Huom! Tilaisuus muutettu etätapahtumaksi.
Tilaisuus on suunnattu kirjastoammattilaisille, jotka haluavat tunnistaa Wikipedian vinoumia ja vaikuttaa niihin. Kouluttajana toimii Johanna Janhonen, Marginaalimerkintöjä-hankkeen Wikipedia-asiantuntija. Tilaisuudessa täydennetään olemassaolevia Wikipedia-artikkeleita, yksin tai parin kanssa. Tule mukaan selvittämään, miten kirjastolaiset voivat monipuolistaa paikalliskulttuurin kuvaa Wikipedian avulla!
Wikipedia vaikuttaa ihmisten maailmankuvaan suomenkielisenä tietosanakirjana sekä esimerkiksi Google-hakujen ja tekoälyn kautta. Naisten osuudet sisällöntuottajina (15 %) ja sisällöissä (noin 21 % henkilöartikkeleista) heijastavat yhteiskunnan rakenteita. Siinä missä koko yhteiskuntaan on vaikea vaikuttaa henkilötasolla, Wikipediassa yksittäiset ihmiset voivat korjata vinoumia.
Marginaalimerkintöjä on kaksivuotinen, Koneen säätiön rahoittama hanke. Kaksivuotinen monitieteinen hanke keskittyy yleistajuisen, tutkimuspohjaisen tiedon lisäämiseen Wikipediaan sukupuolivinouman korjaamiseksi. Hankkeessa luodaan Wikipediaan sisältöjä marginalisoiduista taiteilijoista ja kulttuuritoimijoista ja täydennetään Wikipedian olemassa olevia sisältöjä. Hanke on osa kansainvälistä Art + Feminism -Wikipedia-liikettä.
Aika, paikka ja ilmoittautuminen
Paikalliset ja kulttuuriset vinoumat kuntoon Wikipediassa – johdatus kirjastolaisille
Ke 8.10.2024
Klo 9.00-12.00
Teams
Ilmoittaudu mukaan ohesta 7.10.2024 mennessä.
Ohjelma
9.00 – 9.30 Johdanto: Marginaalimerkintöjä-hankkeen tarve, Wikipedian toimintaperiaatteet ja muokkauksen alkeet
9.30 – 10.00 Wikipedia-tunnukset ja valitaan täydennettävä artikkeli
10.00 – 10.30 Täydennetään artikkelia Johannan vinkkien avulla
10.30 – 10.45 tauko
10.45 – 12.00 Jatketaan artikkelin täydentämistä ja kerätään loppukommentit: Miltä muokkaaminen tuntui? Voisiko sitä tehdä osana työtä. Miksi ja milloin?
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjasto, Porvoon kaupunginkirjasto ja Helmet kirjastojen seudullinen koulutusryhmä . Kuvat ja tunnelmat somessa, käytä tunnistetta: #akepike ja #kehuusimaa.
Lisätiedot
Vastaava informaatikko Jan Nyström, jan.nystrom(a)porvoo.fi, 040 596 0592
Koordinaattori Juliaana Grahn, juliaana.grahn(a)tampere.fi, 040 800 7828