Google – tehokäyttäjän työkalupakki

Googlen perushaku  on monta kertaa riittävä tapa hakea tietoa netistä. Silloin kun on kyse vaativammasta hakutehtävästä, on kuitenkin hyvä tuntea Googlen ominaisuudet tarkemmin. Se näet tarjoaa runsaasti erikoishakuja, joilla hakua voidaan kohdentaa tietyn tyyppiseen materiaaliin, kuten kuviin, uutisaineistoon, blogeihin, tieteellisiin artikkeleihin jne.


Miten haku toimii?

Usein kannattaa myös turvautua tarkennettuun hakuun, jossa hakua on mahdollista muotoilla ja rajata hyvinkin tarkkaan. Tarkennetussa haussa on mahdollista tehdä rajauksia mm. kielen, dokumentin alkuperämaan, palvelimen, käyttöoikeuksien, tiedostotyypin, päivitysajankohdan sekä termien sijainnin mukaan. Viimeksi mainittu rajaus on usein hyödyllinen: jos haku rajataan esimerkiksi otsikkoon, tulee hakutermien esiintyä sivun otsikossa. Tätä rajausta käytettäessä tiedetään, että dokumentin relevanssi on todennäköisesti suuri, koska haluttu termi esiintyy jo sivun otsikossa.

Googlen uudistuksen myötä tarkennettuun hakuun ei ole suoraa linkkiä etusivulta. Pääset siihen kuitenkin kirjoittamalla hakutermit hakukenttään, klikkaamalla tämän jälkeen enteriä ja sen jälkeen menemällä hiirellä sivun oikeassa ylälaidassa olevan hammaspyörän luo ja klikkaamalla sieltä löytyvää tarkennettu haku –painiketta.

Suomenkielisestä Googlesta löytyvät seuraavat erikoishaut:

Kaikkiin erikoishakuihin ja muihin Googlen tarjoamiin palveluihin (mm. Gmail-sähköposti, dokumenttienjakopalvelu Drive jne.) pääset kätevästi klikkaamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa yhdeksästä pienestä ruudusta muodostuvaa neliötä.

Tämän lisäksi englanninkielisestä Googlesta löytyy lisää erikoishakuja, kuten talousuutisiin keskittynyt Finance, kirjoihin kohdistuva Books ja verkkokauppahaku Shopping.

Voit myös laittaa Googlen tarkkailemaan puolestasi koska verkkoon tulee sinua kiinnostavaa sisältöä. Alerts-palvelussa voit määrittää hakulausekkeen, jonka sisältöä vastaavista uusista verkkosivuista, blogiviesteistä ym. Google lähettää sinulle ilmoituksen sähköpostiisi.