Kommentoi vastausta

Kielitoimiston sanakirja verkossa: https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/
Ks. hakusanat "kauan" ja "kauaa".

Milloin sanakirjantekijät muuttivat ohjetta, vaatii jo käyntiä sanakirjahyllyn äärellä. Samaisen Kielitoimiston sanakirjan painetussa laitoksessa v. 2012 ilmaus "ei kauaa" ei ollut vielä kelvollinen vaihtoehto muodolle "ei kauan".

Kirjastonhoitajan siteeraama Kielitoimiston ohjepankin ohje, johon vastauksessa oli linkkikin, oli samansisältöisenä vuonna 2015 ilmestyneessä kirjassa Kielitoimiston kielioppiopas. Kotuksen (Kotimaisten kielten [tutkimus]keskus) verkkosivuilla on uutinen kielioppaan ilmestymisestä: 28.4.2015 "Uutta ja vanhaa kieliopillisesta vaihtelusta". Kauaa-tapaus sisältyy siinä luetteloon eräiden vanhentuneiden normien väljennyksistä: yhden "oikean" muodon rinnalle on hyväksytty "toinen muoto, joka on osoittautunut käytössä tavalliseksi ja merkitykseltään sopivaksi".

https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/muita_kotusla…

Kysyjä ei kerro, mistä sanakirjasta hän oli löytänyt ohjeita "sanomisesta". Niin sanottu virallinen kielenhuolto keskittyy antamaan suosituksia asiatyylisestä kirjoittamisesta, ei niinkään puhekielestä. Mainittakoon, että pitkäikäisen ja perinteisen Nykysuomen sanakirjan (useita samansisältöisiä painoksia v. 1953 - 2002) kanta kauaa-muotoon ei ollut jyrkän kielteinen, joskin kauan-sanaa pidettiin siinä parempana.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.