Tiedonhakutehtäviä

Tiedonhaun opastus

Tietopalvelukysymykset

Alla on kysymyksiä eri aiheista. Niitä voi käyttää tiedonhakutehtävinä, itsenäisenä harjoittelumateriaalina tai esimerkkeinä opastuksessa.

Tietoa voi hakea monella eri tavalla. Linkkien takaa löytyvistä vastausehdotuksista löytyy yksi tapa. Esimerkkiratkaisuissa on pyritty käyttämään monipuolisesta muitakin keinoja kuin perushakua hakukoneella. 

  1. Haluaisin tietoa Tuija Lehtisestä tutkielmaa varten
  2. Mihin vuosiin Vaahteramäen Eemeli -kirjojen tapahtumat sijoittuvat?
  3. Pidän kovasti Kjell Westön kirjoittamista romaaneista. Olisiko jotakin samantyylistä kirjallisuutta?
  4. Etsin runoa, joka alkaa kutakuinkin näin: Varis, tavallisen harmaa ystävämme talvella on harvasanainen...
  5. Kuka on sanonut: ken ymmärtää suomen kielen, ymmärtää ... mielen?
  6. Mitkä ovat Suomen viisi muutetuinta kuntaa eli muuttovoittokuntaa? Entä mistä kunnista muutetaan eniten pois?
  7. Mistä löydän mallin perukirjan tekoa varten?
  8. Viekö valtioneuvosto valmistelemansa lakiehdotuksen presidentin nähtäväksi ennen sen menemistä eduskunnan käsittelyyn?
  9. Mitä verkkoaineistoja suosittelette sukututkijalle?
  10. Kuka sanoitti Merja Rantamäen biisin Jossain?
  11. Missä laulussa ja kenen esittämänä lauletaan kolme kolmonen, siinä lukee rock’n roll.... biisi lienee jostain 70-80 -luvulta... Mistä löytyy siihen sanat?
  12. Haluan tietoa ilmastonmuutoksesta

 

Vertailu Googlen ja Kirjastot.fi:n tuottamien palvelujen hakutulosten välillä

Googlessa tehty perushaku tuottaa yllättävän erilaisia ja vaikeammin arvioitavia hakutuloksia kuin kuratoitujen aineistojen hakutulokset.

Tutki selainhaun ja Tiedonhaun opastuksessa esiteltyjen tietokantojen sekä Kirjastot.fi:n tuottamien palvelujen hakutuloksien eroja.

Alla olevassa vertailussa on muutama esimerkki, joissa haku on tehty Googlen perushaulla ja Kirjastot.fi:n palveluista. Hakujen aiheet on poimittu kirjaston tietopalvelutyön parista Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta.

Aihe: shakki

  • Google ensimmäiset viisi tulosta sisältävät shakkipelejä netissä ja Wikipedian artikkelin, seitsemäntenä listalla on Lautapeliopas ja ensimmäisen sivun viimeisenä Shakki.net.
  • Kysy kirjastonhoitajalta sanahaku shakki tuo shakkiin liittyviä kysymyksiä, shakkiohjelmista, nettipeleistä ja shakkikirjoista, mutta myös kaunokirjallisuuden aiheista, joissa mainitaan shakki ja Shakin Stevensin levyt.
  • Kysy kirjastonhoitajalta asiasanalistan shakki nostaa täsmällisesti shakin peluuseen, nettipeleihin, shakkikirjoihin liittyviä kysymyksiä.
  • Makupalat.fi sanahaun shakki tuloksessa on shakkipeliin liittyviä linkkejä, säännöt, ohjeita sekä kiinalainen shakki.
  • Makupalat.fi asiasana shakki rajaa tulokset tarkemmin shakkipeliin liittyvät linkit, säännöt, ohjeet ilman kiinalaista shakkia.
  • Kirjasampo sanahaku saa tulokseksi kaunokirjallisuutta, jonka aiheena on shakki ja kirjailijoita, jotka harrastavat shakkia.
  • Kirjasampo asiasanahaku tuo tarkan tuloksen kaunokirjallisuutta, jonka aiheena on shakki.

Esimerkiksi kysymys Miten shakkinappulat liikkuvat? selviää Makupalat.fi:n haulla heti. Googlessa sen sijaan ei pääse samaan tulokseen edes haulla shakkinappuloiden liikkeet. Vaikka tuloksessa on jo relevantteja lähteitä, niistäkin on vielä valittava edustavimmat. Myös Kysy kirjastonhoitajalta asiasanalla shakki saa relevantteja lähteitä ensimmäisten vastausten joukosta.

Kysymykseen Kirjailijoita, jotka harrastavat shakkia? löytyy vastaus Kirjasammosta sanahaulla saman tien, mutta Googlesta etsimällä haku kirjailjat shakki tai kirjaiijat, jotka pelaavat shakkia, shakkia harrastavat kirjailijat eivät tuo järkevää tulosta.

Aihe: Matkakertomukset

Aihe: Koululaisten terveys

  • Google hakutuloksessa löytyy aineistoa koululaisten terveydenhuollosta ja edistämisestä, mutta suuri osa tuloksen linkeistä on kuntien terveydenhuoltolinkkejä.
  • Makupalat.fi tuo esiin samoilla hakusanoilla (koululaiset AND terveys) rajatusti aineistoa nimenomaan koululaisen terveydenhuollosta ja terveyden edistämisen tueksi.

Aihe: Kirjailijaesitelmä Kjell Westöstä

  • Google Paljon esillä olevan kirjailijan tietojen suhteen Google-haku pärjää hyvin. Ensimmäisten tulosten joukkoon nousevat Kjell Westön oma sivu, kustantajan sivu sekä lehtiartikkeleita.
  • Kirjasampo antaa perustiedot kirjailijasta ja teostiedot, myös linkitystä muualle on tarjolla. 
  • Kirjastokaista Kjell Westön haastatteluja sekä kirjailijan lukemia pätkiä omasta tuotannostaan. Tämä materiaali on mukava, elävöittävä lisä. Se kertoo kirjailijan luonteesta ja näkemyksistä.
  • Kysy kirjastonhoitajalta vastauksista löytyy linkkejä Westö-aineistoon henkilökuvaa ja teosten listausta varten, myös samanlaista kirjallisuutta kuin Westö.
  • Makupalat.fi:n haku löytää Westön oman sivun ja lisäksi Ylen ohjelman ammattina kirjailija, jota ei edellisissä muissa hauissa näkynyt.

Hakuvertailussa näkyy, että vaikka Googlen haulla löytyi materiaalia, josta löytyy jo pohjaa kirjailijaesitelmän tekoon, haut Kirjastot.fi:n tiedonlähteisiin toivat paljon lisämateriaalia ja kattoivat monipuolisemman paketin kuin tuo hakukoneen haku. Niistä löytyy riittävä aineisto työn pohjaksi yksistäänkin, joten tuon hakukonehaun voisi jättää pois eikä tuloksista puuttuisi mitään olennaista.