Ajankohtaista

Varastokirjaston musiikkiaineistot

Aineistot Varastokirjastossa
Nuotit | LP-levyt | CD-levyt

Marraskuu 2021

Jyväskylän kaupunginkirjasto • Varastokirjasto 
Ensimmäinen iso lähetys Jyväskylästä on saapunut Varastokirjastoon. Seitsemän laatikollista LowTag-käsiteltyä aineistoa saadaan tehtyä muutaman työpäivän aikana. 

Musiikin luettelointityötä tekee 3-4 kuvailijaa
Kuvailutyö joustaa tilanteen ja tulostavoitteen mukaan niin, että musiikin kuvailua voi tehdä ajoittain neljäkin henkilöä.

Nuottirästit tehty
Kaikki Varastokirjastossa tallessa olleet luetteloimattomat nuottiaineistot on kuvailtu ja saatettu lainattavaksi.

Musiikkiaineistoja on lainattavissa Varastokirjastosta yhä enemmän
Marraskuun 2020 ja marraskuun 2021 välillä kaukolainattavan CD-aineiston määrä on kasvanut 63 %, yli 18 000 niteeseen. Äänilevyjä (LP:t ja singlet) on Varastokirjastossa luetteloituna 27 % enemmän (yli 25 000 nidettä) vuoden takaiseen verrattuna, nuotteja 10 % enemmän, yli 16 300 nidettä. Kaukolainoja tehdään enemmän kun musiikkiaineistojen massat kasvavat.

Aineistot ovat haettavissa VaariFinnan https://vaari.finna.fi valmiin facetin Äänitteet avulla.

Syksy 2021

Koha • LowTag • Varastokirjasto
Vaski-kirjastot siirtyivät Koha-kirjastojärjestelmän käyttöön loppukeväästä 2021. Taakse jäi vuonna 2012 alkanut Axiell-yhteistyö. Järjestelmävaihdoksen jälkeen syksyllä 2021 Turun kaupunginkirjasto aloitti uudestaan CD-aineiston LowTag-siirtämisen, ensimmäisenä yleisenä Koha-kirjastona Suomessa. Siirtoa Varastokirjastoon tehdään Turussa Aleph-Melinda -yhteydellä. 

Oulun seudun Ouka-kirjastot ovat toinen Koha-kirjastoalue, joka testasi LowTag-siirron toimivuutta. Syksyllä 2021 Oulun kaupunginkirjaston testaama TäTi-Melinda -yhteys on hidas, mutta toimii.

Heinäkuu 2021

Suomen musiikkikirjastoyhdistys • Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus
Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterisen artikkeli Varastokirjasto ja musiikin varastointi on mukana kirjassa Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus. Varastoinnin käytäntöjä ja tulevaisuutta pohtivat Kasimir Andersson [Kaukolainaus, musiikki ja tasavertaisuus] ja Tuomas Pelttari [Musiikin varastoinnista 2030]. 

247-sivuinen kirja Maagisessa paikassa on varattavissa kirjastoista esitäytetyn Finna-haun avulla.

Kesäkuu 2021

Musiikin varastoinnin YHTEISET-etäkahvit | Teams 3.6. klo 13–14.
Lisätietoja ja osallistumislinkki: https://www.kirjastot.fi/ammattikalenteri/koulutus-ja-seminaarit/musiik…

Huhtikuu 2021

Sirpa Janhonen • Intervalli
Varastokirjaston toimistopäällikkö Sirpa Janhosen artikkeli [Musiikki ja Varastokirjasto] julkaistu Intervallin numerossa 1/2021 (pdf). Artikkeli on luettavissa ja kommentoitavissa blogissa Musiikki kuuluu kaikille.

Helmikuu 2021

Musiikkiaineistojen haku ja saatavuus • Varastokirjasto tiedottaa
Varastokirjaston toimistopäällikkö Sirpa Janhosen ja Musiikkiaineistojen varastointityöryhmän puheenjohtaja Tuomas Pelttarin artikkelissa [Varastokirjastoon siirretyn musiikkiaineiston haku ja saatavuustiedot] on ajankohtaista tietoa esimerkiksi siitä, miten Varastokirjastoon siirretty aineisto on haettavissa VaariFinnasta. 

Joulukuu 2020

Varastokirjasto vastaanottaa Espoon kaupunginkirjastosta noin 2 000 CD-nimekkeen erän kirjastoaineistoa. Tietueet on käsitelty Varastokirjastolle valmiiksi ns. LowTag-menetelmällä. 

Syyskuu 2020

Espoon kaupunginkirjaston toinen koe-erä (84 CD-levyä) käsiteltiin Varastokirjastossa elo-syyskuussa. Sirpa Janhonen totesi, että Espoossa voidaan jatkaa LowTag-merkintää ns. vakiintuneena toimintona.

2018

Varastokirjasto • Toimintakertomus 2018
Toimintakertomuksessa on esillä musiikkiaineistojen varastointikäytäntöjä: Vuonna 2017 Varastokirjasto osallistui yleisten kirjastojen musiikin varastoinnin pilotointiin. Vuonna 2018 pilotin seurauksena 1 560 CD-levyä osakohteineen siirrettiin LowTag-tietueina Varastokirjaston kokoelmaan.

Musiikin varastointiselvitys valmistui vuonna 2017. Kuvituksen teki Tomi Tuominen.
Musiikin varastointiselvitys valmistui vuonna 2017. Kuvituksen teki Tomi Tuominen.

 

Syksy 2020

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona ja jää Kuopioon

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti 13.10.2020 että Varastokirjasto ei tule muuttamaan Kuopiosta Mikkeliin. Ministeri Annika Saarikko ilmoitti päätöksestä Varastokirjaston, Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston sekä Kuopion ja Mikkelin kaupunkien edustajille 12.10.2020 pitämässään kokouksessa. Aiheesta uutisoi myös Yle.

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona. Päätös on merkittävä kirjastoaineistojen valtakunnallisen varastoinnin jatkuvuuden kannalta, mukaan lukien musiikkiaineistot. Kirjallisuuden ja kausijulkaisujen lisäksi Varastokirjastosta voi tehdä kaukolainoja nuoteistaLP-levyistä ja CD-levyistä.

Kevät 2020

Yleisten kirjastojen neuvoston (YKN) asettama Musiikkiaineistojen varastointityöryhmä aloitti toimintansa 1. huhtikuuta 2020. Työryhmän puheenjohtajana toimii Tuomas Pelttari (tuomas.pelttari@hel.fi). Lisää työryhmästä Kirjastot.fi:n uutisissa.

Talvi 2019–2020

Jarmo Huhtanen kirjoitti laajahkon artikkelin Varastokirjastosta (Helsingin Sanomat 11.1.2020). 

HS 1.11.2020. Teksti: Jarmo Huhtanen.
HS 1.11.2020. Teksti: Jarmo Huhtanen.

Yleisten kirjastojen neuvosto YKN kokoontui Tampereella 21.–22. marraskuuta 2019, yhtenä aiheena musiikin valtakunnallinen varastointitilanne. Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterisen puheenvuoron Musiikin vastaanotto Varastokirjastossa slidet löytyvät täältä. YKN-pöytäkirjaan 2/2019 täältä.

Syksy 2019

Kokkolan seudun Anders-kirjastot ovat saaneet käyttöön Axiell Auroran varastointityökalun. Melindassa toimiva työkalu on sama kuin Vaskin ja Piki-kirjastojen käyttämä.

Kesä 2019

Varastokirjaston käyttämä tietokanta Vaari siirtyy kesäkuussa 2019 (arvio 10.6. alkava viikko) Voyagerista Kohaan

Katkon aikana Vaarin omistajuus merkityt monografiat siirtyvät tämän tiedon mukaan ongelmitta Vaari-Kohaan tietueiden replikoinnin käynnistämisen jälkeen.

Kirjastojen tekemä LowTag-merkintä CD-levyjen osalta ei ole varmaa, että osakohteet siirtyvät ongelmitta.

Varastokirjasto toivoo osakohteiden siirtymisen varmistamiseksi että keväälle 2019 suunnitellut LowTag-lähetykset olisivat perillä toukokuun loppuun mennessä. Näin musiikkiaineistot pystyttäisiin käsittelemään ennen tietokantamuutosta.

Varastokirjastosta on luvattu ilmoittaa kun katkon jälkeen CD-levyjen LowTag-merkinnän voi taas aloittaa.

Vaarin siirtymisellä Kohaan ei ole vaikutusta luettelointiin. Varastokirjasto luetteloi edelleen Melindaan, josta tietueet siirtyvät Vaari-Kohaan. Samoin toimii myös kirjastojen LowTag-merkintä.

Kevät 2019

Musiikkiaineistojen varastointi oli mukana yhtenä aiheena Suomen Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarissa 26.4.2019 Tampereen Metsossa

Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterinen puhui seminaarissa otsikolla Musiikkiaineistojen vastaanotto ja käsittely, Varastokirjasto.

Kirjastonhoitaja Tuomas Pelttarin (Turun kaupunginkirjasto) aiheena oli Musiikin varastointi kirjastojen näkökulmasta. Pelttarin Prezi-esitykseen täältä.

Aamupäivän puheenvuorot välitettiin etäkäyttäjille Musiikkikirjastoyhdistyksen Facebook-liven kautta.
Kirjastokaista striimasi iltapäivän paneelin Kuuluuko asiakkaan ääni musiikkikirjastossa. Puolitoistatuntisen keskustelun voi katsoa täältä.

Seminaariohjelmaan täältä.

Suomen Musiikkikirjastoyhdistys ry

 

Kevät 2019

Varastokirjaston musiikkiaineisto kirjastojen kokoelmatyön tukena

Varastokirjaston tiedotuslehti Varastokirjasto tiedottaa 1/2019 julkaistu
1.3.2019

Verkkolehdessä on Kari Paakkisen kirjoittama katsaus Varastokirjaston musiikkiaineisto kirjastojen kokoelmatyön tukena. Paakkinen kertoo, miten Varastokirjaston musiikkiaineistojen tilanne on kohentunut Musiikin varastointiselvityksen valmistumisen jälkeen.

Marraskuu 2017

Musiikin varastointiselvitys julkaistaan verkossa 9. marraskuuta 2017.