Kirjastot ja korona

Valtioneuvoston päätöksellä kirjastot ja kirjastoautot suljetaan ajalla 18.3.-13.4.2020.

Tietoa lainoista, varauksista, palautuksista asiakkaille

Mitä lainaajat nyt tekevät lainaamillaan kirjoilla? Miten lainat uusitaan? Miten sakkojen käy? Miten varausten käy? Kaikki kirjastot ja kunnat etsivät näihin kiireisesti parhaita mahdollisia ratkaisuja, tai ovat niin jo tehneet.Tarkista ajantasainen tilanne lähikirjastosi tai kuntasi verkkosivuilta, tai ota kirjastoosi muulla tavoin yhteyttä. Kirjastojen yhteystiedot löytyvät Kirjastohakemistosta.

Kirjastohakemisto

Tietoa kirjastoalalle

Koronaviruksen aiheuttaman valtakunnallisen poikkeustilanteen aikana kirjastoissa noudatetaan ohjeita, jotka julkaistaan Valtionneuvoston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden vastaavien auktoriteettien sivuilla.

Hyödyllisiä viranomaissivustoja:

Valtioneuvoston Tietoa koronaviruksesta -sivut

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koronavirus ja siihen varautuminen -sivut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivut  

Aluehallintoviraston Koronaan liittyvät, usein kysytyt kysymykset

Kuntaliiton Koronavirus -sivut

Soveltamisohjeet kulloisiakin, ajantasaisia määräyksiä, suosituksia ja menettelytapoja koskien tulevat omasta kunnasta. Kirjastoalalle ei ole omia, erillisiä ohjeita koskien koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. Toimivaltainen viranomainen riippuu aiheesta ja sovellettavasta laista. Kysy ohjeet omasta kunnastasi.

Kirjastot.fi:n uutisissa tullaan jakamaan viranomaistiedotteet, jotka on suunnattu kirjastoille. Yleisohjeiden osalta pitää seurata valtakunnallista tiedotusta ja oman kunnan viestejä.


Asiakkaille verkossa

Makupalat.fi on koonnut yhteen koronaan liittyvien sivustojen linkkejä. Viranomaistieto päivittyy koko ajan. Eri sivustot saa esimerkiksi kirjaston sivuille yhdellä Makupalojen linkillä. 

Makupalat.fi:n Korona-kokoelma 

Länkbiblioteket: Coronavirus

Päivittyvät kysymykset ja vastaukset koronasta Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa

Kirjaston on hyvä luoda koontisivu valtakunnallisista ja paikallisista verkkopalveluista omaan verkkokirjastoon. Esimerkiksi Oulu on tuottanut  laajan linkkikoostesivun, jonka avulla voi suunnitella oman kirjaston sivua: https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/eaineistot

Kirjastot.fi:n Ammattikalenterin ilmoituksissa tullaan julkaisemaan kirjastosisältöihin liittyviä vinkkejä ja koulutustietoa. Kannattaa viimeistään nyt tilata ilmoitukset ja uutiset omaan sähköpostiin luomalla Kirjastot.fi-tunnukset ja tekemällä tilaukset. Tunnusten teon ja tilausten linkki löytyy Kirjastot.fi:n etusivun oikeasta yläkulmasta.