Blogi

Blogi

Pandemia haastoi lasten ja nuorten kirjastopalveluja maailmanlaajuisesti

IFLA:n lasten ja nuorten osaston puolivuotiskokous pidettiin virtuaalisena 19.3.2021. Aiheeseen liittyen julkaistiin video YouTube-kanavalla lasten ja nuorten kirjastopalveluiden ylläpitämisestä ja haasteista pandemian aikana viiden IFLA:n jäsenen kertomana.

Lue lisää artikkelista Pandemia haastoi lasten ja nuorten kirjastopalveluja maailmanlaajuisesti

Seinäjoen erityistehtävän kevään kyselyn tuloksia

Erityistehtävä toteutti toukokuussa 2021 valtakunnallisen kyselyn toimintaansa koskien.

Lue lisää artikkelista Seinäjoen erityistehtävän kevään kyselyn tuloksia

Koulujen kirjastopalveluihin tarvitaan yleistä kirjastoa - ja resursseja

Tässä tekstissä pohditaan, miten eri tavoilla koulujen laadukkaat kirjastopalvelut voidaan kunnissa järjestää. Kirjastopalvelut kun eivät ole pelkkä tila tai edes vaihtuva, ajantasainen aineisto, vaan kokonaisuus, johon kuuluu myös kirjastoammattilaisten työ.

Lue lisää artikkelista Koulujen kirjastopalveluihin tarvitaan yleistä kirjastoa - ja resursseja

Kirjavinkkaus vaikuttaa! Vaikuttaahan?

Kirjavinkkausta valmistellessani kuvittelen usein mielessäni, miten hyviä vaikutuksia vaivannäölläni on.

Lue lisää artikkelista Kirjavinkkaus vaikuttaa! Vaikuttaahan?

Selkoa naapurimaasta

Ruotsalaisten kustantamojen nettisivuja selatessa ei voi välttyä pieneltä, hiipivältä kateudelta. Niillähän on tuhottoman paljon selkokirjoja! On useampi, selkokirjoihin erikoistunut kustantamo ja kirjat ovat järjestään tosi houkuttelevan näköisiä. Mikä oikein on ruotsalaisten selkokirjojen salaisuus?

Lue lisää artikkelista Selkoa naapurimaasta

Opinnäytetyö: lukemisessa tukea tarvitsevien lasten lukemisen edistäminen Suomen yleisissä kirjastoissa

Kirjasto- ja tietopalveluiden tradenomiksi valmistunut Sonja Tarvainen tutki opinnäytetyössään, kuinka lukemisessa tukea tarvitsevien alakouluikäisten lasten lukemista edistetään Suomen yleisissä kirjastoissa.

Lue lisää artikkelista Opinnäytetyö: lukemisessa tukea tarvitsevien lasten lukemisen edistäminen Suomen yleisissä kirjastoissa

Mikkelin kirjastopalvelut liikkuvat lasten ja nuorten luo

Mikkelin seutukirjastossa lakkautettiin tänä vuonna peräti kolme lähikirjastoa. Niiden palveluita paikkaa nyt osittain uudenlainen kirjastopalvelu, Liikkuvat palvelut.

Liikkuvien palveluiden henkilöstöön kuuluu kaksi kirjastonhoitaja/informaatikkoa, Mari Karvonen ja Riia Marttinen. Mari vastaa lasten- ja nuortenpalveluista, Riia aikuisten. Mirja-pakettiauton avulla he vievät kirjastopalvelua sinne, missä asiakkaat ovat, erityisesti kouluille, päiväkodeille ja laitoksiin.

Lue lisää artikkelista Mikkelin kirjastopalvelut liikkuvat lasten ja nuorten luo

The School Librarian 2020

The School Library Associationin julkaisema lehti The School Librarian on tiivis paketti kirja-arvosteluja, pidempiä artikkeleita ja käytännön vinkkejä. Vuoden 2020 numeroista poimimme kolme vinkkiä, joita varmaan voitaisiin hyödyntää myös meillä.

Lue lisää artikkelista The School Librarian 2020

Mediakasvatusta kaiken kokoisten kirjastojen arjessa

Yleisen kirjaston tehtäviin kuuluu monipuolisen lukutaidon sekä tiedon hankinnan ja käyttämisen taitojen tukeminen. Medialukutaito onkin digitalisoituvan yhteiskunnan kansalaistaito, joka voi tarjota jokaiselle työkalut osallistua kulttuuriin ja yhteiskunnan toimintaan. Näiden taitojen tukeminen voi tapahtua eri tavoilla, mutta mediakasvatuksen kehittämisessä kannattaa hyödyntää kollegojen kokemusta ja vinkkejä. 8.-14.2.2021 vietetään jälleen kansallista mediataitoviikkoa, joka kannustaa kirjastolaisia tutustumaan muiden vinkkeihin ja kokeilemaan uutta.

Lue lisää artikkelista Mediakasvatusta kaiken kokoisten kirjastojen arjessa

MERA - sukellus suomenruotsalaisen lastenkirjallisuuden maailmaan

Suomenruotsalainen lastenkirjallisuuslehti MERA – magasin om barn- och ungdomslitteratur ilmestyi tänä syksynä kolmatta kertaa. Lehti on Suomen ruotsinkielisen lasten- ja nuortenkirjailijajärjestö FIBUL r.f.:n julkaisema ja sisältää runsaasti laadukasta luettavaa kotimaiselta lanu-kentältä: esseitä, haastatteluja, novelleja ja tänä syksynä aivan erityisesti kokonaiset kirjamessut pienoiskoossa!

Lue lisää artikkelista MERA - sukellus suomenruotsalaisen lastenkirjallisuuden maailmaan