Tietokantoja ja hakemistoja tiedonhakuun

Tiedonhaun opastus

Erikoistietämystä on koottu tietokantoihin ja hakemistoihin varsinkin kirjastoissa, tutkimuslaitoksissa ja julkisessa hallinnossa. Näiden erikoishakujen ja tietokantojen puoleen on hyvä kääntyä, kun tarvitaan syvällisempää tietoa. Erikoisalasta on myös helpompi löytää tietoa näiden kautta kuin itse googlaten ja arvioiden, mikä olisi paras tiedonlähde.

Makupalat.fi

Makupalat.fi:n on kerätty kirjaston tietopalvelutyössä hyväksi havaittuja, luotettavia verkkotiedonlähteitä. Moni lähteistä on vaikea löytää hakukoneilla tai sellaisia, jotka jäävät hakutuloksessa alemmas, vaikka ne sisältävätkin asiallisimman tiedon. 

Makupalat.fi:n sisältö on aiheittain järjestetty ja haut toimivat monipuolisesti. Uusien tiedonlähteiden seuraaminen on helppoa sivustolla, X:ssä tai RSS-syötteen avulla.

Makupalat.fi:n kokoelmiin on kerätty aineistoa monesta näkökulmasta ajankohtaisista aiheista, esimerkiksi Ilmastonmuutos tai Faktat ja mediakritiikki. Kokoelmia voi käyttää myös opetuksen avuksi.  

Finna.fi

Finna.fi avaa haun suuren määrään arvioitua ja luotettavaa tietoa. Sen kautta pääsee käsiksi kirjastojen, arkistojen sekä museoiden aineistoihin. Aineistot sisältävät lavean valikoiman: sieltä löytyy tietoja kirjoista ja artikkeleista, kuvia sekä kirjallisia kuvauksia museoiden kokoelmien esineistä, valokuvia kotiarkistoista, designistä, kansallispuvuista ja melkein mistä vaan. Finna street näyttää historiallisia kuvia paikalta, jossa hakija on. Finna.fi:stä löytyvät myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvat ja oheisaineistot. Niistä voi löytää katsottavakseen Suomi-elokuvan klassikkoja, vaikkapa Kulkurin valssin tai Niskavuoren naiset. 

Euroopanlaajuinen vastaavanlainen portti aineistoihin löytyy Europeana'sta.

Erikoishakuja, -hakemistoja ja -tietokantoja

Erikoistietokantoja ja -hakemistoja tuotetaan monissa julkisen hallinnon piiriin kuuluvassa tahossa. Oikeusministeriö sekä Eduskunnan kirjasto tuottavat oikeudellista materiaalia sekä tietoa demokratian toimivuudesta (Finlex.fi, Eduskunnan kirjaston tietopaketit), Tilastokeskuksen tilastot ovat julkisesti selattavissa, Suomi.fi avaa tien palveluihin. Terveystietoa, elämäkertatietoja ja karttatietoja tuottavat myös luotetut tahot. 

Lisää aiheenmukaisia palveluita löytyy Makupalat.fi:stä.

Kansallisia tietokantoja

Kansalliset bibliografiat kertovat, mitä aineistoa Suomessa on julkaistu.

  • Fennica. Suomalaisen julkaisutuotannon kansallisbibliografia. Kansalliskirjasto.
  • Viola. Suomalaisten äänitteiden ja nuottijulkaisujen kansallisdiskografia. Kansalliskirjasto.
  • Elonet. Suomen kansallisfilmografia. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.
  • Arto. Kotimainen artikkeliviitetietokanta. Kansalliskirjasto.
  • Melinda. Kirjastojen yhteisluettelo. Kansalliskirjasto.

Suomalaisia kirjastojen kokotekstiaineistojen hakuja

Kirjastojen vastauspalveluja

Kirjat ja lainattavat aineistot

Kirjastojen lainattavia aineistoja etsitään kirjastojen aineistotietokannoista.

Tietokantoja ja hakemistoja tiedonhakuun

 

Seuraava: Sosiaalinen media tiedonhankinnassa