Yleisten kirjastojen metatietoryhmän muistio 2/2021

Aika ja paikka

19.3.2021 klo 13–14.50, Teams

Läsnä

Antti Heikkinen, Oulu

Maarit Helén, Tampere

Kaisa Hypén, Turku

Katriina Jylhä, Vaasa

Marjut Puominen, Helsinki

Lissu Rossi, Kuopio

Matti Sarmela, Vake

Sirpa Tuomisto, Kokkola (klo 14 asti)

Leena Vainikainen, Pori

Poissa

Sanna Kuosa, Lahti

Käsiteltävät asiat

1. Kuvailutyöhön liittyvä kysely kirjastoille

Käytiin läpi vastausten raportoinnin tilanne, ja todettiin, että lähes kaikki vastaukset on jo analysoitu ja viety raporttipohjaan. Nämä kysymykset ovat vielä työn alla:

kysymys 8 (miten kirjastossasi tehdään kuvailutyötä?) / Marjut
ysymys 9 (onko kirjastollasi sopimus kuvailupalvelun ostosta Kirjastopalveluiden kanssa?) / Katriina
kysymys 10 (kuinka moni kirjastosi työntekijä osallistuu kuvailutyöhön…?) / Kaisa
kysymys 11 (arvio siitä, miten kuvailuun käytetty työaika jakautuu…?) / Kaisa
kysymys 22 (viime vuosina yleisten kirjastojen tehtäväkenttä…?) / Kaisa

Raportin ensimmäinen versio valmistunee viikon 12 aikana ja lähetetään työryhmän jäsenille kommentoi-tavaksi, käydään läpi yhdessä 7.4. palaverissa. Sen jälkeen pyritään saamaan se taittoon ja YKN:n jäsenil-le luettavaksi ennen kokousta.

Todettiin, että raportissa pyritään neutraaliuteen, mutta kyselyn esittelyssä YKN:lle on syytä varautua poh-timaan jatkotoimenpiteitä. Ne kirjataan omaan dokumenttiinsa, joka myös käydään läpi 7.4. palaverissa. Huomioitavaa ainakin:

Melindan uudistaminen ja yleisten kirjastojen näkökulma siihen – kuvailualustan kehittäminen siihen suuntaan, että verkostomainen kuvailutyö on mahdollista. Ei päällekkäistä vaan täydentävää työtä toimenpiteiden tulee olla linjassa Metatietovision kanssa tulossa olevat uudistukset, kuten uusi RDA ja myöhemmin mahdollinen formaatin vaihto edellyttävät toi-menpiteitä kaikissa tietokannoissa (konversiot, järjestelmien kehitys).

Kaikki kyselyyn liittyvät materiaalit löytyvät työryhmän Teamsin tiedostoista omasta kansiostaan.

2. Kuvailun tiedotuspäivän anti

Käytiin läpi Kuvailun tiedotuspäivän 18.3.2021 antia ja todettiin se mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi. Tarjolla oli jokaiselle jotakin: tulevaisuuden visiointia, kuvailun yksityiskohtien läpikäyntiä ja yleisten kirjastojen kuvailuyhteistyön pohdintaa. Ohjelma ja esitykset löytyvät verkosta: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=189990056

Sivulla on linkki Flingaan, johon on kerätty yleisten kirjastojen kuvailua koskevia huomioita ja toiveita. Niis-sä on paljon samantyyppisiä näkemyksiä kuin kyselyn avovastauksissa. Flingan aineisto on myös Teamsissa excel-taulukkona.

Keskusteltiin siitä, että kuvailuun liittyen tarvitaan koulutuksia, mutta ei oikein ole tahoa, joka niitä järjestäisi systemaattisesti nimenomaan yleisten kirjastojen tarpeista käsin. Helmet on ostanut koulutusta Kirjasto-palvelulta ja kokemukset siitä olivat hyviä. Porvoossa AKE on tarjonnut RDA- ja sisällönkuvailukoulutusta.

3. Kuvailun ekosysteemi yleisten kirjastojen näkökulmasta

Tiedonhallinnan ohjausryhmä on jatkossa Melindan ja kuvailuyhteistyön ohjausryhmä. Yleisiä kirjastoja edustavat Matti ja Kaisa. Palataan tulevissa kokouksissa siihen, mitä tavoitteita yleisten kirjastojen näkö-kulmasta ohjausryhmän työskentelylle pitää asettaa kun nähdään, miten ohjausryhmän työskentely käyn-nistyy ja millaisia asioita sen käsiteltäväksi tulee. Ohjausryhmän sivut Kansalliskirjaston kiwissä, samoin ohjausryhmän säännöt.

4. Tiedotus ja viestintä

Pohdittiin tarvetta ja mahdollisuutta järjestää kaikille avoin webinaari kyselyn tulosten esittelyä varten.

5. Jatkotyöskentely ja seuraavien kokousten asiat

Keväällä työllistää erityisesti kyselyn tulosten raportointi sekä kuvailun ekosysteemin nykytilan kuvaus YKN:lle. Valmistellaan tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan tulevia kokouksia:

7.4.2021 klo 9 lähes lopullisen raportin läpikäynti

19.5.2021 asiantuntijaryhmien jäsenten tapaamisen valmistelu

21.-22.4.2021 YKN:n kevätkokous, kyselyn raportin esittely toimeksiantajalle mahdolliset uudet toimeksiannot 5.5.2021 Melindan kevätwebinaari

19.5.2021 klo 13 tapaaminen kuvailun asiantuntijaryhmien jäsenten kanssa