Kirjallisuus ja sisältöjen tuntemus

Lanujen kirjakahvit: Kadonneet helmet ja tuntemattomat tärpit

Tuo muidenkin tietoon unohdetut kirjasuosikkisi!

Onko joku vanhempi kirja jäänyt mielestäsi vaille ansaitsemaansa huomiota? Onko hieman uudemmissa kirjoissa tuntemattomia tärppejä, joista suuri yleisö ei ole tietoinen?

AKE Porvoon LANU-verkoston järjestämillä kahveilla vinkataan tällä kertaa kadonneita helmiä ja tuntemattomia tärppejä.

Palauta siis mieleesi hieman vanhemmatkin unohdetut kirjasuosikkisi ja tule mukaan kahveille vinkkaamaan. Vinkata voi kuvan ja äänen kera tai kirjoittamalla chattiin omia vinkkejä. Mukaan voi tulla myös vain kuuntelemaan.

Helppoa luettavaa: Ajankohtaista selkokirjallisuudesta

Selkokielen tarve kasvaa koko ajan, useampi kuin joka kymmenes suomalainen tarvitsee selkokieltä (lähde: Selkokeskus). Selkokirjat sopivat kaikille, joille tavallisten kirjojen lukeminen on vaikeaa. Suomessa ilmestyy noin 30 uutta selkokirjaa vuodessa.

Miten löytää helppoa luettavaa asiakkaille? Millaisia selkokirjat ovat ja miten löytää niistä tietoa ja kirjavinkkejä eri asiakasryhmille? AKE Porvoon järjestämässä webinaarissa saat ajankohtaista tietoa erilaisista selkokirjoista, selkokirjallisuudesta ja sen asemasta tämän päivän Suomessa.

Fiktiopäivä 25.4.2025 Tampereella

Tervetuloa Kirjastoseuran fiktiotyöryhmän Fiktiopäivään pe 25.4.2025 Tampereelle

Tampereella keväällä järjestettävän Fiktiopäivän teemana ovat yleisön suosikkikirjat, suosikkikirjailijat ja odotukset ja paineet kirjoittaessa “seuraavaa yleisön suosikkia”. Vahvistamme esiintyjät, kolme kirjailijaa ja yhden asiantuntijapuheenvuoron, mahdollisimman pian.

Lastenkirjakahvit

Maaliskuun lastenkirjakahvit järjestetään torstaina 13.3. klo 14-15.

Lastenkirjakahveilla keskustellaan ajankohtaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Voit esitellä lukemasi kirjan tai tulla kuuntelemaan, mitä muut ovat lukeneet.

Lastenkirjakahvit järjestetään Teams-etäyhteydellä: https://bit.ly/maaliskuunlastenkirjakahvit25

Lastenkirjakahveille ovat tervetulleita kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneet aikuiset!

Smakbitar suomeksi

Ruotsinkielinen kehittämistyöryhmä ÅKE järjestää suomenkielisen koulutus- ja keskustelutilaisuuden kirjastoille, joissa on ruotsinkielisiä kielisaarekekouluja alueellaan.

Tilaisuus on suunnattu suomenkielisten kirjastojen henkilökunnalle. Nyt on hyvä tilaisuus tulla mukaan, sillä saatte hyödyllisiä vinkkejä ruotsinkielisistä lasten- ja nuortenkirjoista sekä erilaisista mahdollisuuksista järjestää ruotsinkielistä ohjelmaa koululaisille kirjastoissanne. Tilaisuuteen voivat osallistua kaikki, jotka ovat kiinnostuneita ruotsinkielisten kirjastopalveluiden kehittämisestä.

Tervetuloa kuulemaan Lukuboost-hankkeen tuloksista ja jatkosta 4.3.25

Lukuboost-kampanja onnistui päätavoitteissaan loistavasti ja nyt hankkeelle suunnitellaan jatkoa - Toivotamme kaikki kirjastoalan ammattilaiset mukaan Lukuboost-hankkeen jatkoon.

Katso Lukuboostin case-video tästä

Liitteenä hankkeen loppuraportti sekä kutsu tuloksia esittelevään, kaikille avoimeen, miniwebinaariin 4.3. klo 9 Ilmoittaudu mukaan tästä.

Sanojen voima -miten kirjallisuusterapiaa voi hyödyntää kirjastotyössä?

Tule tutustumaan kirjallisuusterapeuttisiin menetelmiin osana kirjastopalveluita!

Kirjastossa ei tehdä terapiaa, mutta kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä kuten pedagogista tai luovaa lukupiiriä voi kokeilla aikuisasiakkaiden kanssa.

Lanu -työhön sopii todella hyvin monipuoliset ja luovat kirjallisuusterapian menetelmät esim. Haltija -työpajassa runoilu, metafora- tai mielikuvatyöskentely osastotyön arjessa.

 

Kohteena tuttu ja vieras Helsinki! Oppimisvierailu Kansalliskirjastoon ja Hämiksen kirjastoon

PiKen oppimisvierailut vuonna 2025 alkavat, tervetuloa yhteisten junien kyytiin Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta Helsinkiin! Tutustumme yhden päivän aikana valtakunnallisesti eri tavoin kirjastoja palvelevaan Kansalliskirjastoon sekä asiakaslähtöisyyteen Hämäläis-Osakunnan kirjastossa.