Mikkelin kirjastopalvelut liikkuvat lasten ja nuorten luo

Mikkelin seutukirjastossa lakkautettiin tänä vuonna peräti kolme lähikirjastoa. Niiden palveluita paikkaa nyt osittain uudenlainen kirjastopalvelu, Liikkuvat palvelut.

Liikkuvien palveluiden henkilöstöön kuuluu kaksi kirjastonhoitaja/informaatikkoa, Mari Karvonen ja Riia Marttinen. Mari vastaa lasten- ja nuortenpalveluista, Riia aikuisten. Mirja-pakettiauton avulla he vievät kirjastopalvelua sinne, missä asiakkaat ovat, erityisesti kouluille, päiväkodeille ja laitoksiin.

Kuvassa on punainen pakettiauto kuvattuna sivusta. Auton kyljessä lukee Mirja. Auton takasivuovi on auki, sieltä pilkottaa metallisia kirjakärryjä.
Mikkelin kirja-auto sai nimen Mirja peruskoululaisille pidetyn nimikilpailun tuloksena.

Palvelukonsepti

Pakettiauton konsepti ei ole samanlainen kuin kirjastoauton. Asiakkaat eivät pääse sisälle autoon, vaan Mirja-autolla kuljetetaan kirjat ja aineisto kohteeseen, jonne pystytetään pop up -kirjasto. Aineistoa Mirjaan mahtuu kerrallaan 300-400 nidettä ja lisäksi noin kymmenen kirjakassia.
- Kouluilla toivottiin pulpettikirjojen säilymistä, joten tarjoamme kirjakassipalvelua juurikin pulpettikirjoiksi tai ts. luokkakirjastoksi. Kirjakassipalvelusta on tullut todella suosittu ja tilauksia tulee koko ajan enemmän, Mari Karvonen kertoo.
Kirjojen lisäksi pyörillä liikkuvat muutkin kirjaston palvelut kätevästi suoraan kohteeseen.
- Pop up –kirjastotoiminta on vaan pieni osa toiminnastamme. Sen lisäksi viemme asiakasryhmille kirjastoammatillista osaamista muissa muodoissa erilaisiin ryhmiin, yhteisöihin ja tapahtumiin. Muuta toimintaa ovat mm. kirjavinkkaukset, lukupiirit, sanataidepajat, satutuokiot, kirjakeskustelut, mediakasvatus ym., Mari Karvonen kertoo.

Tekniset ominaisuudet

Mirja-auto on Volkswagen Transporter -pakettiauto ja se on hankittu kirjaston käyttöön leasing-sopimuksella. Pakettiauton tavaratilaan on asennettu kiinteä hyllykkö, jossa voi kuljettaa kirjakasseja ja säilyttää muun muassa ensiapulaukkua, kuormaliinoja ja muita mukana kuljetettavia tavaroita. Autoon mahtuu kolme kirjavaunua sekä kuusi laatikkoa kirjoja. Kirjavaunut lastataan autoon irrotettavaa alumiinista lastaussiltaa pitkin. Tosin vastaavan pakettiauton hankkimista suunnittelevia Mari Karvonen kehottaa harkitsemaan nostolavallisen auton valitsemista.

Palvelualue

Mirja-auton toiminta-alueella on kaksi isoa yhtenäiskoulua, neljä pienempää alakoulua ja 20 päiväkotia. Kouluille rakentuu pop up –kirjastot vähintään kerran kuukaudessa, isoimmilla kouluilla kaksi kertaa kuussa.
- Asiakaspalaute on ollut rohkaisevaa, vaikka moni tulee vieläkin asioimaan nimenomaan autossa ja yllättyy huomatessaan, että kirjasto onkin rakentunut tilaan missä kirjastoa ei ole aiemmin ollut, Mari Karvonen kertoo.
Pysäkkejä Mirjalla ei ole yhtä paljon kuin kirjastoautolla. Liikkuvien palveluiden ja kirjastoauton konsepteja ei Mari Karvosen mukaan voikaan verrata keskenään, vaan ensin mainittu vertautuu ennemmin kivijalkakirjastoon.

Haasteita

Pop up -kirjastojen asiakas- ja lainatilastot ovat yllättäneet henkilökunnan positiivisesti. Sen sijaan muuhun toimintaan ovat koronarajoitukset tuoneet omat haasteensa.
- Luokkavierailuja olemme pystyneet toteuttamaan vain muutamia koronarajoitusten vuoksi. Kirjavinkkauksia olemme korona-aikana toteuttaneet etänä Teamsin avulla.

Päiväkodeilla vieraillaan normaalisti satutuokioiden ja sanataidepajojen kanssa. Päiväkotiryhmille toimitetaan myös kuvakirjakasseja. Nämä vierailut eivät kuitenkaan ole toteutuneet koronarajoitusten vuoksi.

Mervi Heikkilä