Yhteinen virtuaalimaailmamme -hanke

Ota käyttöön yleisten kirjaston yhteinen VR-maailma!

Yhteinen virtuaalimaailmamme -hankkeessa on luotu yleisille kirjastoille yhteinen virtuaalimaailma, jonka kaikki Suomen kirjastot voivat ottaa käyttöönsä. Virtuaalimaailma toimii Oculus Quest -laseilla, joiden hankkiminen ei paljon maksa.

Yhteisen virtuaalimaailman nimi on Metsänhaltija sanojen jäljillä ja sen käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija, käsikirjoittaja Anders Vacklin. VR-maailman teema on lukuinnon sytyttäminen ja käsikirjoituksen tarina voidaan tiivistää näin: “Pitääkseen kirjastonsa toiminnassa ja löytääkseen innokkaita lukijoita, muistinsa menettäneen haltija-kirjastonhoitajan täytyy kerätä kolmesta eri metsästä maagisen myrskyn sinne lennättämiä kirjojen sanoja sekä auttaa metsän asukkaita.” VR-maailman kolme metsää on rakennettu niin, että eri metsissä on eri-ikäisille käyttäjille soveltuvia tehtäviä.

Hankkeessa ovat olleet mukana Helmet-kirjastot, Oulun kaupunginkirjasto, Oulun yliopisto sekä Aalto-yliopisto. Hanketta on rahoittanut AVI ja koordinoinut Vantaan kaupunginkirjasto.

Tutustu VR-maailmaan ja hankkeeseen 

Järjestimme 15.2.2022 Virtuaalitodellisuus käyttöön joka kirjastoon -seminaarin Oodissa, jonka Kirjastokaista striimasi.

Katsomalla seminaarin puheenvuorot Kirjastokaistalla saat tietoja siitä:

VR käyttöön kirjastossasi?

Jos haluat yhteisen VR-sovelluksen käyttöösi,lähetä sähköpostia erikoiskirjastovirkailija Jussi Väyryselle Vantaan kaupunginkirjastoon: jussi.vayrynen@vantaa.fi Hän lähettää VR-sovelluksen sinulle ja voi myös vastata kysymyksiin, mikäli niitä VR-sovelluksen käyttöönottoon ja pelaamiseen liittyen on. Kannattaa kuitenkin ihan ensimmäiseksi lukea VR-sovelluksen käyttöönottoon ja pelaamiseen liittyvät ohjeet, jotka löydät tämän sivun liitteinä.

Tälle sivustolle on tulossa lähiviikkoina jakoon myös viestintämateriaaleja, joita kirjastot voivat halutessaan hyödyntää asiakasviestinnässä. Kun viestintämateriaalit on lisätty tänne, lähetämme infoviestin niille kirjastolaisille, jotka ovat pyytäneet VR-sovelluksen käyttöönsä.

Jos VR-sovelluksen kehittäminen lähitulevaisuudessa jatkuu, olemme yhteydessä niihin kirjastoihin, jotka ovat ottaneet VR-sovelluksen käyttöönsä. Olisi hienoa, että kaikki halukkaat voisivat jatkossa olla mukana kehitystyössä. Lähikuukausien tavoitteena on kuitenkin kerätä hieman lisää käyttökokemuksia VR-sovelluksesta kirjastoissa, sillä korona-ajan vuoksi käyttökokemukset VR-maailmasta ovat valitettavasti jääneet vähäisiksi.

Metsänhaltija-grafiikat löytyvät Dropboxista. 

Yhteyshenkilöt: