Ajankohtaista

Äidinkielen ja kielellisen moninaisuuden teemakuukausi 21.2.–21.3.2023 – osallistu Satakielikuukauteen

Satakielikuukausi muistuttaa äidinkielen ja kielellisen moninaisuuden kirjosta. Näyttelyitä, lukuhetkiä ja erilaisia tapahtumia järjestetään vuosittain kautta Suomen kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa ja kouluissa. Osallistua on voinut myös kotona tai päiväkodissa seuraamalla tapahtumaa suoratoistona tai tallenteena.

Ohjelmassa on ollut monipuolinen kattaus esitelmiä, keskusteluja, satutunteja, näyttelyitä ja työpajoja. Tapahtumat tuovat esiin monikielisyyden rikkautta, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamiselle yli kielirajojen. Tapahtumailmoittautuminen alkaa tammikuussa 2023.

Satakielikuukauden verkkosivut ovat uudessa osoitteessa www.satakielikuukausi.fi. Julkaisemme poimintoja tapahtumista sekä blogikirjoituksia verkkosivuilla ja Satakielikuukauden Facebookissa. 

Ilmoita tapahtumasi tämän linkin kautta.

*****

Waa inaan buugaagta akhrino
Meidän täytyy lukea kirjoja
We must read books

Monikielinen kirjasto on tehnyt videon lukemisen edistämisestä yhteistyössä Suomessa asuvan somalitaustaisen Axmed Bahjadin kanssa. Lue lisää aiheesta ja katso somalinkielinen video.

Voit linkittää videon kirjastosi sivuille. Ohjeet löytyvät Kirjastokaistalta täältä, Jakaminen ja upotus -kohdasta.

*****

Uusia espanjan- ja portugalinkielisiä lastenkirjoja Helmet ja Monikieliseen kirjastoon.

Julkisen Helmet-kirjaston lastenkirjakokoelmaa kartutetaan 22.9.2022 uusilla, nykykirjallisuutta edustavilla lahjoituksilla Kolumbiasta, Kuubasta, Meksikosta, Perusta, Portugalista ja Uruguaysta. 

Lue lisää / read more / läs mer

**

New children's books in Spanish and Portuguese for HelMet and the National Multilingual Library. 

The collection of children's literature at HelMet public libraries is enriched by new contemporary titles gifted from Colombia, Cuba, Mexico, Peru, Portugal and Uruguay on September 22nd, 2022. 

**

Nya barnböcker på spanska och portugisiska åt Helmet och Flerspråkiga Biblioteket

Samlingen av barnlitteratur på Helmets bibliotek har berikats av nya samtida böcker från Colombia, Kuba, Mexiko, Peru, Portugal och Uruguay den 22 september 2022. 

*****

Lukujengi – kesän lukukampanja lapsille

Kesän hauskin lukukampanja ja -peli perheille ja alakouluikäisille! 

Taikuri Zilli on kadottanut kultaisen kirjan tivoliin. Kirjan löytäjälle on luvattu palkkio.
Kukahan sen mahtaa löytää? Moona-poni, Kirppu-lammas, Mato-käärme, Touho-kissa vai Sylvi-koira? Hae oma pelisi kirjastostasi ja tutustu kampanjaan osoitteessa lukujengi.fi

Tutustu myös sivuston monipuolisiin kirjavinkkeihin, joista löydät myös arabiankielisen vinkkilistan! Arabiankieliset lukuvinkkikirjat löydät meiltä Monikielisestä kirjastosta.

*****

Kuukauden kieli-sarja esittelee aineistoa asiakkaan omalla kielellä

Kontulan kirjasto on ideoinut Kuukauden kieli–sarjan. Joka kuukausi vuonna 2020 kirjasto esitteli kirjanäyttelyllä jonkin uuden kielen. Näyttelystä kerrottiin kirjaston omilla sivuilla ja somessa.

Lue lisää Kuukauden kieli-sarjasta.

*****

Kaksikielisiä satutunteja arabia-suomi kuunneltavaksi

Tule kuuntelemaan tarinaa suomeksi ja arabiaksi.

Siinä sinä olet, Katri Tapola.

Siinä sinä olet kertoo pienen Sama-tytön isästä, joka on lähtenyt toiseen maahan. Kirja on tarina pienen tytön matkasta toiseen maailmaan mielikuvituksen voimalla, kertomus ikävästä ja toivosta. Tule kuuntelemaan tarinaa suomeksi ja arabiaksi. Kirjan lukee suomeksi teoksen tekijä Katri Tapola ja arabiaksi Oodi-kirjastossa työskentelevä  Aicha Benmerabet. 

Katri Tapolan kirjoittama ja Aya Chalabeen kääntämä kirja Siinä sinä olet (Kustannusosakeyhtiö Teos, 2020) on tunteikas mutta viihdyttävä lasten teos, johon aikuinenkin uppoutuu. Tekstin ohella on todella rikas ja värikäs kuvitus, jonka on tehnyt kuvataiteilija ja runoilija Muhaned Durubi.

Satutunti pidettiin 7.5.2020. Tapahtuma on katsottavissa livenä jatkossakin kirjailijan luvalla helsinkikanavalla  osoitteessa:
https://www.helsinkikanava.fi/fi/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=55197846.

*****

"Kirjasto on kaverisi" monikielinen kirjanen annetaan lapsille kun he tekevät kirjastokortin

Vieraskielisille lapsille on vain vähän tarjolla kirjaston esittelymateriaalia heidän omilla äidinkielillään. Kirjasto on kaverisi -kirjanen on käännetty neljälletoista Suomessa harvinaisemmin puhutulle kielelle, mm. arabia, somali, persia/farsi, kurdi ja albania. Kun lapsi tekee kirjastokortin, hän saa omalla kielellään "Kirjasto on kaverisi" -kirjasen. Kirjasen viimeisellä sivulla on hauska tasku kirjastokortin säilytystä varten.

Tunnettu lastenkirjakuvittaja Christel Rönns on tehnyt kuvituksen kirjaseen, joka pohjautuu Oulun kaupunginkirjaston tuottamaan samannimiseen suomenkieliseen versioon. Hauska kirjastokettu kertoo lapsille kirjastosta, kirjoista ja kirjastokortista heidän omalla kielellään. 

Lisätietoja: monikielinen.kirjasto@hel.fi.

*****

Arabiankielinen lastenkirjapäivä – Arabisk barnbokdag  – Arabic Children’s Book Day

- Päivän aikana luettiin satuja ja keskusteltiin asiantuntijoiden kanssa. 
- Tilaisuus pidettiin 4.2.2019 Sellon kirjastossa
- Yhteistyössä Fenix Förlag, Monikielinen kirjasto ja Espoon Sellon Kirjasto.