Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta (2020–2021), Nuoret ja ympäristötietoisuus -hankkeesta (2021–2022) sekä kirjastojen uudesta kansallisesta ympäristöhankkeesta Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi (2023).

Vihreä kirjasto -sivusto edistää ympäristötyötä kirjastoissa, jakaa koko kirjastokentän ympäristötietoa, kehitettyjä ympäristötyökaluja sekä koulutusmateriaaleja. Sivuston materiaalipankki on vapaasti käytettävissä.

Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ajantasaisia ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä koulutukseen ja tutkimukseen liittyvää materiaalia.

 

Uusi hanke edistää kirjastojen ympäristötietoisuutta, hiilineutraaliutta ja jakamistaloutta

Valtakunnallinen Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi -hanke pyrkii terävöittämään yleisten kirjastojen ympäristötyötä, tuottamaan uutta tietoa kirjastojen ympäristötietoisuudesta sekä luomaan toimialalle yhtenäisiä toimintatapoja.

Kestävyyssiirtymä - resilienssiä kestävän kehityksen toiminnalla

Miten työyhteisön arjessa löydämme resilienssiä – selviytymiskykyä, joustavuutta ja uudelleen orientoitumista – ja edistämme kestävän kehityksen toimintaa? Kestävän tulevaisuuden rakentaminen taidekasvatuksen ja ekotukitoiminnan keinoin antavat tietoja ja taitoja, joiden avulla voimme vaikuttaa ja ohjata kestäviin valintoihin.

Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hanke - Environmental awareness of public libraries to the 2020s -project

Tutustu Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hankkeen (2020-2021) materiaaleihin. Learn about the materials of the Environmental awareness of public libraries to the 2020s -project.

Kirjastot toteuttamassa ympäristö- ja ilmastotoimintaa nuorille – käytännön oppaat julkaistu

Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeen aikana toteutetuista tapahtumista ja toiminnasta on nyt julkaistu käytännön opas kolmella eri kielellä.

Kirjasto kestävyysvalmennuksessa - vai kestävyysvalmentajana?

Minkälaisena sinä näet kirjastojen roolin käsillä olevassa kestävyysmurroksessa? Voisivatko kirjastot tulevaisuudessa nähdä itsensä entistä selkeämmin myös kestävyyden edistäjinä ja ympäristökasvattajina? Voiko ympäristökasvattajuutta opiskella?

Tuija Valli: Lukuvuosi 2022 – Suhteessa luontoon

Kirjastonhoitaja Tuija Valli Tampereen kaupunginkirjastosta pitää esityksen ”Suhteessa luontoon”. Esitys on osa 2.12.2022 ”Lukuvuosi 2022 – Poimintoja aikuisten kirjallisuudesta” -koulutuspäivää.