Tuunaa tiedonhakua Googlessa

Tiedonhaun opastus

Googlen hakutuloksia voi tuunata eri tavoin. 

Määritä tiedostotyyppi

Hakukenttään kirjoitettu ”filetype:” jaottelee hakutuloksia tiedostotyypin mukaan. Esimeriksi filetype: pdf antaa pdf-tiedostoja, filetype: png tai filetype: jpg kuvia. Jos haluaa vaikkapa hakea pdf-tiedostoja laulaja Rihannasta, se käy hakulausekkeella filetype:pdf Rihanna.

Määritä sivusto

Komento ”site:” jaottelee hakutuloksia tietyltä sivulta. Esimerkiksi site: hs.fi Paavo Väyrynen antaa Helsingin Sanomien verkkosivuilta tuloksia, joissa Väyrynen mainitaan. Jos haluaisi hakea tietoa Väyrysestä siten, että Helsingin Sanomien hakutuloksia ei esitettäisi, vaan pelkästään muiden sivustojen tuloksia, voi sivuston myös rajata haun ulkopuolelle. Se käy lisäämällä miinuksen sivuston nimen alkuun, eli site: -hs.fi Paavo Väyrynen.

Määritä verkkopääte

Edellisellä site-haulla voi hakea myös eri domainien eli verkkopäätteiden alle perustettuja sivuja. Jos haluaa esimerkiksi tietää mitä Paavo Väyrysestä on kirjoitettu Ruotsissa tai Venäjällä, tuloksia saa näkyviin hakemalla site:.se Paavo Väyrynen ja site:.ru Paavo Väyrynen. Vierailta kielialueilta hakuja tehdessä on syytä muistaa, että hakutulokset näyttäytyvät Googlessa puutteellisina nimien kielikohtaisen kirjoitusasun, ääkkösten ja erilaisten kirjaimistojen johdosta.

Hae välimuistista

Haku ”cache:” hakee Google välimuistiin arkistoituneita tietoja ja sivustoja, jotka eivät enää välttämättä ole saatavilla sivustolta. Toiminto on erityisen hyödyllinen silloin, jos sivuston ylläpitäjä on hiljattain poistanut jotain etsimääsi. Google päivittää välimuistitietojaan sivustoista sen mukaan, miten tiheästi sivuja päivitetään. Helsingin Sanomien etusivun näkymä oli maanantaina päivällä samalta aamulta. Välimuistiin jääneeseen näkymään pääsee tutustumaan syöttämällä Googleen cache hs.fi.

Hae tiettyä fraasia

”Fraasihaku tietyillä sanoilla”: Voit hakea täydellistä lausetta tai fraasia lisäämällä sen lainausmerkkien sisään. Jos kaipaa tietoa esimerkiksi Paavo Väyrysen lauluäänestä, ”Paavo Väyrynen laulaa” -haku antaa tuloksia. Google vaikuttaa ymmärtävän myös suomen kielen aikamuotoja, ja haku ”Paavo Väyrynen lauloi” tarjoaa vastaavia tuloksia.

Fraasihaulla voi myös lajitella haettavaa sisältöä. Esimerkiksi lisäämällä fraasihakuun sanan ”keskustelu” ”Paavo Väyrynen lauloi” saa esiin hakutuloksia Väyrysen laulusta käydyistä keskusteluketjuista.

Hae osoitteen sisältämiä sanoja

Jos olet vaikkapa unohtanut jonkin sivun osoitteen, saatat kuitenkin muistaa siitä osan. Inanchor-haku hakee sanoja sivustojen osoitteista. Esimerkisi Trumpista ja ruuasta löytyy sivuja haulla inanchor:food trump.

Hae sivuston nimestä

Sivuston nimi sisältää enemmän tietoa kuin osoite. Sivuston nimen sisältämiä tietoja saa näkyviin kirjoittamalla hakuun ”intitle:”. Esimerkiksi tavallinen haku Stockholm Paavo Väyrynen ei tuota ensimmäisellä hakusivulla yhtään tarkkaa osumaa, mutta haku intitle:Stockholm Paavo Väyrynen tuottaa useita osumia Suomen ulkomailla sijaitsevien lähetystöjen julkaisemista englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 2009, kun ulkomaankauppaministeri Väyrynen oli tekemässä virkamatkan Tukholmaan.

Erikoiselle puolelle Googlen sisältöä pääsee syöttämällä hakusanaksi verkkosivujen sisältämää teknistä tietoa, esimerkiksi kansioluettelosivun nimen. Englanninkielinen haku 
Intitle: Index.of kitchen tuottaa satoja tuloksia erilaisten keittiöaiheisten sivustojen teknisestä sisällöstä.

Yhdistele

Google vaihtelee hakutoimintojensa toimivuutta, ja välillä esimerkiksi välilyönninkin käytöllä on merkitystä. Esimerkiksi aiemmin Googlella oli mahdollisuus muuttaa hakutuloksia maakohtaisiksi siten, että vaikkapa Suomesta pystyi hakemaan vaikka pelkästään ranskalaisille tarkoitettuja hakutuloksia. Tämä ei enää onnistu hakutoiminnoilla. Niinpä erilaisia variaatioita kannattaa kokeilla rohkeasti. Myös hakutoimintojen yhdistely voi tuottaa yllättäviä tuloksia.

Googlen tarkennettu haku ->

Ohjeet on poimittu kirjoittajan luvalla Laura Halmisen artikkelista Tuunaa tiedonhakua Googlessa ja muita hakukoneita, Helsingin sanomat 7.8. 2018, https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005782537.html.

Hakukoneet: