Kommentoi vastausta

Minulla alkaa olla se vakaa käsitys, että rairuohon kasvattaminen pääsiäisenä on täysin suomalainen keksintö eikä se alkujaan symboloinut mitään kristillistä tai raamatullista asiaa vaan oli pelkästään pääsiäispöydän koriste.
Vanhin löytämäni maininta rairuohon kasvattamisesta pääsiäisenä on 1.4.1936 Kotilieden numero 7, jossa talousopettaja Irja Seppänen antaa ohjeet tuon ”pöytäsomisteen” tekoon.
Missään muualla maailmassa en tiedä tuota tapaa tunnettavan, tai jos tunnetaan, niin se mainitaan suomalaisena perinteenä.
Olisikohan jo syytä julistaa Irja Seppänen (myöh. Seppänen-Pora) tuon perinteen ”äidiksi”.
”Kotitalousopettaja, lehtori Irja Seppänen-Pora kuoli 17. lokakuuta (1955) Kouvolassa. Hän oli 87-vuotias ja syntynyt 11. syyskuuta 1908 Viipurissa. Irja Seppänen-Pora kävi koulunsa Terijoella ja Viipurissa ja valmistui Helsingin kotitalousopettajaopistosta 1933. Hän tuli Kouvolan Tyttölyseon kotitalousopettajaksi 1942, ensin tuntiopettajaksi ja myöhemmin vakinaiseksi suoritettuaan arvosanan kasvatustieteissä. Hän jäi eläkkeelle Torkkelin lyseoksi muuttuneen koulun lehtorin virasta 1974.” (HS 30.10.1995 Kangosjärvi Jaakko).

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.