Monikielisen kirjaston palvelut kirjastoille

Monikielinen kirjasto on valtakunnallinen palvelu, josta kirjastot voivat tilata omaan kokoelmaansa eri kielisiä teoksia siirtokokoelmana tai yksittäisiä teoksia asiakkaiden käyttöön. Kokoelmiin kuuluu kirjallisuutta yli 80 eri kielellä.  Eniten teoksia löytyy näillä kielillä: arabia, somali, ukraina, persia/farsi, kiina, turkki, japani, kurdi (sis. soranin ja kurmanjin), thai, puola, dari ja portugali. Tilattavissa on kaiken muotoista aineistoa: kirjoja, äänikirjoja, e- kirjoja, muutamia elokuvia (dvd) musiikkiäänitteitä (cd), aikakauslehtiä, lautapelejä (arabia, somali). Yhteensä teoksia on yli 36 000. Kokoelma löytyy Finnasta Helmet-kirjastojen tarkennetun haun avulla kielivalintaa, aineistotyyppiä sekä sijaintipaikkaa Pasilan kirjasto käyttäen.  

Monikielisen kirjaston kokoelmissa EI ole aineistoa pohjoismaisilla kielillä (sis. mm. romani ja saame) eikä näillä kielillä: englanti, saksa, ranska, italia, espanja, viro ja venäjä. Venäjänkielistä väestöä palvelee Venäjänkielinen kirjasto

Mikä on siirtokokoelma?

Siirtokokoelma on Monikielisen kirjaston henkilökunnan kokoama aineistopaketti, asiakkaan toiveiden mukaan ja se lähetetään asiakkaan lähikirjastoon. 

Kirjastoosi toimitettava siirtokokoelma voi olla pieni tai suuri, suurimmat sisältävät satoja eri kielten kirjoja ja pienimmät vain muutamia kirjoja. Kokoelmien laina-aika on 3-12 kuukautta, riippuen kielen saatavuudesta. Tämän jälkeen siirtokokoelman voi palauttaa, uusia (max. 5 kertaa) tai pyytää uuden kokoelman. 

Siirtokokoelmaa tilattaessa voi esittää yksilöityjä toiveita aineistosta tai toivoa esimerkiksi tiettyjä kieliä kunnan kielisuhteiden mukaisesti. Pyynnössä tulee olla vähintään kieli ja kohderyhmä (lapset, aikuiset). Tilattaessa ei tarvitse tietää kirjojen tai tekijöiden nimiä.

Siirtokokoelmat ovat maksutonta palvelua, lukuun ottamatta siirtokokoelma palautuksista johtuvia postikuluja. 

Kirjastot voivat itse uusia ja selata lainojaan Helmet –verkkokirjastossaSiirtokokoelmat lainataan Helmet-kirjastokortille.

Siirtokokoelmapyynnöt ja -palautukset

Tervetuloa tilaamaan uusia siirtokokoelmia kirjastoihinne osoitteesta kaukopalvelu@hel.fi tai puhelimitse 09-310 85 432. 

Kaikki palautukset Monikieliseen kirjastoon tulee lähettää osoitteella: 

Helsingin kaupunginkirjasto / Kaukopalvelu
PL 52401 
00099 Helsingin kaupunki 

Käyttämällä postilokero-osoitettamme, vältymme turhilta pakettien etsinnöiltä ja pakettiautomaatteihin ohjauksilta.  

Muita Monikielisen kirjaston palveluja

Monikielinen kirjasto tarjoaa kirjaston käyttöön markkinointimateriaaleja eri kielillä. Voit tulostaa myös kirjastotilaan opastetekstejä. Aineistot löytyvät sivuiltamme. Sieltä löytyvät myös satudiplomiehdotukset sekä vinkkilistat. Myöhemmin on tulossa myös eri kielisiä esitteitä. Aikaisemmat vanhenivat kun Helmet-sivusto siirtyi Finna-pohjalle.

Monikielinen kirjasto voi olla voi mukana järjestämässä tai ideoimassa kirjastoon myös tapahtumia tai projekteja. 

Lisätietoja:

monikielinen.kirjasto@hel.fi
Riitta Hämäläinen, riitta.hamalainen@hel.fi
Eeva Pilviö, eeva.pilvio@hel.fi

Monikielisen kirjaston toiminnan rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.