Kirjastot.fi-sisällöntuotanto

Kirjastot.fi:n sisältöjä tehdään yhteistyössä kirjastojen kanssa. Voit tulla itse mukaan tekemään sisältöjä tai saat kirjastosi tuottamaa näkymään Kirjastot.fi-palvelujen yhteydessä. Yhteistyön muoto riippuu palvelusta.

Hankesivun perustaminen

Mikäli haluat hankkeen tai aiheen saavan Kirjastot.fi-ympäristöön oman sivun tai jonkun muun julkaisun, ota jo suunnittelussa huomioon, että verkkoon vietävän sisällön tulee täyttää saavutettavuusvaatimukset. Niistä löydät tietoa Kirjastot.fi:n Saavutettavuus-sivulta, jossa on myös linkkejä konkreettisiin ohjeisiin. Olkaa hankkeen tai projektin sivun perustamisesta yhteydessä toimitukseen jo hankkeen alkuvaiheessa.

Ilmoittaminen tai sisällöntuotantoon osallistuminen 

Seuraavassa ohjeita Kirjastot.fi:n palvelujen mahdollisuuksista julkaista sisältöjä tai yhteisestä sisällöntuotannosta. Monista palveluista saa kirjaston tai sivuille kokoelmia, kirjahyllyjä tai videoiden soittolistoja helposti liitettäviksi. Kysy tästä mahdollisuudesta toimitukselta toimitus@kirjastot.fi ja tutustu sivuun Kirjastot.fi:n sisältöjen käyttö verkkosivuilla

Kirkanta / Kirjastohakemisto

Kirkanta on kaikkien kirjastosektorien yhteinen tietokanta, jonne kirjastot voivat tallentaa yhteys- aukiolo- , palvelu- ym. tietonsa. Kirkantaan tallennettujen tietojen perusteella oman alueen/organisaation verkkokirjastossa näkyvät aukiolo-, yhteys- ja palvelutiedot. 

Kirkantaan tallennetut tiedot näkyvät myös valtakunnallisessa Kirjastohakemistossa (hakemisto.kirjastot.fi), josta voi etsiä palveluja tai vaikkapa tietoa, mihin kimppaan mikäkin kunta kuuluu. Myös kirjastojen aukiolotiedot, yhteystiedot ym. näkyvät valtakunnallisessa Kirjastohakemistossa sen mukaan, mitä kirjasto on Kirkantaan syöttänyt.

Kirjastot hoitavat aukiolo- ym. tietojensa tallentamisen ja päivittämisen itse mutta kirjastot.fi-toimituksesta saa opastusta ja neuvoja (toimitus@kirjastot.fi tai puh. 0931085280). Ohjeet löytyvät Kirkannasta, kun olet kirjautunut organisaation/kunnan tunnuksilla Kirkannan ylläpitoon. Jos Kirkannan kirjautumistunnukset tai ylläpidon osoite ei ole tiedossa, voit kysyä niitä kirjastot.fi-toimituksesta toimitus@kirjastot.fi.

Kirjastot.fi:n Uutiset ja ilmoitukset 

Kirjastot.fi:n Uutisissa voi julkaista tietoa, joka on koko alalle merkittävää. Kirjastot.fi:n ilmoituksia ovat Koulutukset ja seminaarit, Ilmoitukset ja kampanjat sekä Avoimet työpaikat. Näitä voit luoda itse valmiille lomakkeelle. Toimitus tarkistaa ehdotuksen ja julkaisee sen. Tämän jälkeen tieto lähtee tilanneiden sähköposteihin ja tallentuu Kirjastot.fi:n sivuille. 

Uutisen jättölomake

Ilmoitusten jättölomake

Kysy kirjastonhoitajalta

Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen tietopalvelu verkossa. Vastaamassa on kirjastoja kaikilta sektoreilta. Vastaajakirjastoja otetaan mukaan jatkuvasti. Ota yhteys toimitukseen, jos haluat mukaan. Ilmoittaudu osoitteeseen toimitus@kirjastot.fi tai palvelun vastaavalle nina.granlund@hel.fi.  Vastaajakirjastot valikoivat vastaajat itse, tunnukset ja opastuksen saa toimituksesta. Tietoa tunnuksista täällä. 

Jos haluat korjata Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun jo julkaistujen vastausten vanhentuneita tietoja, kirjoita korjauksesi vastauksen kommenttikenttään tai lähetä se toimitukseen.

Makupalat.fi

Makupalat.fi on tiedonhakuun suositeltavien lähteiden kokoelma. Kirjastot voivat osallistua tiedonlähteiden keräämiseen Makupalat.fi:n Ehdota linkki-toiminnon avulla. Makupalojen ylläpitoon otetaan mukaan kirjastoja kaikilta sektoreilta. Tunnuksen ja opastuksen saa toimituksesta, toimitus@kirjastot.fi tai nina.granlund@hel.fi.

Mikäli löydät palvelusta rikkinäisen linkin, voit ilmoittaa siitä klikkaamalla linkin kuvauksessa oikean alakulman ”Ilmoita rikkinäinen linkki” -tekstiä.

Kirjastokaista.fi

Kirjastokaista.fi on valtakunnallinen palvelu, jossa julkaistaan videoita ja audioita sekä välitetään suoralähetyksiä. Suuri osa ohjelmista on Kirjastokaistan omaa tuotantoa.

  • Kirjastokaistalla on katsottavissa ja sieltä jaettavissa myös muiden kuin Kirjastokaistan tuottamia videoita. Ole yhteyksissä, jos teet videoita, joita toivot osaksi Kirjastokaistaa. Videot voivat olla jo muualla (kuten Vimeossa tai YouTubessa) julkaistuja tai me voimme julkaista ne Kirjastokaistan alustoilla, osio Videoita muilta. 
  • Jos tuotat kirjallisuuteen tai muita kirjastoon sopivia podcasteja ja julkaiset niitä SoundCloudissa, otamme ne mielellään mukaan myös Kirjastokaistalle. Tämä onnistuu helposti siten, että liitämme podcastisi SoundCloud-upokkeen podastien koontisivulle Kirjastokaistalle.
  • Jos teette koulutuksen tai seminaarin, jolle toivotte valtakunnallista näkyvyyttä ja joka on aiheeltaan kiinnostava ja tärkeä, niin Kirjastokaistaa voi kysyä kumppaniksi striimaamaan. Kyselyitä tulee paljon ja resurssimme ovat rajalliset, mutta aina kannattaa kysyä. Kirjastokaistan koulutuspuolen sisällöt ovat nimenomaan yhteistyön tulosta.
  • Kaipaatko harjoittelupaikkaa tai tehtävää käytännön työelämästä vaikkapa osaksi kirjastoalan opintoja. Ole yhteyksissä!

Tarkempia ohjeita Usein kysytyt kysymykset -sivuilla.
Kaikissa Kirjastokaistaa koskevissa kysymyksissä ja ehdotuksissa voit ottaa yhteyttä: riitta.taarasti@kirjastot.fi

Musiikkikirjastot.fi

Musiikkikirjastot.fi julkaisee tietoja kirjastojen musiikkitapahtumista sivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissa. Sivuston artikkelit käsittelevät musiikkia ja levyjä useasta näkökulmasta. Jos haluatte tapahtumatietoa tai tekstejä sivuille, olkaa yhteydessä tuomas.pelttari@kirjastot.fi

Kirjasampo.fi ja Kirjasampo.fi/Sivupiiri

Kirjasampo.fi on suomalaisen kirjallisuuden kattavin tietokanta, josta löytää tiedot tekijöistä ja teoksista. Kirjasammon Sivupiiri-osio keskittyy lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden hakea teoksia, tutustua artikkeleihin ja luoda omaa sisältöä niin sanottujen kirjahyllytoimintojen avulla. 

  • Kirjahyllyjä voivat tehdä kaikki Kirjasampoon rekisteröityneet käyttäjät. Ohje kirjahyllyjen tekoon
  • Kirjailijat, kääntäjät ja kuvittajat voivat päivittää tietojaan Kirjasammosta löytyvällä lomakkeella.
  • Kaunokirjallisten teosten tietoja voi täydentää Kirjasampoon teostietolomakkeella. (Huom. Ethän ilmoita uutuuskirjaasi tätä kautta, sillä Kirjasampo hankkii kaunokirjallisuuden uutuuksien kuvailutiedot automaattisesti Kirjastopalvelulta.)
  • Kirjabloggaaja voi ilmoittaa bloginsa Kirjasammon listoille sähköpostitse: kirjasampo@kirjastot.fi
  • Teostietosivuille voivat kirjoittaa kommentteja kaikki rekisteröityneet käyttäjät. Aiempia kommentteja voi myös selata keskustelusivulla.

Aikuisten kirjallisuuden artikkelisisältöjä voi tarjota Kirjasampoon ottamalla yhteyttä: tuomas.aitonurmi@kirjastot.fi

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden artikkelisisältöjä voi tarjota Sivupiiriin ottamalla yhteyttä: henriika.tulivirta@hel.fi

Jos olet kiinnostunut täydentämään tai päivittämään laajoja tietomääriä Kirjasammon SAHA-tietokantaan, voit ottaa yhteyttä: tuomas.aitonurmi@kirjastot.fi 

Tapahtuma- ja ideapankki

Tapahtuma- ja ideapankkiin voivat tuottaa vinkkejä kaikki. Kun kuvaat idean Luo tapahtuma tai idea -sivulla, toimitus tarkistaa sen ja julkaisee.