Tiedonhaun välineet

Kirjastojen kirjojen haku ja omat lainat 

Kirjastot tarjoavat monipuolista tietoa tarvitsevalle. Jos haluat hakea omasta kirjastostasi, löydät kirjastosi oman haun helpoiten kirjastohakemiston kautta, oman kirjaston sivulta. Oman kirjastosi aineistotietokannasta pääset myös tarkastelemaan omia lainojasi ja varauksiasi. Monen kirjaston aineistot ovat nykyään löydettävissä Finna.fi:n kautta. Finnan hakutuloksessa on aineiston kohdalla alasvetovalikko, josta voi valita oman kirjastosi. Jos haluat etsiä monen kirjaston aineistoja yhtä aikaa, saat hyvä hakutuloksen Finna.fi:stä, mutta vielä tällä hetkellä Frank-monihaku on jonkin verran laajempi. Haun piiriin saa yleisten kirjastojen, erikoiskirjastojen sekä yliopistokirjastojen aineistoja. 

Kysy 

Jos et löydä hakemaasi, kysy. Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Käyttäjien lähettämiin kysymyksiin vastataan kolmen arkipäivän sisällä ja valmiita vastauksia löytyy palvelusta tuhansittain, ohjeita vastausten hakemiseen. Helsingin kaupunginkirjaston palvelu Kysy.fi on samankaltainen palvelu, jossa lukijat voivat osallistua vastaamiseen. Muita kysy -palveluja on monenlaisia, sekä kirjastojen että muiden toimijoiden.

Tiedonlähteet 

Kun etsit tietoa, on tärkeää, että löydät tarpeeseesi sopivia ja hyviä tiedonlähteitä. Verkossa hyvien tiedonlähteiden löytyminen voi olla kovan työn takana. Ensimmäinen hakutulos ei välttämättä sisällä lainkaan parasta lähdettä. Wikipedia on hakuteos, jonka artikkelit on kirjoitettu varsinaisten lähdeteosten pohjalta. Hakuteoksen tieto saattaa hyvinkin riittää, oma tiedontarpeesi määrittelee sen, millaisen lähteen tarvitset. Jo kouluesitelmäänkin on kuitenkin parasta etsiä syvällisempiä tiedonlähteitä. Tiedonhaun opastuksessa annetaan ohjeita ongelman jäsennykseen, tiedonhaun rakentamiseen, laajentamiseen ja arviointiin.

Makupalat.fi 

Luotettavia verkkotiedonlähteitä on koottu Makupalat.fi -hakemistoon. Siihen on kerätty kirjaston tietopalvelutyössä hyväksi havaittuja tiedonlähteitä. Moni lähteistä on vaikea löytää hakukoneilla tai sellaisia, jotka jäävät hakutuloksessa alemmas, vaikka ne sisältävätkin asiallisimman tiedon. Makupalat.fi:n kokoelmiin on kerätty aineistoa monesta näkökulmasta ajankohtaisista aiheista, esimerkiksi Ilmastonmuutos tai Faktat ja mediakritiikki. Kokoelmia voi käyttää myös opetuksen avuksi. Makupalat.fi:n sisältö on aiheittain järjestetty ja haut toimivat monipuolisesti. Se on myös helppo tapa seurata uusia tiedonlähteitä. Seuraamalla Twitteristä tai RSS-syötettä tiedonhaun ammattilainenkin pysyy hyvin ajan tasalla. Makupalat.fi Miten käytän (perusohjeet sekä valmiita hakuja) sekä muita Makupalat.fi-opastuksia.

Hakukoneet 

Hakukoneita on useita, vaikka niistä tunnetuin ja käytetyin on ilman muuta Google. Helpon perushaun lisäksi myös Googlella voi tehdä monipuolisemman haun tai käyttää sen erikoishakuja ja -palveluja. Muistilista tietokannoista ja hakemistoista, joita kannattaa käyttää tiedonhaussa.

Erikoistietokannat ja -hakemistot 

Erityisesti kirjastoammattilaisille hyödyksi on Makupalat.fi:n lisäksi muistilista tietokannoista ja hakemistoista, joista tiedonhaku kannattaa aloittaa, mikäli kyse on erikoistiedosta. Esimerkiksi vaikkapa tilastoja kannattaa hakea suoraan Tilastokeskuksesta tai sukututkijan lähteitä Suomen sukututkimusseuralta. Tällöin voit selatessasi löytää sen paremmin lähteen sivustolta, jota ehkä et olisi haun kautta saanut käsiisi.

Tiedonhaun uutiskirje

Tiedonhaun uutiskirje pyrkii auttamaan tiedonhaun ammattilaisia ja hyviä tiedonlähteitä kaipaavia. Se keskittyy esittelemään hyviä ja ajankohtaisia lähteitä sekä niiden käyttöä tiedonhaussa. Lisätietoa uutiskirjeestä sekä arkisto.