Saavutettavuusseloste

Tervetuloa, tämä on Helsingin kaupunginkirjaston Valtakunnalliset kehittämispalvelut -yksikön saavutettavuusseloste. Tätä sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoa www.kirjastot.fi ja on laadittu 30.4.2020. Selostetta on tarkistettu viimeksi 15.12.2022. Saavutettavuuden arviointi perustuu itsearvioon.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Sivusto täyttää pääosin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit, mutta paikoin sivuston vanhimmista sisällöistä löytyy alla kuvattuja saavutettavuuspuutteita.

Sivusto sisältää toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. pdf, doc, ppt), jotka eivät ole saavutettavia. Näistä lainsäädännön piiriin eivät kuulu ne, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.

Ei-saavutettava sisältö

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen.

1. Havaittava

1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

  • Osasta sivuston kuvia puuttuu tekstivastine. Sivustolla on myös koristeellista kuvitusta, jota ei ole sellaiseksi merkitty.

1.3.1 Informaatio ja suhteet

  • Otsikkotasojen käytössä on puutteita: otsikkotasot eivät etene aina loogisesti, joillain sivuilla otsikoita ei ole teknisesti määritelty otsikoiksi ja otsikkotasoja on paikoin käytetty semanttisesti väärin.

2. Hallittava

2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)

  • Sivustolta löytyy epäselviä linkkejä, joiden merkitys ei selviä pelkästä linkkitekstistä. Linkityksissä on toistoa. Kaikkia sivustolta poisvieviä linkkejä tai liitetiedostoja (esim. pdf) avaavia linkkejä ei ole merkitty.

3. Ymmärrettävä

3.2.4 Johdonmukainen merkitseminen

  • Selainkontekstin muutokset: linkkejä ja pdf-tiedostoja avautuu samaan tai uuteen välilehteen.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Saavutettavuuspalautetta voi jättää Kirjastot.fi:n yhteisellä palautelomakkeella, joka sijaitsee tämän sivuston ulkopuolella. Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella.

Voit myös lähettää palautteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kirjastot.fi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000