Varastokirjaston musiikkiaineistot

Aineistot Varastokirjastossa
Nuotit | LP-levyt | CD-levyt

Joulukuu 2020

Varastokirjasto vastaanottaa Espoon kaupunginkirjastosta noin 2 000 CD-nimekkeen erän kirjastoaineistoa. Tietueet on käsitelty Varastokirjastolle valmiiksi ns. LowTag-menetelmällä.

Musiikin varastointiselvitys valmistui vuonna 2017. Kuvituksen teki Tomi Tuominen.

Syksy 2020

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona ja jää Kuopioon

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti 13.10.2020 että Varastokirjasto ei tule muuttamaan Kuopiosta Mikkeliin. Ministeri Annika Saarikko ilmoitti päätöksestä Varastokirjaston, Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston sekä Kuopion ja Mikkelin kaupunkien edustajille maanantaina 12.10.2020 pitämässään kokouksessa. Aiheesta uutisoi myös Yle.

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona. Päätös on merkittävä kirjastoaineistojen valtakunnallisen varastoinnin jatkuvuuden kannalta, mukaan lukien musiikkiaineistot. Kirjallisuuden ja kausijulkaisujen lisäksi Varastokirjastosta voi tehdä kaukolainoja nuoteistaLP-levyistä ja CD-levyistä.

Kevät 2020

Yleisten kirjastojen neuvoston (YKN) asettama Musiikkiaineistojen varastointityöryhmä aloitti toimintansa 1. huhtikuuta 2020. Työryhmän puheenjohtajana toimii Tuomas Pelttari (tuomas.pelttari@hel.fi). Lisää työryhmästä Kirjastot.fi:n uutisissa.

Talvi 2019–2020

Jarmo Huhtanen kirjoitti laajahkon artikkelin Varastokirjastosta (Helsingin Sanomat 11.1.2020).

HS 1.11.2020. Teksti: Jarmo Huhtanen.

Yleisten kirjastojen neuvosto YKN kokoontui Tampereella 21.–22. marraskuuta 2019, yhtenä aiheena musiikin valtakunnallinen varastointitilanne. Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterisen puheenvuoron Musiikin vastaanotto Varastokirjastossa slidet löytyvät täältä. YKN-pöytäkirjaan 2/2019 täältä.

Syksy 2019

Kokkolan seudun Anders-kirjastot ovat saaneet käyttöön Axiell Auroran varastointityökalun. Melindassa toimiva työkalu on sama kuin Vaskin ja Piki-kirjastojen käyttämä.

Kesä 2019

Varastokirjaston käyttämä tietokanta Vaari siirtyy kesäkuussa 2019 (arvio 10.6. alkava viikko) Voyagerista Kohaan

Katkon aikana Vaarin omistajuus merkityt monografiat siirtyvät tämän tiedon mukaan ongelmitta Vaari-Kohaan tietueiden replikoinnin käynnistämisen jälkeen.

Kirjastojen tekemä LowTag-merkintä CD-levyjen osalta ei ole varmaa, että osakohteet siirtyvät ongelmitta.

Varastokirjasto toivoo osakohteiden siirtymisen varmistamiseksi että keväälle 2019 suunnitellut LowTag-lähetykset olisivat perillä toukokuun loppuun mennessä. Näin musiikkiaineistot pystyttäisiin käsittelemään ennen tietokantamuutosta.

Varastokirjastosta on luvattu ilmoittaa kun katkon jälkeen CD-levyjen LowTag-merkinnän voi taas aloittaa.

Vaarin siirtymisellä Kohaan ei ole vaikutusta luettelointiin. Varastokirjasto luetteloi edelleen Melindaan, josta tietueet siirtyvät Vaari-Kohaan. Samoin toimii myös kirjastojen LowTag-merkintä.

Kevät 2019

Musiikkiaineistojen varastointi oli mukana yhtenä aiheena Suomen Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarissa 26.4.2019 Tampereen Metsossa

Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterinen puhui seminaarissa otsikolla Musiikkiaineistojen vastaanotto ja käsittely, Varastokirjasto.

Kirjastonhoitaja Tuomas Pelttarin (Turun kaupunginkirjasto) aiheena oli Musiikin varastointi kirjastojen näkökulmasta. Pelttarin Prezi-esitykseen täältä.

Aamupäivän puheenvuorot välitettiin etäkäyttäjille Musiikkikirjastoyhdistyksen Facebook-liven kautta.
Kirjastokaista striimasi iltapäivän paneelin Kuuluuko asiakkaan ääni musiikkikirjastossa. Puolitoistatuntisen keskustelun voi katsoa täältä.

Seminaariohjelmaan täältä.

Suomen Musiikkikirjastoyhdistys ry

Kevät 2019

Varastokirjaston musiikkiaineisto kirjastojen kokoelmatyön tukena

Varastokirjaston tiedotuslehti Varastokirjasto tiedottaa 1/2019 julkaistu
1.3.2019

Verkkolehdessä on Kari Paakkisen kirjoittama katsaus Varastokirjaston musiikkiaineisto kirjastojen kokoelmatyön tukena. Paakkinen kertoo, miten Varastokirjaston musiikkiaineistojen tilanne on kohentunut Musiikin varastointiselvityksen valmistumisen jälkeen.

Marraskuu 2017

Musiikin varastointiselvitys julkaistaan verkossa 9. marraskuuta 2017.