Tiedonhaun välineet

Tietoa voi etsiä kirjastojen kirjoista ja lehdistä sekä tietokannoista ja verkkopalveluista. Tästä osiosta löytyy ohjeita erilaisten tiedonlähteiden käyttöön sekä palveluihin, joista voit kysyä täsmätietoa. Löydät myös opastusta tehokkaiden hakujen tekemiseen.

Kirjastojen kirjojen haku ja omat lainat.

Kirjastojen kirjojen haku ja omat lainat

Tiedot omista lainoista ja varauksista saa omasta kirjastosta. Yhteystiedot löytyvät Kirjastohakemistosta.

Finna.fi

Finna.fi on valtakunnallinen aineistojen haku. Hakutuloksessa on aineiston kohdalla alasvetovalikko, josta voi valita oman kirjastonsa. Myös museoiden ja arkistojen aineistoja.

Kysy kirjastonhoitajalta

Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Kysymyksiin vastataan kolmen arkipäivän sisällä ja valmiita vastauksia löytyy palvelusta tuhansittain, ohjeita vastausten hakemiseen.

Makupalat.fi

Makupalat.fi sisältää luotettavia verkkotiedonlähteitä. Sisältö on aiheittain järjestetty, haut toimivat monipuolisesti ja uusien tiedonlähteiden seuraaminen on helppoa. Makupalat.fi-kokoelmiin on kerätty aineistoa monesta näkökulmasta ajankohtaisista aiheista. Makupalat.fi-opastuksia.

Hakukoneet.

Hakukoneet

Hakukoneita on useita, käytetyin on ilman muuta Google. Perushaun lisäksi myös Googlella voi tehdä monipuolisemman haun tai käyttää sen erikoishakuja ja -palveluja.

Erikoistietokannat ja -hakemistot.

Erikoistietokannat ja -hakemistot

Erikoistiedonhaku kannattaa aloittaa erikoistietokannoista. Erityisesti kirjastoammattilaisille hyödyksi on Makupalat.fi:n lisäksi muistilista tietokannoista ja hakemistoista.

Tiedonhaun opastus.

Tiedonhaun opastus

Tiedonhaun opastuksessa annamme neuvoja, miten tietoa kannattaa hakea, mistä on hyvä lähteä liikkeelle ja millaisia erilaisia tapoja voi käyttää päämääränsä saavuttamiseksi.

Uusin vinkkiKesäinen Tiedonhaun uutiskirje 6-7/2024 on lähetetty tänään. Siihen on koottu tiedonlähteitä, joita voi... Lue koko vinkki

Tilaa tiedonhaun uutiskirje.

Tilaa tiedonhaun uutiskirje

Tiedonhaun uutiskirje – selaa ja tilaa. Tiedonhaun uutiskirje pyrkii auttamaan tiedonhaun ammattilaisia ja hyviä tiedonlähteitä kaipaavia. Se keskittyy esittelemään hyviä ja ajankohtaisia lähteitä sekä niiden käyttöä tiedonhaussa.