Teemavuosi 2024 monikielisyys ja kielellinen vastuullisuus kirjastoissa

Vuonna 2024 kirjastoissa vietetään Monikielisen kirjaston teemavuotta. Teemavuoden yhtenä tavoitteena on tehdä Monikielinen kirjasto paremmin tunnetuksi kirjastolaisten keskuudessa kautta maan. Kun kirjastoissa osataan opastaa asiakkaita monikielisissä aineistoissa, edistetään omalta osaltaan eri kieliä puhuvien asiakkaiden lukemisharrastusta.

Toiveena on, että teemavuoden myötä kirjastoissa pystytään paremmin vastaamaan eri kieliä puhuvien asiakkaiden tarpeisiin sekä innostetaan näitä kirjastojen palveluiden ja monikielisten aineistojen pariin.

Teemavuoden aloittaa keväällä 2024 jo kymmenettä kertaa järjestettävä Satakielikuukausi, jonka tapahtumatuotantoon kirjastojen toivotaan osallistuvan. Kirjastolaisille on vuoden mittaan tarjolla koulutusta monikielisyysteemaan liittyen. Suunnitelmissa on myös muita tapahtumia, joissa tuodaan esille kirjallisuutta ja kirjailijoita monista kielellisistä taustoista.

Teemavuotta koordinoi Monikielinen kirjasto. Yhteistyökumppaneina mukana ovat mm. Kulttuuria kaikille -palvelu, Helsingin kaupunginkirjasto/valtakunnalliset palvelut VAKE  (mm. Kirjastot.fi ja Kirjastokaista), ERTE (eli lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämisen erityistehtävää hoitava Seinäjoen kaupunginkirjasto), Saavutettavuuskirjasto Celia, Lukukeskus, Suomen kirjastoseura sekä joukko muita yhdistyksiä.


Monikielinen kirjasto sijaitsee Pasilan kirjastossa Helsingissä, mutta se palvelee mm. siirtokokoelmien avulla koko maata. Kirjasto on kaikille avoin. Sen kokoelmassa on teoksia yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille.

Monikielinen kirjasto saa toimintaansa avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.Lisätietoja Monikielisestä kirjastosta: 

Monikielinen kirjasto – Flerspråkiga biblioteket – Multilingual Library
Monikielinen kirjasto | Helmet


Lisätietoja teemavuodesta: 

monikielinen.kirjasto@hel.fi

Ohessa tämä tiedote ruotsiksi ja englanniksi tulostettavassa muodossa.

Teemavuoden lyhyt esittely 27.11.2023 (pdf).
Teemavuoden lyhyt esittely 27.11.2023 (ppt).