Google – tehokäyttäjän työkalupakki

Tiedonhaun opastus

Kun on kyse vaativammasta hakutehtävästä, on hyvä käyttää Googlen erikoishakuja, joilla haun voi kohdentaa tietyn tyyppiseen materiaaliin, kuten kuviin, uutisaineistoon, blogeihin tai tieteellisiin artikkeleihin.

Tarkennetussa haussa on mahdollista tehdä rajauksia mm. kielen, dokumentin alkuperämaan, palvelimen, käyttöoikeuksien, tiedostotyypin, päivitysajankohdan sekä termien sijainnin mukaan. Viimeksi mainittu rajaus on usein hyödyllinen: jos haku rajataan esimerkiksi otsikkoon, tulee hakutermien esiintyä sivun otsikossa. Tätä rajausta käytettäessä tiedetään, että dokumentin relevanssi on todennäköisesti suuri, koska haluttu termi esiintyy jo sivun otsikossa.

Tarkennettuun hakuun pääsee sivuston oikean alalaidan Asetukset kohdasta. Siellä pystyt myös tutkimaan hakuasetuksiasi ja omaa dataasi haussa.

Tietoa Googlen haun toimintamekanismeista löytyy osassa Miten haku toimii?

Googlesta löytyvät seuraavat erikoishaut:

Kaikkiin erikoishakuihin ja muihin Googlen tarjoamiin palveluihin pääsee klikkaamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa ruuduista muodostuvaa neliötä.

Googlen myös asettaa tarkkailemaan, koska verkkoon tulee itseä kiinnostavaa sisältöä. Alerts-palvelussa voi määrittää aiheen, jonka sisältöä vastaavista uusista verkkosivuista, blogiviesteistä ym. Google lähettää ilmoituksen sähköpostiin.

Hakukoneet: