Uusimmat vastaukset

Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Answer
Paljonko maksoivat tämän vuoden Nobel-juhlat Tukholmassa? 12 18.12.2018 Tarkkaa hintaa ei ole julkaistu, mutta edellisten vuosien lehtiartikkeleiden perusteella noin miljoona kruunua. Vieraiden pöäytäpaikat maksavat muille kuin palkituille 3000 kruunua. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-kostar-nobelfesten Koko Nobel-viikon juhlallisuudet maksavat noin 16,7 miljoonaa kruunua. https://www.expressen.se/dinapengar/sa-mycket-kostar-nobelfesten
Miten voin antaa joululahjaksi pojalle jonkun äänikirjan? Huovisen Veikko olisi hyvä... 22 18.12.2018 Äänikirjat ovat siirtyneet lähinnä verkkoon, joten cd-muodossa äänikirjoja on vaikea enää löytää. Suomalaisella kirjakaupalla https://www.suomalainen.com/ on myynnissä äänikirjoja cd:nä ja e-äänikirjoina. Kirjakaupasta voi ostaa lahjakortteja, joita voi käyttää liikkeessä tai verkkokaupassa. Suomalaisen verkkokaupassa ei näyttänyt olevan saatavilla Veikko Huovisen kirjoja äänikirjoina. Tilannetta voi tietenkin kysyä yksittäisestä kirjakaupasta. Myös Akateemisella https://www.akateeminen.com/  kirjakaupalla on jonkin verran äänikirjoja myytävänä, mutta heilläkään ei ollut Veikko Huovisen kirjoja. Adlibris https://www.adlibris.com/fi on verkkokirjakappa, jossa on yksittäin myytäviä äänikirjoja.  Adlibrikselta voi ostaa euromääräisen...
2. maailmansodasta kirja jossa pieni joukko saksalaisia sotilaita pakenee venäjällä kohti kotimaataan eli saksaa 18 18.12.2018 Tekisipä mieleni ehdottaa Josef Martin Bauerin kirjaa Pako Siperiasta (WSOY, 1956), olkoonkin, että tässä todellisuuspohjaisessa romaanissa kuvailtu pakomatka tapahtuu vasta sodan jo päätyttyä ja pakenijoitakin on vain yksi.
Kenen runosta on tämä pätkä:" Loputtomat ovat syksyn kyyneleet, sen tuntoa kun suven surma painaa kun virrat silmien on ehtyneet suruumme taivas kyyneleitä… 13 18.12.2018 Tätä runoa emme valitettavasti löytäneet. Tunnistaisiko joku lukijoistamme sen?
Onko ruotsalaiskirjailija Stig Dagermanin novellia att döda ett barn suomennettu? 14 18.12.2018 Ikävä kyllä ei löytynyt tietoa, että novelli olisi suomennettu. Kirjasammosta www.kirjasampo.fi löytyi tietoa, että Stig Dagermanilta on suomennettu romaanit Käärme ja Äidin varjossa. Lisäksi novellikokoelma 27 pohjoismaista kertojaa sisältää Dagermanin novellin Bon soir.
Karamelli karjalan kielellä 31 18.12.2018 Oikeaa tietoa olet saanut. Karamellia tarkoittavia karjalan kielen sanoja ovat sekä karameli että n'amu. N'amu-sana alkaa pehmeällä eli liudentuneella konsonantilla n'. Sanan kirjoitusasussa käytetään pehmennysmerkkiä ('), koska siinä konsonanttia seuraa takavokaali a.  Karjalan kielessä on kaikkiaan kuusi pehmeätä eli liudentunutta konsonanttia: t', d', l', n', r', s'. Pehmennysmerkkiä tarvitaan siinä tapauksessa, että konsonanttia seuraa takavokaali a, o tai u. Etuvokaalit pehmentävät edeltävän konsonantin automaattisesti, joten niiden kanssa pehmennysmerkkiä ei tarvita. Lähde:Ljudmila Markianova & Raija Pyöli, Sanakirja suomi-karjala. Salmi-säätiö, 2008
Kyllikki Mäntylän teoksen Kellonsoittaja sanotaan sijoittuvan Kiteelle ja kertovan paikkakunnan henkilöistä. Jos näin on, keitä kirjassa mainitut ihmiset ovat? 22 18.12.2018 Hei, Kyllikki Mäntylän lehtihaastattelun (Karjala 1969 : 2) mukaan Kellonsoittaja kertoo "Kitelästä, lapsuuteni parhaimmasta leikkipaikasta". Kyseessä ei ole siis Kitee vaan rajan taakse jääneen Impilahden kunnan Kitelän taajama. Kirjan henkilöt tulevat siis hänen lapsuudestaan ja niitä lienee mahdotonta jäljittää.
Löytyykö korjausopasta KIA CERATO VM 2006 myos englannin kielellä 11 18.12.2018 Hei, valitettavasti Kia Ceraton korjausopasta ei ole Vanamo-kirjastojen kokoelmissa. En löytänyt korjausopasta muistakaan Suomen kirjastoista.
Ilmastonmuutos ja sen seuraamukset 10 18.12.2018 Hyväksi johdatukseksi aihepiiriin suosittelen tutustumista Glenn Murphyn kirjaan Ilmastonmuutos : mitä minä voin tehdä? (Tammi, 2008), joka on nuorille lukijoille tarkoitettu perusteos maapallon ilmaston muuttumisesta. Se kertoo, mistä kasvihuoneilmiö johtuu ja miten ilmaston lämpenemistä yritetään torjua. "Jokainen meistä voi osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Kun sammutat valot ja sähkölaitteet, säästät vettä tai palautat pullot kauppaan, olet mukana ilmastotalkoissa. Lisää vaivattomia keinoja löydät tästä kirjasta."
Tarkoittaako Engla nimi jotain? 22 18.12.2018 Engla-nimi löytyy Juri Nummelinin ja Elina Teerijoen kirjasta Eemu, Ukri, Amelie : 2000 kaunista ja harvinaista etunimeä. Nimi viittaa enkeliin. Samankantaisia nimiä ovat esimerkiksi Angel, Angelos, Angelus, Engel, Engelbert, Engelberta ja Engelus.
Koska saamme Viddlan kaikkiin Suomen kirjastoihin käytettäväksi? On surullista nähdä, että vain murto-osa kirjastoista on hoksannut streamattavien elokuvien… 35 17.12.2018 Olen nyt kysynyt asiasta kirjastomme hankinnoista päättäviltä. Toivottavasti pian saadaan asiasta lisää tietoa. 
Kysymyksiä genetiiveistä . paljon julkisuudessa on ollut henkirikoksen uhri anni törn ja mannerheim-ritari lauri törni . eikö toi törn nimestä mediassa… 39 17.12.2018 Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilla (https://www.kotus.fi/kotus) on sukunimien taivutusohje (http://kaino.kotus.fi/sukunimientaivutus/index.php). Ohjeesta ei löydy sukunimeä Törn tai Törni, mutta sen sijaan löytyy sukunimet Björn ja Björni. Oletettavasti Björn ja Björni taipuvat samoin kuin Törn ja Törni. Ohjeen mukaan Björn taipuu genetiivissä muotoon Björnin ja Björni taipuu genetiivissä samoin eli Björnin.
Mistä ihmeestä löydön nuotin Mielenrauhaa lauluun? Sävellys Kassu Halosen ja sanat Edu Kettusen. 28 17.12.2018 Valitettavasti tätä Kassu Halosen säveltämää laulua Mielenrauhaa ei ole julkaistu nuottina, joten ainoa keino taitaa olla yrittää saada yhteys säveltäjään itseensä ja kysyä suoraan. Yhteystietoja meillä ei ole antaa, mutta kenties Haloselle menisi viesti Vaalan Manamansalossa olevan Kassu Halosen Taidetalon kautta. 040-7096157 ja Taidetalo@hotmail.fi Heikki Poroila
Minulla oli pienenä,joskus 49-50 luvulla paksu satukirja,jossa kerrottiin ainakin vuorenpeikosta.Hänellä oli kuvassa pitkä tukka,jossa oli jotain helmiä tai… 24 17.12.2018 Hei!   Kyseessä on varmaan Anni Swanin satukirja. 
Mummi olis mielummin kysyny siltä toiselta teiän lafkalta mut sano et se on kii ku O liikaa töitä tai sillee. Onks vähä outoo? 43 17.12.2018 No, onhan se vähän outoa, mitenkä se mummi nyt niin olisi tehnyt? Täällä on melko lailla sama väki vastaamassa, sillä erotuksella, että Kysy kirjastonhoitajalta toimii maanlaajuisesti niin, että vastaajiakin on kautta maan kirjastojen, muuallakin kuin Helsingissä.
Mummi sanoo ettei löydä sitä ketä on kallion ja Vallilan kirjaston johtajat. Ketä ne on? 34 17.12.2018 Kallion kirjaston johtaja on ihan vastikään aloittanut Erna Marttila, https://www.youtube.com/watch?v=BLQJrtAkYl0 ja Vallilan kirjaston johtaja on Harri Sahavirta, https://hakemisto.kirjastot.fi/helsinki/vallila/contact - Kirjastojen yhteystietoja löytyy Helmetistä ja Kirjastohakemistosta, hakemisto.kirjastot.fi .
Etsin lorua tahi laulua jota esitimme koulussa joulujuhlassa vuonna 1958. Muistaakseni lorun nimi oli "Leipurin Miina" ainakin hänestä siinä kerrottiin. Nyt… 20 17.12.2018 Voisiko olla kyseessä kansanlauluksi määritelty Leipuri Hiiva, https://viola.linneanet.fi/vwebv/holdingsInfo?searchId=344&recCount=20&…. Youtubesta löytyy laulusta eri esityksiä, pätkä yhdestä löytyy esim. tästä, https://www.youtube.com/watch?v=BLQJrtAkYl0
Mikä laulu tämä on? Raskas on kulkuni naisella tiellä... 21 17.12.2018 Voisiko olla kyse maisesta tiestä? Siionin virsistä löytyy Rakkahin Jeesus, miks viivyt? Se alkaa sanoilla Rakkahin Jeesus, miks viivyt sä vielä? Raskas on kulkuni maisella tiellä. https://www.sley.fi/sk7/
Hakusessa olisi runo josta muistuu enää mieleen vain osia: ...viel uinuvat... ...kerran kesä kaunehin.... ...sun armas otan omaksein... Runon etsijä on jo… 14 17.12.2018 Tätä runoa emme löytäneet. Ehkä joku lukijoistamme tunnistaa sen?
Ovatko jotkut pitäneet hyvinkin todennäköisenä sitä, että joskus tulevaisuudessa ei enää ole olemassa Suomi-nimistä valtiota ja jos näin on, mitä nykyisen… 27 17.12.2018 Täältä löytyy lukuvinkki kirjasta, jossa nuoret kertovat näkemyksiään Suomen tulevaisuudesta, https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/566165-suomea-ei-ole-enaa-sad… Limnéll, Jarno  - Rantapelkonen, Jari: Pelottaako? Nuoret ja turvallisuuden tulevaisuus. 2017. https://outi.finna.fi/Record/outi.1858993