Klara-palkinto

Klara-palkinto jaetaan joka toinen vuosi monipuolisesti ansiokkaalle suomen- tai ruotsinkieliselle lasten tai nuorten selkokirjalle. Ensimmäinen palkinto jaetaan vuonna 2024. Palkinnon tavoitteena on edistää lasten ja nuorten selkokirjallisuutta, muistuttaa sen koko ajan kasvavasta tarpeesta sekä nostaa esille kirjastojen tekemää lukemisenedistämistyötä.

Säännöt

 1. Lasten ja nuorten selkokirjallisuuspalkinto Klara myönnetään monipuolisesti ansiokkaalle, suomen- tai ruotsinkieliselle, Suomessa julkaistulle lasten tai nuorten selkokirjalle.
 2. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi keväällä, maaliskuun aikana. Ensimmäinen palkinto jaetaan vuonna 2024.
 3. Palkintosumma on 1000 euroa ja se jaetaan tasan kirjan tekijöille (kirjailijalle, selkomukauttajalle, kuvittajalle). Palkintosumman rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö osana Seinäjoen kaupunginkirjaston erityistehtävää: Lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen erityistehtävä.
 4. Kilpailuun voivat osallistua Suomessa julkaistut teokset, jotka ovat
  1. selkokirjoiksi kirjoitettuja tai selkomukautuksia
  2. selkotunnuksen saaneita
  3. ilmestyneet myöntämisvuotta edeltävien kahden vuoden aikana
  4. mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustavia
 5. Seinäjoen erityistehtävän edustaja kokoaa palkintoraadin Lanu-neuvoston ja Bu-gruppenin jäsenistä. Lisäksi palkintoraatiin voi kuulua 1-2 ulkopuolista selkokirjallisuuden asiantuntijajäsentä. Raadin koollekutsujana ja sihteerinä toimii Seinäjoen erityistehtävän edustaja.
 6. Palkintoraati valitsee Seinäjoen erityistehtävän kokoamalta listalta enintään viisi ehdokasteosta, jotka julkistetaan noin kuukautta ennen varsinaisen voittajan julkistamista. Palkintoraati valitsee nimetyistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan. Lisäksi raatilaiset järjestävät kirjastoissaan lukijaäänestyksen ehdokasteosten välillä. Lukijoiden suosikki palkitaan myös palkinnolla, joka päätetään erikseen. Tämän palkinnon voi sponsoroida myös ulkopuolinen yhteisö, yritys ym. 
 7. Palkintoraadin tulee pyrkiä päätöksessään yksimielisyyteen. Mikäli yksimielisyyttä ei saavuteta, suoritetaan äänestys.
 8. Näiden sääntöjen muuttamisesta päättävät Lanu-neuvosto ja BU-gruppen yhdessä Seinäjoen erityistehtävän kanssa.

Palkintoraati 2024

 • Meri Markus, Porvoon kaupunginkirjasto (raadin puheenjohtaja)
 • Päivi Joentausta, Asikkalan kaupunginkirjasto
 • Viivi Kilpeläinen, Lieksan kaupunginkirjasto
 • Mari Karvonen, Kajaanin kaupunginkirjasto
 • Heidi Jägerskiöld, Kemiönsaaren kirjasto
 • Riikka Törnroos, Selkokeskuksen selkotyöryhmän puheenjohtaja
 • Emilia Koski, Seinäjoen erityistehtävä (raadin sihteeri)