Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta sekä siinä kehitettyjä ympäristötyökaluja ja koulutusmateriaaleja. Hanke ylläpitää sivuja tällä hetkellä. 

Samalla sivustosta muodostetaan alustaa, jossa jaetaan koko kirjastokentän ympäristötietoa sekä edistetään ympäristötyötä kirjastoissa. 
Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä materiaalia Työkalut -osioon.

Yhteystiedot

Kohti ekologisesti kestävää Eeposta?

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija Suvi Levonen käsittelee joulukuussa 2021 valmistuneessa opinnäytetyössään Eepos-kimpan kirjastojen ympäristötyötä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Eepos-kirjastokimpan kanssa.

Nuoret kysyivät ympäristö- ja ilmastoasioista, asiantuntijat vastaavat

Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeen "Nuoret kysyivät ympäristö- ja ilmastoasioista, asiantuntijat vastaavat" -videot on julkaistu.

Oppaat ja viestintämateriaalit

Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hanke on valmistanut kaikille yleisille kirjastoille käytettäväksi kirjastojen hiilijalan ja -kädenjälkeen liittyviä infograafeja. Lisäksi infograafi on myös muun muassa kirjastokortin hiilikädenjäljestä sekä kirjastoon liittyvistä Agenda 2030 tavoitteista. Infograafit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lappeenrannassa vietetään Green Leaf -voittovuotta–myös kirjastossa on tehty paljon ympäristötekoja

Lappeenrannan kaupunki on vuoden 2021 European Green Leaf -palkinnon voittaja. Lappeenrannan kaupunginkirjastossa monenlaiset ympäristöteot ovat jo tuttuja, ja ensi vuonna tehtävän peruskorjauksen uskotaan tuovan mukanaan uusia vihreitä asioita.

Kirjastot arvostavat yhdenvertaisuutta, aineistojen saavutettavuutta ja oppimista sekä tiedon luotettavuutta

Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hanke suoritti kyselytutkimuksen syksyllä 2020. Tutkimus kertoi paljon kirjastojen ympäristötietoisuudesta, mutta vihjasi samalla siihen suuntaan, että tekninen edistys ja talous ovat kirjastoille keskeisiä muutostekijöitä ja sosiaalisten arvojen ohella kirjastojen eniten arvostamia aihealueita. Ympäristötietoisuus jäi selvästi näiden taakse.

Anni Kytömäki: Kirjailija ja kirjasto

Esitys on osa 18.3.2021 pidettyä ”Yhteistyössä kestävämpi tulevaisuus” -webinaaria, jonka järjesti Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hanke.