Materiaalit

Tälle sivulle linkitämme ja tallennamme materiaaleja, jotka ovat vapaasti käytettävissä lasten ja nuorten kirjastopalvelujen edistämiseksi.

Lukukoirakko kirjastossa

Kuopion kaupunginkirjaston Lukukoirakko lukemisen edistäjänä kirjastossa -hankkeen tuottamat materiaalit lukukoiratoimintaan:

Lukukoiratoiminta kirjastossa: opas lukukoiratoimintaan yleisessä kirjastossa (PDF)
Sukellus kirjastojen lukukoiratoiminnan ytimeen.
Käytännönläheinen opas auttaa kirjastoja lukukoiratoiminnan aloittamisessa ja kehittämisessä.

Viestintäpaketti kirjastoille: viestintäpohjia kirjastojen käyttöön (Canva)

Lukukoirakko kirjastossa -perehdytysvideot lukukoiraohjaajille (Youtube)
Napakka perehdytys kirjastojen lukukoiratoimintaan 
lukukoiraohjaajaksi haluavalle.

Kirjaston lukukoira logo (PNG) ja Bibliotekets läshund logo (PNG). Säännöt logon käyttämiselle kerrotaan Lukukoiratoiminta kirjastossa -oppaassa.

Kuvia ja tunnetta -näyttely lasten tietokuvakirjoista

Suomen tietokirjailijat ry on tuottanut kirjastojen käyttöön materiaalia, jonka avulla voi rakentaa näyttelyn lasten tietokuvakirjoista. Kuvia ja tunnetta -tietokuvakirjanäyttelyn tarkoituksena on nostaa esiin lasten tietokuvakirjoja.

Lataa materiaalit käyttöösi täältä. Materiaali on vapaasti kirjastojen käytettävissä.

Kirjastot voivat toteuttaa näyttelyn vapaasti omalla tavallaan, esimerkiksi lastenosastolla tai erillisessä näyttelytilassa. Kirjojen valinnan inspiraationa voi halutessaan käyttää Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjoja kouluun! -katalogia, jossa esitellään tietokirjoja lapsille sekä Pirita Tolvasen listaa tietokuvakirjoista. Uutta Tietokirjoja kouluun! -lukuvinkkikatalogia voi tilata maksutta kirjastoon täältä.

Materiaaliin kuuluu myös muokattava Canva-pohja julisteesta, johon pääsee lisäämään esimerkiksi kirjaston nimen ja näyttelyn ajankohdan.

HUOM CANVA! Muista aina luoda kopio alkuperäisestä pohjasta ennen sen muokkaamista. Näin et tee muutoksia alkuperäiseen pohjaan. Kopion saat luotua, kun klikkaat vasemmasta yläkulmasta ”Tiedosto” ja valitset ”Laadi kopio”.

Muokattava A4-juliste Canvassa

Muokattava A3-juliste Canvassa

Jos näyttelystä tehdään somepostauksia, Suomen tietokirjailijat voi mieluusti tägätä.

Julisteen ja muiden materiaalien visuaalisen ilmeen on tehnyt kuvittaja Pirita Tolvanen. Canva-toteutuksesta vastasi Reetta Martikainen. Materiaalien tuottamisen on rahoittanut Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Aparaattisaari mediakasvatusmateriaalit esiopetukseen

Aparaattisaari-oppimisympäristö tuotettiin 2010-luvun puolivälissä Opetus- ja kulttuuriministeriön avustamassa, Helsingin kaupunginkirjaston – Yleisten kirjastojen keskuskirjaston koordinoimassa hankkeessa. Aparaattisaari-oppimisympäristö ja peli sulkeutuivat vuoden 2022 lopulla, mutta toiminnalliset tuokiot ovat vielä kirjastojen hyödynnettävissä ja ne soveltuvat toteutettaviksi ilman pelin pelaamista.

Arvontalomake seitsemällä kielellä

Kielet: suomi, ruotsi, pohjoissaame, englanti, viro, venäjä ja arabia. Lomake on vapaasti käytettävissä sellaisenaan tai muokattuna. Arvontalomake sisältää seuraavat henkilötiedot: nimi, ikä ja puhelinnumero/sähköpostiosoite. 

Creative Child -tehtävävihko ukrainaksi

Tulostettava 18-sivuinen tehtävävihko on suunnattu esi- ja alakouluikäisille lapsille. Tehtävävihon on tehnyt ja kääntänyt the Association of Library and Information Professionals of the Czech Republic.

Elävät sadut -menetelmäopas

Menetelmäopas satujen elävoittämiseksi on tuotettu Eepoksen Satusirkus-hankkeen pohjalta. Kirjoittaja on Sari Pasanen. Painettua menetelmäopasta voit kysyä s-postilla erte.kirjasto@seinäjoki.fi

Hyppy tarinoihin -kirjanen

KI-TARU-hankkeen sekä Turun kaupungin ja kulttuuritoimen kirjanen on tehty tukemaan varhaiskasvatuksen kirjallisuuskasvatusta.

Kirjailijavideot 8.-luokkalaisille

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto on tehnyt osana kirjaston ja koulujen yhteistyöhanketta todella kivoja 8. luokkalaisille suunnattuja kirjailijavideoita.

Kahdeksasluokkalaisten genrevinkkausvideot

Videot löytyvät Kirjastokaistalta. Sini Helminen vinkkaa fantasiaa, kauhua ja romantiikkaa ja Matti Karjalainen vinkkaa scifiä, jännitystä ja romantiikkaa. Ohje videoiden käyttöön ja saateteksti löytyvät täältä.

Kesäisen Aarrejahti-lukukampanjan aineistot

Sopii käytettäväksi milloin vain.

Kirjastojen talvihaaste 2021

Sopii käytettäväksi sellaisenaan myös vuonna 2022.

Kirjaston ja peruskoulun yhteistyömallin esittelyvideo ja yhteistyön mallipohja

Kirjaston, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyön mallipohja

Kirjasto on kaverisi -esite

Lapsille suunnattu kirjastoesite Kirjasto on kaverisi on ladattavissa Monikielisen kirjaston sivulta 17 eri kielellä. 

Lasten- ja nuortenkirjastotyön ideakirja 2021

Kirja esittelee 24 innovatiivista lasten ja nuorten lukemaan edistämisen hanketta viime vuosilta. Kirjan on toimittanut Anneli Ketonen ja julkaisijana on Seinäjoen Erte. Artikkelit ovat esiteltävien hankkeiden koordinaattoreiden tai kirjastojen työntekijöiden kirjoittamia.

Lastenkirja raollaan – Avaa ovet sadulle -menetelmäopas

Opas kertoo, miten lastenkirja muotoutuu elämykselliseksi sanataideleikiksi ja miten varhaisiän sanataidekasvatusta toteutetaan esimerkiksi päiväkodin arjessa. Oppaan julkaisija on Vantaan kaupunki/lastenkulttuuri.

Lukulux-käsikirja

Tarjoaa tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita niille, jotka ovat aikeissa tarttua nuorten aikuisten lukemattomuuden haasteeseen.

Lukusujuvuuden harjoitusleiri: esimerkkinä Seinäjoen Apila-leirit
Träningsläger för läsflyt: Modell Apila-lägren i Seinäjoki

Opas tutustuttaa Seinäjoen kaupunginkirjastossa järjestettävään, lasten lukusujuvuutta harjoittavaan Apila-leiriin. Oppaan on kirjoittanut Pirjo Humalainen.

Mediakasvatusseuran materiaalit

Mediakasvatusseura on tuottanut paljon materiaaleja mediakasvatustyön tueksi.

Monilukutaitoa sanataiteella - hankkeen materiaalipankki

Lahden AKE-alueella tuotettiin ja kerättiin monilukutaitoa tukevaa sanataidetoimintaa ja sanataidetoiminnan konsepteja. Materiaalipankkiin on koottu hankkeen aikana ja muuten alueella tuotettuja konsepteja sekä julkaisuja hankkeen toiminnasta.

Rinnalla -hankkeen materiaalipankki

Kolme julistetta selkokielisistä lasten- ja nuortenkirjoista

Nuorten selkokirjajulisteessa on genrekirjoja. Lasten tietokirjajuliste esittelee erilaisia selkotietokirjoja. Lasten selkokirjajuliste puolestaan esittelee lasten selkoromaaneja. Julisteet on tarkoitettu tulostettaviksi A3-paperille ja leikattaviksi pystysuuntaan kahtia. Ne ovat siis näppärän kapeita vaikka hyllyn päätyyn. Jos haluat painokelpoisen tiedoston, pyydä se sähköpostilla erte.kirjasto@seinajoki.fi.

Selkokielinen selkokirjoja esittelevä kirjanmerkki

Kirjavinkit on koonnut ja kirjoittanut Mervi Heikkilä, kirjanmerkin taitto on Tiina Lehtinevan käsialaa. Kirjanmerkki sopii erityisesti kahdeksansien luokkien genrekirjatarpeisiin.

Supersankarit ja salapoliisit. Vinkkejä teeman mukaisen lukukerhon toteuttamiseen
Superhjältar och detektiver. Tips för att ordna en temaläsningsklub

Käytännönläheinen opas sisältää ideoita ja vinkkejä lukukerhotoiminnan käynnistämiseen. Oppaan on kirjoittanut Piia Isoaho

Syksyiset kirjanmerkit kirjastoille tulostettavaksi

Ihania & omituisia -kirjanmerkki ja Hyypiöitä & kastematoja -kirjanmerkki. Seinäjoen Erten toteuttamat kirjanmerkit sisältävät uutuuskirjavinkkejä nuorille. Kirjavinkkaukset on tehnyt Kirsi-Maria Välimäki. Kirjanmerkit (liila ja oranssi) löytyvät tämän sivun alalaidasta liitetiedostoina. Muistathan tulostaa kirjanmerkit kaksipuoleisina. PDF-tiedostot eivät ole saavutettavia.