Google – tehokäyttäjän työkalupakki

Hakukoneita voi käyttää suoraviivaisesti tai jalostamalla hakuaan. Googlesta löytyy monenlaisia ominaisuuksia, joilla hakua voi rajata. Erikoishakuja kannattaa myös tutkia. Lisäksi on syytä muistaa, että on olemassa muitakin hakukoneita. Alla olevat Tuunaa tiedonhakua ja Tehokäyttäjän työpakki -artikkelit neuvovat keinoja, joilla Googlessa voi rajata ja täsmentää hakua. Muita hakukoneita esitellään kohdassa hakukoneet.

Kun on kyse vaativammasta hakutehtävästä, on kuitenkin hyvä tuntea Googlen ominaisuudet tarkemmin. Se tarjoaa runsaasti erikoishakuja, joilla hakua voidaan kohdentaa tietyn tyyppiseen materiaaliin, kuten kuviin, uutisaineistoon, blogeihin, tieteellisiin artikkeleihin.

Usein kannattaa turvautua tarkennettuun hakuun, jossa hakua on mahdollista muotoilla ja rajata. Tarkennetussa haussa on mahdollista tehdä rajauksia mm. kielen, dokumentin alkuperämaan, palvelimen, käyttöoikeuksien, tiedostotyypin, päivitysajankohdan sekä termien sijainnin mukaan. Viimeksi mainittu rajaus on usein hyödyllinen: jos haku rajataan esimerkiksi otsikkoon, tulee hakutermien esiintyä sivun otsikossa. Tätä rajausta käytettäessä tiedetään, että dokumentin relevanssi on todennäköisesti suuri, koska haluttu termi esiintyy jo sivun otsikossa.

Tarkennettuun hakuun pääsee sivuston oikean alalaidan Asetukset kohdasta. Siellä pystyt myös tutkimaan hakuasetuksiasi ja omaa dataasi haussa.

Tietoa Googlen haun toimintamekanismeista löytyy osassa Miten haku toimii?

Googlesta löytyvät seuraavat erikoishaut:

Kaikkiin erikoishakuihin ja muihin Googlen tarjoamiin palveluihin (mm. Gmail-sähköposti, dokumenttienjakopalvelu Drive jne.) pääsee klikkaamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa ruuduista muodostuvaa neliötä.

Voit myös laittaa Googlen tarkkailemaan puolestasi koska verkkoon tulee sinua kiinnostavaa sisältöä. Alerts-palvelussa voit määrittää hakulausekkeen, jonka sisältöä vastaavista uusista verkkosivuista, blogiviesteistä ym. Google lähettää sinulle ilmoituksen sähköpostiisi.

Hakukoneet:

 

Sisällys:
Tiedonhaun opastus: aloitus. Ongelman jäsennys
Haun suunnittelu ja arviointi, verkkotiedonhaku
Hakukoneet
Tietokantoja ja hakemistoja
Sosiaalinen media tiedonhankinnassa
Tiedonhakutehtäviä