Materiaalit

Tälle sivulle linkitämme ja tallennamme materiaaleja, jotka ovat vapaasti käytettävissä lasten ja nuorten kirjastopalvelujen edistämiseksi.

Aparaattisaari mediakasvatusmateriaalit esiopetukseen.

Arvontalomake seitsemällä kielellä (suomi, ruotsi, pohjoissaame, englanti, viro, venäjä ja arabia) on vapaasti käytettävissä sellaisenaan tai muokattuna. Arvontalomake sisältää seuraavat henkilötiedot: nimi, ikä ja puhelinnumero/sähköpostiosoite. 

Creative Child -tehtävävihko ukrainaksi. Tulostettava 18-sivuinen tehtävävihko on suunnattu esi- ja alakouluikäisille lapsille. Tehtävävihon on tehnyt ja kääntänyt the Association of Library and Information Professionals of the Czech Republic.

Elävät sadut -menetelmäopas satujen elävoittämiseksi on tuotettu Eepoksen Satusirkus-hankkeen pohjalta. Kirjoittaja on Sari Pasanen. Painettua menetelmäopasta voit kysyä s-postilla erte.kirjasto@seinäjoki.fi

Hyppy tarinoihin -kirjanen. IKI-TARU-hankkeen sekä Turun kaupungin ja kulttuuritoimen kirjanen on tehty tukemaan varhaiskasvatuksen kirjallisuuskasvatusta.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto on tehnyt osana kirjaston ja koulujen yhteistyöhanketta todella kivoja 8. luokkalaisille suunnattuja kirjailijavideoita.

Kahdeksasluokkalaisten genrevinkkausvideot löytyvät Kirjastokaistalta. Sini Helminen vinkkaa fantasiaa, kauhua ja romantiikkaa ja Matti Karjalainen vinkkaa scifiä, jännitystä ja romantiikkaa. Ohje videoiden käyttöön ja saateteksti löytyvät täältä.

Kesäisen Aarrejahti-lukukampanjan aineistot.

Kirjastojen talvihaaste 2021. Sopii käytettäväksi sellaisenaan myös vuonna 2022.

Kirjaston ja peruskoulun yhteistyömallin esittelyvideo ja yhteistyön mallipohja.

Kirjaston, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyön mallipohja.

Lapsille suunnattu kirjastoesite Kirjasto on kaverisi on ladattavissa Monikielisen kirjaston sivulta 17 eri kielellä. 

Lasten- ja nuortenkirjastotyön ideakirja 2021. Kirja esittelee 24 innovatiivista lasten ja nuorten lukemaan edistämisen hanketta viime vuosilta. Kirjan on toimittanut Anneli Ketonen ja julkaisijana on Seinäjoen Erte. Artikkelit ovat esiteltävien hankkeiden koordinaattoreiden tai kirjastojen työntekijöiden kirjoittamia.

Lastenkirja raollaan – Avaa ovet sadulle -menetelmäopas kertoo, miten lastenkirja muotoutuu elämykselliseksi sanataideleikiksi ja miten varhaisiän sanataidekasvatusta toteutetaan esimerkiksi päiväkodin arjessa. Oppaan julkaisija on Vantaan kaupunki/lastenkulttuuri.

Lukulux-käsikirja tarjoaa tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita niille, jotka ovat aikeissa tarttua nuorten aikuisten lukemattomuuden haasteeseen.

Lukusujuvuuden harjoitusleiri: esimerkkinä Seinäjoen Apila-leirit
Träningsläger för läsflyt: Modell Apila-lägren i Seinäjoki.

Opas tutustuttaa Seinäjoen kaupunginkirjastossa järjestettävään, lasten lukusujuvuutta harjoittavaan Apila-leiriin. Oppaan on kirjoittanut Pirjo Humalainen.

Mediakasvatusseuran materiaalit. Mediakasvatusseura on tuottanut paljon materiaaleja mediakasvatustyön tueksi.

Monilukutaitoa sanataiteella - hankkeen materiaalipankki. Lahden AKE-alueella tuotettiin ja kerättiin monilukutaitoa tukevaa sanataidetoimintaa ja sanataidetoiminnan konsepteja. Materiaalipankkiin on koottu hankkeen aikana ja muuten alueella tuotettuja konsepteja sekä julkaisuja hankkeen toiminnasta.

Rinnalla -hankkeen materiaalipankki.

Kolme julistetta selkokielisistä lasten- ja nuortenkirjoista. Nuorten selkokirjajulisteessa on genrekirjoja. Lasten tietokirjajuliste esittelee erilaisia selkotietokirjoja. Lasten selkokirjajuliste puolestaan esittelee lasten selkoromaaneja. Julisteet on tarkoitettu tulostettaviksi A3-paperille ja leikattaviksi pystysuuntaan kahtia. Ne ovat siis näppärän kapeita vaikka hyllyn päätyyn. Jos haluat painokelpoisen tiedoston, pyydä se sähköpostilla erte.kirjasto@seinajoki.fi.

Selkokielinen selkokirjoja esittelevä kirjanmerkki. Kirjavinkit on koonnut ja kirjoittanut Mervi Heikkilä, kirjanmerkin taitto on Tiina Lehtinevan käsialaa. Kirjanmerkki sopii erityisesti kahdeksansien luokkien genrekirjatarpeisiin.

Supersankarit ja salapoliisit. Vinkkejä teeman mukaisen lukukerhon toteuttamiseen.
Superhjältar och detektiver. Tips för att ordna en temaläsningsklubb.
Käytännönläheinen opas sisältää ideoita ja vinkkejä lukukerhotoiminnan käynnistämiseen. Oppaan on kirjoittanut Piia Isoaho

Syksyiset kirjanmerkit kirjastoille tulostettavaksi: Ihania & omituisia -kirjanmerkki ja Hyypiöitä & kastematoja -kirjanmerkki. Seinäjoen Erten toteuttamat kirjanmerkit sisältävät uutuuskirjavinkkejä nuorille. Kirjavinkkaukset on tehnyt Kirsi-Maria Välimäki. Kirjanmerkit (liila ja oranssi) löytyvät tämän sivun alalaidasta liitetiedostoina. Muistathan tulostaa kirjanmerkit kaksipuoleisina. PDF-tiedostot eivät ole saavutettavia.

 

Ukrainan kriisin käsittely lasten ja nuorten kanssa

Eri järjestöt ja viranomaiset ovat tuottaneet ja tuottavat artikkeleja sekä ohjeita vaikeista asioista keskustelemiseen. Myös kirjastoissa on syytä valmistautua ristiriitatilanteisiin. Tässä Ukrainan tilanteen takia luotuja ohjeita ja pohdintoja:

Suojellaan lapsia ry on tuottanut materiaaleja lapsille ja aikuisille huolien, pelkojen ja sotatraumojen käsittelyyn.