Kirjastot ja korona

Valtioneuvoston päätöksellä kirjastotilojen avaaminen mahdollistui 1.6. Tarjottavien palvelujen laajuus voidaan päättää kunnissa. Tätä sivua päivitetään uuden tiedon tullessa. Kannattaa lukea myös aikaisemmin tulleita ohjeita, sillä koronaan liittyvä  tieto on kumuloituvaa.

(Muokattu 26.6.2020) Sivua päivitetään kun uutta virallista tietoa on saatavissa.

Aluehallintoviraston kirje kirjastoille (26.6.2020) Kirjastopalvelut kesällä 2020

Kirjastot ja kirjastojen asiakkaat ovat kysyneet aluehallintovirastoilta kirjastojen avaamisesta, koska hallitus on jatkanut koronapandemian vuoksi asetettujen rajoitusten ja suositusten purkamista.
 
Vastaamme näin:
Harkinta ja vastuu kirjastopalvelujen avaamisesta on kunnalla. Kunnat voivat hallitusti THL:n ohjeita noudattaen edelleen avata kirjastopalvelujaan, esimerkiksi omatoimista aukioloa.
 
Lisätietoja: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Aluehallintoviraston kirje kirjastoille (25.5.2020) Koronavirustartuntojen ehkäiseminen kirjastopalvelujen käytössä 1.6. alkaen.pdf (avautuu linkistä)

Kirjeen saate oli:

Valtioneuvoston linjauksen (4.5.2020) ja periaatepäätöksen (6.5.2020) mukaisesti kunnat voivat avata kirjastotilat hallitusti ja asteittain 1.6.2020 alkaen.

Kirjastotoimintaan liittyvät erityiskysymykset on avattu liitteessä: Koronavirustartuntojen ehkäisemisestä kirjastopalvelujen käytössä, joka on valmisteltu aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä.

Kirjastotoimintaan liittyvien erityiskysymysten suositukset perustuvat OKM:n ja THL:n ohjeeseen (14.5.2020). 

Valtioneuvoston linjaus (4.5.2020):

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-linjasi-suunnitelmasta-koronakriisin-hallinnan-hybridistrategiaksi-ja-rajoitusten-vaiheittaisesta-purkamisesta

Valtioneuvoston periaatepäätös (6.5.2020):

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f806a9de2

OKM:n ja THL:n ohje (14.5.2020):                     

Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä (THL ja OKM)

 

Tiedote OKM ja STM: Yleisötilaisuuksissa noudatettava ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä (15.5.2020)

OKM ja THL: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä (14.5.2020)

STM:n ohjauskirje aluehallintovirastoille (15.5.2020)

Aluehallintoviraston tiedote: Kesäkuussa kokoontumisrajoitus 50 henkeä, 50-500 hengen yleisötilaisuudet mahdollisia erityisjärjestelyin (19.5.2020)

Kirjastojen toiminnan ohjeistusta

Koronaviruksen aiheuttaman valtakunnallisen poikkeustilanteen aikana kirjastoissa noudatetaan ohjeita, jotka julkaistaan Valtioneuvoston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Aluehallintoviraston sekä muiden asiaan kuuluvien viranomaisten sivuilla tai kirjeissä.

Hyödyllisiä viranomaissivustoja:

Valtioneuvoston Tietoa koronaviruksesta -sivut

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koronavirus ja siihen varautuminen -sivut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivut  

Aluehallintoviraston Koronaan liittyvät, usein kysytyt kysymykset

Kuntaliiton Koronavirus -sivut

Soveltamisohjeet kulloisiakin, ajantasaisia määräyksiä, suosituksia ja menettelytapoja koskien tulevat omasta kunnasta. Toimivaltainen viranomainen riippuu aiheesta ja sovellettavasta laista. Kysy ohjeet omasta kunnastasi.

Yleisohjeiden osalta pitää seurata valtakunnallista tiedotusta ja oman kunnan viestejä.

Aikaisemmin:

Kirjastojen avaaminen on mahdollista (4.5.2020)

Valtioneuvoston tiedote (4.5.2020): Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta

Lainaus valtioneuvoston tiedotteesta:

* Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi.
* Seuraavat julkiset sisätilat avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain: valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Aluehallintoviraston tiedote kunnille ja kirjastoille (6.5.2020)

Oman kirjaston tilanne kannattaa tarkistaa lähikirjaston tai kunnan verkkosivuilta tai ottamalla yhteys kirjastoon.  Kirjastojen yhteystiedot löytyvät Kirjastohakemistosta.

Valmistautuminen tilojen avaamiseen

Joissain kunnissa on jo avattu luukkuja asiakaspalautuksia varten, ohjeistusta avaamiseen löytyy AVI-hallinnon kirjeistä ja sivuilta. Jos kaipaat opasteita, THL:n aineistopankista voi helposti tulostaa materiaaleja eri kielillä, joissa neuvotaan turvavälistä, käsienpesusta yms. Ohjeistusta uloslainauksesta tai tilojen avaamisesta 1.6. jälkeen odotetaan.

AVI-tiedotteen uutinen 23.4.2020 

Infopaketti kirjastoille 23.4.2020

Kirjastot.fi:n Ammattikalenterin vinkki avaamiseen liittyvien ohjemateriaalien tekemisestä: Valmistautumista kirjastojen avaamiseen 27.4.2020

Kirjastoseuran webinaari Kirjastot ja tulevaisuus: Anneli Ketonen: Kirjastojen avautuminen poikkeusolojen jälkeen – ohjeistusten taustat ja seuraukset, esitysdiat 29.4.2020

AVI:n kautta tullut ohje aineiston käsittelystä 23.4.2020 

Palautukset kirjastojen palautusluukkujen kautta

Palautettavan aineiston käsittelyssä tärkein asia on käsihygienia. Kirjojen, kuten muidenkin esineiden kohdalla, lähdetään siitä, että tartuntareitti on kosketustartunta.

Paras tapa henkilökunnan ja kirjaston asiakkaiden suojaamiseen on varmistaa hyvä käsihygienia aineistoa käsiteltäessä. Tutut menetelmät eli käsien pesu vedellä ja saippualla sekä alkoholi-pohjaisen käsihuuhteen käyttö ovat avainasemassa.

Henkilökunta voi halutessaan käyttää kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Työterveyslaitoksen sivuilla on suojakäsineiden oikeasta käyttötavasta ohje: https://www.youtube.com/watch?v=TvlbEqTVSLY

Korona Kirjastot.fi-palveluissa

Kirjastojen verkkoon tuotettavista lukuhetkistä on voimassa erikoissopimus Sanaston kanssa. Ohjeet Kirjastokaistan kautta välitettävistä sisällöistä löytyvät Kirjastokaistan blogista.

Makupalat.fi ja Kysy kirjastonhoitajalta -palveluissa on koottu yhteen koronaan liittyvien sivustojen linkkejä. Monien verkkosivujen kokoelman voi liittää oman kirjaston sivuille yhdellä linkillä.

Makupalat.fi:n Korona-kokoelma 

Länkbiblioteket: Coronavirus

Päivittyvät kysymykset ja vastaukset koronasta Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa

Poikkeusajan vinkkejä etätyöhön, someen ja verkkosivuille - karttuva vinkkisarja

Kirjastot.fi:n uutisissa ja ilmoituksissa tullaan julkaisemaan myös kirjastosisältöihin liittyviä vinkkejä ja koulutustietoa. Kannattaa viimeistään nyt tilata ilmoitukset ja uutiset omaan sähköpostiin luomalla Kirjastot.fi-tunnukset ja tekemällä tilaukset. Tunnusten teon ja tilausten linkki löytyy Kirjastot.fi:n etusivun oikeasta yläkulmasta.