Pelin Paikka LIVE uudistuu kolmoskaudelle 2020

Jo kahden vuoden ajan olemme kirjastokaistan kanssa yhteistyössä tehneet Pelin paikka LIVE-nimisiä streamilähetyksiä, joissa digipeleihin on pureuduttu teemoittain, aina kulloisenkin teeman asiantuntijan kanssa. Näkökulma ja käsittely näissä lähetyksissä on ollut hyvin “kirjastomainen” ja pelien kulttuurista arvoa esiin tuova ja korostava. 

Pelin paikka -live.

Pelin paikka LIVE on otettu hienosti vastaan ja palaute on ollut yleisen kiittävää, mutta olen huomannut että itse stream on tässä muodossaan tuotantona melko raskaanpuoleinen greenscreeneineen ja kaksine teknikkoineen joka lähetyksessä. 

Yksi alkuperäisiä ideoita aikoinaan Pelin Paikka LIVE-streameja suunniteltaessa oli se, että kirjastot samalla huomaisivat vuorovaikutteisten suoralähetysten olevan oivallinen tapa sisältöjen avaamiseen ja mahdollisesti jopa eräänlainen tapa asiakaspalvella tai vastata ainakin reaaliaikaisesti sisältöaiheisiin kysymyksiin suorassa lähetyksessä. 

Nykyisessä muodossaan Pelin paikka LIVE-streamien kaltaisten lähetysten tekeminen ei kuitenkaan suurelta osaa kirjastoja onnistu jo tuotannon raskauden ja teknisten rajoitteiden vuoksi. Tarkoitus olisi huomioida tämä kolmoskautta toteutettaessa. 

Tuotanto kevenee ja konsepti aukeaa laajemmaksi

Kolmoskauden Pelin paikka LIVE-lähetykset on suunniteltu toteutettavaksi  suomalaisista kirjastoista yleisimmin löytyvällä pelilaitteella, Playstation 4:llä ja tuon laitteen omalla kameralla. Tästä johtuen Pelin paikka LIVE:n tuttu ulkoasu muuttuu hieman erinäköiseksi kuin on totuttu. Tarkoituksena on myös avata lähetysten konseptia suoraan kirjallisista teemoista ja niiden asiantuntijoista enemmän vapaammaksi tekemiseksi jota kirjastolaisten on helpompi toisintaa itse ympäri Suomen. Jatkossa voi myös olla, että lähetyksissä pelattavien pelien määrä hieman vähenee. Vieraiden valinnassa on myös tarkoituksena löysätä pipoa, ja ottaa rohkeammin lähetyksen pelien ja teemojen faneja ja harrastajia asiantuntijavieraiksi lähetyksiin. 

Rohkeasti streamaamaan

Toivon että kevennetyllä tuotannolla saadaan rohkaistua myös muita Suomen kirjastoja aloittamaan kokeilut pelistreamaamisen kanssa. Lisää tietoa streamaamisesta kannattaa hakea Verken julkaisemasta, alunperin nuorisotyön ammattilaisia varten varten kirjoitetusta Striimioppaasta, jossa käydään läpi sekä streamaamista kulttuurina että ihan perustietoa kaikille streameista kiinnostuneille. Tässä muutamia poimintoja tuon oppaan esipuheesta jonka on kirjoittanut Peliliiterikaverini Verken Pasi Tuominen:

  • Striimaaminen (eng. streaming) eli suoratoisto on hyvä esimerkki uudesta viihdemuodosta. Vaikka käytännössä kaikki netistä suoraan katsottava video on striimaamista, keskittyy tämä opas itse tehtyihin striimeihin. Monet eri tekijät ovat mahdollistaneet kenen tahansa ryhtymisen striimaajaksi. Ensinnäkin internetyhteydet ovat sillä tasolla, että hyvälaatuista kuvavirtaa on mahdollista lähettää suorana netin välityksellä. Lisäksi tietokoneet ja muut striimaamiseen tarvittavat laitteet ovat niin tehokkaita ja edullisia, että niitä voi hyödyntää kotioloissakin, eivätkä kunnolliset laitteet ole enää vain ammattilaisten saatavilla. Striimit ovat muodostuneet myös kulttuurisesti hyväksytyksi ajanviettotavaksi etenkin nuorten parissa.
  • Digipeleihin keskittyvät pelistriimit ovat erittäin suosittuja. Pelistriimit ovat live-lähetyksiä, joissa ruudussa näkyy pelattavan pelin lisäksi yleensä myös pelaaja. Pelistriimien suosiota selittää osittain digitaalisen pelaamisen suosio sinänsä, mutta osittain myös lähetysten interaktiivisuus. Lähettäjällä ja katsojalla on lähes aina mahdollisuus kommunikoida striimilähetyksen aikana. Kaikki suosituimmat striimauspalvelut tarjoavatkin chat-mahdollisuuden. 
  • Hyvässä striimissä näkyy striimaajan persoonallinen ote. Striimin tekijän persoona onkin tärkein syy, miksi striimiä seurataan tai miksi kiinnostus striimiin säilyy. Striimaaja henkilönä määrittelee pitkälti kanavan yleisen tunnelman, säännöt ja käytännöt. Mitä aktiivisempi lähetyksen tekijä, sitä mielenkiintoisempi hän on. Tunteiden näyttäminen ja reaktiot erilaisiin tilanteisiin ovat nekin tärkeitä seuraajille.

Keväällä mennään taas

Ensimmäiset kolmoskauden Pelin paikka LIVE-lähetykset olisi tarkoituksena saada ilmoille loppukeväästä tai kesän korvilla. Kesällä on tarkoitus pitää streameissa hieman taukoa, ja jatkaa syksyllä koko loppuvuosi. Kirjastokaistan Panua ja Mikkoakaan emme onneksi ole kuitenkaan kokonaan menettäneet ruudusta. Herrat nimittäin lupasivat tulla jälleen vieraaksi 2020 pikkujoululähetykseen. 

P.S. Kolmoskauden lisäksi suunnittelupöydällä kummittelevat tällaiset käsitteet kuin “Lautapelin paikka” & “Roolipelin paikka”, jotka luultavasti konkretisoituvat myös tänä vuonna, mutta palataan niihin hieman tuonnempana. ;) 

-HeikkiKir (Pelin paikka LIVE selitettynä videolla: https://youtu.be/1OPJK5mmGos