Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta (2020–2021), Nuoret ja ympäristötietoisuus -hankkeesta (2021–2022) sekä kirjastojen uudesta kansallisesta ympäristöhankkeesta Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi (2023).

Vihreä kirjasto -sivusto edistää ympäristötyötä kirjastoissa, jakaa koko kirjastokentän ympäristötietoa, kehitettyjä ympäristötyökaluja sekä koulutusmateriaaleja. Sivuston materiaalipankki on vapaasti käytettävissä.

Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ajantasaisia ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä koulutukseen ja tutkimukseen liittyvää materiaalia.

 

Metsämuistipajoilla kirjastopalveluja ja luontokokemuksia ikäihmisille

Rovaniemen kaupunginkirjastossa on hiljattain kokeiltu uudenlaista tapaa viedä kirjastopalveluja sellaisille, jotka eivät itse enää välttämättä pääse kirjastoon, kun ikäihmisten palvelutaloissa, päivätoiminnassa ja muistituvalla järjestettiin Metsämuistipajoja.

Ympäristötyö kirjastoissa Liboppi-kurssi on julkaistu!

Ympäristötyö kirjastoissa -kurssi tutustuttaa kirjastojen kestävän kehityksen työhön. Kurssi käsittelee ympäristökasvatusta, ympäristötunteita sekä yleisten kirjastojen hiilijalanjälkeä ja kirjastojen Agenda 2030 -tavoitteita.

Kirjastosta aktivistiksi -ympäristöhaaste

Ekokriisi on yhteiskunnallinen ja kulttuurinen, meitä kaikkia koskettava kriisi, jonka ratkaisuun kirjastolla on oma vastuunsa osallistua ja tukea toimintaa. Kirjastosta aktivistiksi on Helmet-kirjastojen ympäristöhaaste, joka on vakiintumassa kirjastojen ympäristökasvatuksen ja demokratiatyön välineenä ja asiakkaiden ympäristöhaasteena.

Missä ollaan, minne mennään? - Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa

Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa – Missä ollaan, minne mennään? -hankkeen (2023-2024) tavoitteena on tuoda kirjastoja esiin kiertotalouden keskuksina sekä hidastamisen mahdollistajina. Samalla luodaan kestävän kehityksen tiekartta, jonka avulla alueen kirjastot voivat ottaa konkreettisia askeleita kestävyytensä kehittämiseen.

Yleisten kirjastojen hiilijalanjälki 2023 - tulokset

Millainen yleisten kirjastojen hiilijalanjälki tänä päivänä on? Yleisten kirjastojen toisen hiilijalanjälkilaskelman tulokset ovat valmistuneet. Laskennassa tunnistettiin kirjastoille olennaiset päästölähteet ja tarkennettiin laskennan laajuutta vuoden 2020 laskentaan verrattuna. Ensimmäistä kertaa laskennassa olivat mukana kirjaston e-palvelut sekä asiakkaiden liikkumisen päästöt.

Eeva Rita-Kasari: Aktivistidiplomi Junior kannustaa ympäristötoimintaan

Erikoiskirjastonhoitaja Eeva Rita-Kasari Helsingin kaupunginkirjastosta pitää esityksen ”Aktivistidiplomi Junior kannustaa ympäristötoimintaan”. Rita-Kasari piti esityksen lasten- ja nuortenkirjastotyön täydennyskoulutus Lukulysteillä. Lukulystit järjestettiin Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutio-tilassa 15.5.2024.