Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta (2020–2021), Nuoret ja ympäristötietoisuus -hankkeesta (2021–2022) sekä kirjastojen uudesta kansallisesta ympäristöhankkeesta Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi (2023).

Vihreä kirjasto -sivusto edistää ympäristötyötä kirjastoissa, jakaa koko kirjastokentän ympäristötietoa, kehitettyjä ympäristötyökaluja sekä koulutusmateriaaleja. Sivuston materiaalipankki on vapaasti käytettävissä.

Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ajantasaisia ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä koulutukseen ja tutkimukseen liittyvää materiaalia.

 

Yleisten kirjastojen hiilijalanjälki 2023 - tulokset

Millainen yleisten kirjastojen hiilijalanjälki tänä päivänä on? Yleisten kirjastojen toisen hiilijalanjälkilaskelman tulokset ovat valmistuneet. Laskennassa tunnistettiin kirjastoille olennaiset päästölähteet ja tarkennettiin laskennan laajuutta vuoden 2020 laskentaan verrattuna. Ensimmäistä kertaa laskennassa olivat mukana kirjaston e-palvelut sekä asiakkaiden liikkumisen päästöt.

IFLA Green Library Award haku on käynnissä

Vihreä kirjasto tai kirjasto, jolla on Green Library -projekti, voi hakea IFLA Green Library -palkintoa. Palkinnon tavoitteena on kannustaa kirjastoja ja kirjastoammattilaisia kestävän kehityksen edistämisessä. Pienen budjetin, mutta suuren vaikutuksen omaavia kirjastoja kannustetaan erityisesti osallistumaan kilpailuun! Hakuaikaa on 15.3.2024 saakka.

Lukurauhan päivää vietetään 18.2.

Lukurauhan päiväksi julistetaan lukurauha. Lue tai kuuntele kirjaa, yksin tai yhdessä, kaikessa rauhassa. Lue ääneen lapselle tai vanhukselle tai vetäydy omaan nojatuoliin.

Luonto lainassa -viikkoa vietetään lähiluonto-teemalla

Vuoden 2024 Luonto lainassa -viikkoa vietetään viikolla 6, eli 5.–11.2.2024. Luonnonsuojeluliiton yhdistykset järjestävät viikolla tapahtumia yhdessä kirjastojen kanssa. Julisteita ja somemateriaalia löydät täältä https://www.sll.fi/luonto-lainassa/

Oppaat ja viestintämateriaalit

Tutustu ja ota käyttöösi yleisten kirjastojen ympäristötyöhön liittyvä uusi viestintämateriaali (2023). Materiaalia on useassa eri muodossa, joten valittavanasi on sekä printattava että digijuliste, molemmat pdf ja jpg-muodossa sekä somemateriaalina mp4, gif ja jpg-muodot. Somemateriaalissa on viisi erilaista kuvaa. Kaikki nämä materiaalit löytyvät myös ruotsin- ja englanninkielisinä.

Kirjastojen hiilijalanjälkilaskelmat 2023

Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi -hanke järjesti 7.11.2023 webinaarin, jossa julkistettiin kirjastojen toisen hiilijalanjälkilaskelman tulokset. Tuloksia esittelevät vanhempi asiantuntija Magda Horváth ja asiantuntija Iris Mäntylä Gaia Consulting Oy:stä.