Koulutus ja seminaarit

Arvostava kohtaaminen kirjastoissa – sivistyksen puhtain olomuoto

PiKen kehittämiskirjastopäivässä pohditaan sitä, miten Pike-kirjastojen visiossa mainittu arvostava kohtaaminen linkittyy myös kirjastojen sivistyksen ja monilukutaitotyön edistämisen tehtäviin. Tule mukaan omana itsenäsi. Jokainen meistä on arvostavan kohtaamisen kehittäjä!

Yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja kulttuurista moninaisuutta kulmakivinään pitävässä yhteiskunnassa epäluottamukseen kannustava vastakkainasettelu, informaatiovaikuttaminen ja erilaiset vinoumat ovat osa kaikkien todellisuuksia. Ymmärrys katseen, auttamisen, ilon ja rohkeuden merkityksestä arvostavassa kohtaamisessa ovat tärkeä turva kirjastolaiselle. Ne ohjaavat sekä työyhteisössä toimimista että kirjastolaisen roolia kuntalaisten kohtaamisen, hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistajana.

Päivä on rakennettu yhteistyössä PiKe-ohryn eli Tampereen, Jyväskylän, Keski- ja PIKI-kirjastojen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston suunnittelun pohjalta sekä PiKe-kirjastojen lukutaitotyötä kehittävän mediasivistysprojektin työryhmän kanssa. Mediasivistysprojektissa työskentelevät PiKe-osaajat suuntaavat päivän sisältöjä kriittisen lukutaidon näkökulmiin esimerkiksi lukuharrastuksen edistämisessä, digitaidoissa ohjaamisessa ja lukutaidon asemoimisessa osaksi yhteiskunnassa toimimisen perustaitoja.

Osallistumalla pääset kiinni uusimpaan tietoon Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastojen tekemästä työstä kriittisen lukutaidon kehittämisestä ja mukana vaikuttamassa erityisesti aikuisiin kohdistuvaan monilukutaitotyöhön. Opit tärkeistä yhteyksistä työyhteisötaitojen ja asiakasta kohtaavan asenteen välillä henkilöstön ja työhyvinvoinnin asiantuntija Maarit Rönkön ohjaamissa alustuksissa.

Aika, paikka ja ilmoittautuminen

Arvostava kohtaaminen kirjastoissa – sivistyksen puhtain olomuoto
PiKen kehittämiskirjastopäivä 2025
7.5.2025 klo 9.00-15.30
Jyväskylän pääkirjasto, Wolmarinsali ja monitoimitila

Ilmoittaudu mukaan oheisella lomakkeella 30.4.2025 klo 16.00 mennessä.

Mediasivistysprojektiryhmän jäsen, ilmoittauduthan mukaan jo 15.4. mennessä.
 

Opiskelumateriaalit

Tilaisuus toteutuu vain lähitilaisuutena. Materiaalit jaetaan oheisesta kansiosta akepiken opiskelumateriaaleina koulutusartikkelin kautta.

Ohjelma

Klo 09.15 – 09.30 Aamukahvi ja verkostoitumista (kehittämiskirjasto tarjoaa)

Klo 09.30 – 10.15 Mediasivistys PiKe-kirjastoissa -tilannekuvan julkistus / PiKen mediasivistysprojektin työryhmä

Klo 10.15 – 10.30 Tauko

Klo 10.30 – 12.00 Arvostava kohtaaminen: asiakkaat, ajatukset ja erilaisuuden kunnioitus / Maarit Rönkkö (Serenus työelämäpalvelut)

Klo 12.00 – 13.00 Lounas (omakustanteinen)

Klo 13.00 – 13.45 Jokainen osana meitä: arvostavan vuorovaikutuksen ja yhteen suuntaan katsomisen keinot / Maarit Rönkkö (Serenus työelämäpalvelut)

Klo 13.45 – 14.00 Kahvi ja verkostoitumista (kehittämiskirjasto tarjoaa)

Klo 14.00 – 15.00 Laatu ja yhdenvertaisuus: minä arvostavana kohtaajana, kirjasto arvostavana kohtaamispaikkana / Maarit Rönkkö (Serenus työelämäpalvelut)

Klo 15.00 – 15.15 Mediasivistysnuotio / PiKen mediasivistysprojektin työryhmä

Lisätiedot

Koordinaattori Juliaana Grahn
juliaana.grahn(a)tampere.fi, 040 800 7828

Projektisuunnittelija Mervi Hietanen
mervi.hietanen(a)tampere.fi, 040 800 7821

Projektisuunnittelija Kaisa Palomäki
kaisa.palomaki(a)tampere.fi, 040 659 3021

Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunginkirjasto. Tampereen kaupunginkirjastolla on alueellinen kehittämistehtävä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Kuvat ja tunnelmat somessa, käytä tunnistetta: #akepike.

Kaupunki
Jyväskylä
Sijainti
Jyväskylän pääkirjasto
Alkaa
Päättyy
Organisaatio
Tampereen kaupunginkirjasto - alueellinen kehittämistehtävä
Yhteyshenkilö
Koordinaattori Juliaana Grahn
Puhelin
0408007828