Yleisten kirjastojen neuvosto pöytäkirja 2/2006

Aika: Keskiviikko 20.9.2006 kello 13.00 – 17.30
Paikka: Laurean auditorio, Mannerheiminkatu 20, Porvoo

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Maija Berndtson avasi kokouksen klo 13.05.

2. Neuvoston kokoonpanossa tapahtuneiden muutosten kirjaaminen ja läsnäolijoiden toteaminen

Todettiin keskuskirjaston sekä maakuntakirjastojen ja alueiden edustajat niiden aakkosjärjestyksen mukaan.  Läsnä olivat seuraavat edustajat:

Maija Berndtson (Helsinki), Ulla Packalén (Espoo), Inkeri Jurvanen (Hämeenlinna), Rebekka Pilppula (Joensuu), Erkki Romppainen (Kajaani), Susann Forsberg (Kokkola), Mikko Vainio (Kouvola), Päivi Savinainen (Kuopio), Marja Malminen (Lahti), Heli Saarinen (Lapin maakuntakirjasto), Eija Karjalainen (Lappeenranta), Leila Utriainen (Mikkeli), Helvi Puolakka (Oulu), Asko Hursti (Pori), Terttu Lehtola (Porvoo), Rispa Elonheimo (Seinäjoki), Tuula Ylisalmi (Tampere), Inkeri Näätsaari (Turku), Birgitta Aurén (Vaasa), Pirjo Pieski (Etelä-Pohjanmaa / Kauhajoki), Riitta Maajärvi (Häme / Riihimäki), Anne Laitinen (Itä-Uusimaa / Sipoo), Tuula Jakonen (Kainuu / Sotkamo), Sohvi Koskinen (Keski-Suomi / Kuhmoinen), Heleena Lönnroth (Kymenlaakso / Kotka), Elli Kangosjärvi (Lappi / Muonio), Eija Saramäki (Pirkanmaa / Pirkkala), Leif Storbjörk (Pohjanmaa / Jakobstad), Kaisu Kärnä (Pohjois-Karjala / Pyhäselkä), Raija Seppänen (Pohjois-Pohjanmaa / Haukipudas), Johanna Vesterinen (Pohjois-Savo / Lapinlahti), Liisa Häyrinen (Päijät-Häme / Heinola), Maritta Turunen (Uusimaa / Vihti), Monica Hollmén (Varsinais-Suomi) / Korpo).

Poissa olivat Keski-Suomen maakuntakirjaston, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan sekä Satakunnan maakuntakirjastoalueiden edustajat. 

Kokouksen sihteerinä läsnä oli myös neuvoston sihteeri, projektipäällikkö Hannu Taskinen keskuskirjastosta.

Todettiin, että Tampereen kaupunginkirjasto – Pirkanmaan maakuntakirjaston johtajaksi valittu Tuula Haavisto on paikalla seuraamassa kokousta, ja tulee neuvoston jäseneksi ottaessaan viran vastaan marraskuussa.

3. Kokouksen päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

Puheenjohtaja totesi kokouksen päätösvaltaiseksi, kun läsnä oli yli puolet edustajista (34/39).

Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Terttu Lehtola ja Ulla Packalén. Puheenjohtaja totesi, että pöytäkirjan tarkastajat voivat tarvittaessa toimia ääntenlaskijoina.

4. Esityslista hyväksyminen

Esityslistalle lisättiin Suomen kirjastoseuran julkilausuman ”Kirjastoalan virat säilytettävä opetusministeriön viestintäkulttuuriosastolla” käsittely.

5. Uusien jäsenten valitseminen työvaliokunnan erovuoroisten tilalle

Sääntöjen mukaan neuvosto valitsee keskuudestaan kahden vuoden toimikaudeksi puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä työvaliokunnan jäsenet ja varajäsenet. Työvaliokuntaa valittaessa otetaan huomioon erikokoisten, maan eri osissa sijaitsevien ja kaksikielisten kuntien kirjastojen edustus.

Työvaliokunnasta erovuorossa ovat varapuheenjohtaja Birgitta Aurén, jäsenet Liisa Laatu, Erkki Romppainen ja Raija Seppänen (Merja Kummola-Mustosen jäljellä ollut toimikausi) sekä varajäsen Kaisu Kärnä.  Uudelleen valittavissa ovat Romppainen, Seppänen ja Kärnä.

Ehdotus: Suoritetaan tarvittavat henkilövaalit.

Päätös: Neuvoston varapuheenjohtajaksi vuosiksi 2007–2008 valittiin Hilkka Kotilainen Kuopiosta ja työvaliokunnan varsinaisiksi jäseniksi Rebekka Pilppula Joensuusta, Erkki Romppainen Kajaanista, Raija Seppänen Haukiputaalta sekä Leif Storbjörk Pietarsaaresta. Työvaliokunnan varajäseniksi vuosiksi 2007–2008 valittiin Mikko Vainio Kouvolasta ja Johanna Vesterinen Lapinlahdelta.

6. MARC21

Digitaalisen kirjaston palvelujen ohjausjärjestelmän Ohjelmisto- ja standardointiryhmä käsitteli 29.5. 06 suositusta MARC21 – formaatin ottamisesta Suomen kirjastojen yhteiseksi luettelointiformaatiksi. Ryhmä päätti pyrkiä saamaan asian mahdollisimman pian Yleisten kirjastojen neuvoston ja Erikoiskirjastojen neuvoston käsittelyyn. Neuvostoilta toivotaan MARC21-suositusta.

www.lib.helsinki.fi/digiohjaus/ohjelmisto/ohjstand-muistio-060529.pdf

Kansalliskirjaston verkkosivuilla on informaatiota MARC-formaateista. Ks. http://www.kansalliskirjasto.fi/fi/kirjastoille/marc-formaatit

Sovellussuunnittelija Nanna Jokinen Kansalliskirjaston tietokantapalveluista on kutsuttu esittelemään formaatin vaihdokseen liittyviä näkökohtia.

Ehdotus: Työvaliokunta ehdottaa, että neuvosto suosittelisi yleisille kirjastoille MARC21 – formaattiin siirtymistä tarkoituksenmukaiseksi katsottavassa aikataulussa.

Käsittely: Asiasta keskusteltiin Nanna Jokisen alustuksen (liite 1, ppt) pohjalta. Keskustelussa tuli esiin rahoitusta, tiedotusta ja aikataulua koskevia näkökohtia. Tasa-arvonäkökulmasta pidettiin tärkeänä saada keskitettyä rahoitusta formaatin vaihtamiseen; formaatin vaihtamiseen liittyviä tiedotustilaisuuksia olisi järjestettävä kaikkialla maassa yhteistyössä maakuntakirjastojen kanssa; tilaisuuksien järjestäminen on ajankohtaista ensi vuoden alkupuolelta lähtien, kun formaatin käännöstyö (Nanna Jokinen) on tehty; yleisesti MARC21:een siirtymisen ajankohta voisi olla vuosi 2010, muutama pilotti voitaisiin kuitenkin aloittaa heti, kun se Voyager-järjestelmän siirtymisen kannalta tulisi kysymykseen (2008); pilottialueiksi ilmoittautui Kymenlaakso, Kokkolan alue ja Suupohja. Pidettiin tärkeänä, että asiasta laadittaisiin artikkeli sekä Kirjastolehteen että Kuntalehteen.

Päätös: Neuvosto suosittelee yleisille kirjastoille valmistautumista MARC21-formaattiin siirtymiseen vuoden 2010 paikkeilla. Samalla neuvosto kuitenkin edellyttää, että formaatin vaihdosta varten saadaan keskitettyä rahoitusta opetusministeriöltä, ja että Kansalliskirjasto organisoi rahoituksen hankkimisen.

7. FinELibin palvelusopimukset ja toimintaperiaatteet

FinELib-palvelusopimukset verkkoaineiston hankinnan ja Nelli-portaalin osalta päättyvät 31.12.2006. Sopimuksia samoin kuin konsortion toimintaperiaatteita on päivitetty FinELibissä.  Asiakirjoja on käsitelty konsortioryhmässä, ja niihin on tehty muutoksia ryhmän kommenttien mukaisesti.

FinELib on lähettänyt asiakirjat konsortion jäsenille, ja pyytänyt niihin kommentteja 31.8. mennessä. Neuvoston työvaliokunta on käsitellyt asiaa ja pyytänyt Kuntaliitosta asiantuntijakommentit sopimusluonnoksista.

FinELib on kommenttien saamisen jälkeen tarkentanut sopimusluonnosta verkkoaineiston hankinnasta ottaen huomioon yleisten kirjastojen erityistarpeet. Arja Tuuliniemi on laatinut asiaa taustoittavan muistion FinELibin aineistohankinta yleisissä kirjastoissa kaudella 2007–2009. Lisäksi lähetetään konsortion jäsenille aiemmin kommentointia varten toimitetut portaalisopimus ja FinELib konsortion toimintaperiaatteet.

FinELibin suunnittelija Arja Tuuliniemi esittelee asiaa.

Ehdotus: Neuvosto ottaa kantaa uudistettuihin sopimusluonnoksiin ja palveluperiaatteisiin.

Käsittely: Arja Tuuliniemi esitteli FinELibin aineistohankintaa yleisissä kirjastoissa 2007–2009 sekä sopimusluonnoksen verkkoaineiston hankinnasta. Asiasta käydyssä keskustelussa todettiin tyydytyksellä, että neuvoston vaatima laskutustavan muutos (aineistolaskut suoraan kunnankirjastoihin) toteutuu ensi vuonna. Sopimusluonnoksessa eniten keskustelua herätti sitovan ilmoittautumisen ehtona olevan kunnankirjaston valtuutus maakuntakirjastolle. Tässä sovittiin meneteltäväksi samoin kuin aikaisemminkin.

Nelli-portaalia ja palveluperiaatteita ei käsitelty yksityiskohtaisesti, koska niissä ei ollut tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Päätös: Merkittiin tiedoksi FinELibin palvelussa kaudelle 2007–2009 nähtävissä olevat muutokset, ja todettiin, että neuvostolla ei ole sopimusluonnoksiin huomautettavaa.

8. Kirjastopalveluiden tuottavuuden mittaaminen ja verkkokäyntien tilastointi

Neuvosto on pyytänyt opetusministeriötä selvittämään mahdollisuuksia kehittää Tilastokeskuksen tuottavuuden kehitystä kuvaavaa mittaria (10.1.2006). Neuvoston asettama työryhmä teki kehittämisehdotuksensa ja sitä koskeva muistio lähetettiin ministeriöön neuvoston kirjeen liitteenä.

Kulttuuriasiainneuvos Anneli Äyräs on neuvostolle lähettämässään kirjeessä (9.8.06) selostanut asian käsittelyä ja ilmoittanut, että kuntien peruspalveluja koskevissa asioissa Tilastokeskuksen neuvottelukumppanina on Suomen Kuntaliitto.

Opetusministeriöstä Anneli Äyräs ja Etelä-Suomen lääninhallituksesta sivistystoimentarkastaja Hannu Sulin ovat neuvotelleet 5.5.2006 Suomen Kuntaliitossa erityisasiantuntija Maisa Lovion kanssa tuottavuuden mittaamisesta. Neuvotteluissa päädyttiin siihen, että verkkokäynnit tulisi ottaa mukaan mittariin, kunhan verkkokäyntien rekisteröintiä saadaan valtakunnallisesti yhtenäistettyä. Keskuskirjasto on saanut kuluvana vuonna opetusministeriöltä avustusta asian selvittämiseen. Sen sijaan muistiossa esitettyjä muita indikaattoreita ei pidetty ainakaan toistaiseksi soveltuvina valakunnalliseen arviointiin.

Keskuskirjasto on tilannut Eduix Oy:ltä selvityksen verkkokäyntien mittaamisen yhtenäistämisestä ja standardoinnista. Selvityksen tekijä Rami Heinisuo on kutsuttu esittelemään selvitystä.

Ehdotus: Merkitään tiedoksi opetusministeriön selonteko tilanteesta, ja keskustellaan Rami Heinisuon selvityksen pohjalta jatkotoimenpiteistä.

Käsittely: Käytiin läpi OPM:n kirjeen sisältö, ja sihteeri esitteli Rami Heinisuon selvitysluonnosta, koska Heinisuo oli itse estynyt tulemasta kokoukseen (luonnos oli lähetetty neuvostolle esityslistan jälkeen). Selvitysluonnoksessa jäi avoimeksi langattoman verkon kautta tulevan asioinnin tilastointi, kirjastotoimintaa liittyvien keskustelupalstojen huomioon ottaminen, mahdollinen paikallinen evästeiden käytön estäminen ja yksityiskohtaisempien tilastotietojen säilytys.  Käydyssä keskustelussa esitettiin tyytymättömyys siihen, että selvityksessä verkkokäynti (virtual visit) on määritelty standardin ISO/CD 2789 luonnoksen (2005) mukaisesti. Siinä virtuaalikäynti määritellään kirjaston ulkopuolelta tapahtuvaksi verkkoasiointitapahtumaksi.

Päätös: Merkittiin tiedoksi OPM:n vastaus neuvoston kirjeeseen 10.1.2006 Kirjastojen tuottavuuskehityksen mittaamisesta; päätettiin, että sihteeri antaa tiedoksi selvityksen tekijälle neuvoston kokouksessa selvitysluonnoksesta käydyn keskustelun; päätettiin jättää jatkotoimenpiteet työvaliokunnan käsiteltäviksi tavoitteena sellaisen verkkokäyntien tilastointijärjestelmän aikaansaaminen, jonka pohjalta verkkokäynnit voidaan ottaa fyysisten kirjastokäyntien lisäksi kirjastojen tuottavuuskehityksen mittaamisessa käytettäväksi indikaattoriksi.

9. Neuvoston strategiatyö ja toimintasuunnitelma 2007–2008

Ehdotus: Päivitetään toimintasuunnitelma vuosille 2007–2008 ottaen huomioon Kirjastostrategian 2010:n lisäksi myös Maaseudun kirjasto monipalvelukeskuksena (pdf) – ohjelma.

Toimintasuunnitelmaan voidaan sisällyttää myös myöhemmin toteutettavia hankkeita (esim. MARC-formaattiin siirtyminen), joitten strateginen merkitys kuitenkin jo tunnistetaan, ja joitten toteuttamisen pohjustaminen on syytä aloittaa.

Käsittely: Aluksi sihteeri totesi, että työvaliokunta oli päätynyt siihen, että se ei ehdota neuvostolle erillisen strategian laatimista. Sihteeri pyysi neuvoston kantaa siihen, mihin muotoon toimintasuunnitelma olisi kirjoitettava. Keskustelussa ei esitetty strategian laatimista. Sen sijaan todettiin, että neuvoston toiminnan tässä kehitysvaiheessa ja nykyisillä resursseilla ehkä toistaiseksi tullaan toimeen ilman strategiaa, mutta toiminnan painopisteen siirtäminen reaktiivisesta proaktiiviseksi edellyttää strategian laatimista jossakin vaiheessa.

Toimintasuunnitelman muodosta ja käsittelytavasta todettiin, että nykyinen käy. Työlistan tyylinen suunnitelma, jota jatkuvasti päivitetään lisäämällä siihen asioitten käsittelyn ja tapahtumien vaiheita, ja poistamalla toteutuneita tai päiväjärjestyksestä poistuneita asioita, helpottaa tilanteen seuraamista. Toimintasuunnitelman käsittelyä ja tuoreuttamista jokaisessa kokouksessa pidettiin myös perusteltuna.

Yksityiskohtaisessa käsittelyssä päätettiin toimintasuunnitelmaan tehtävistä muutoksista: lisäyksistä, tarkennuksista ja poistoista.

Päätös: Hyväksyttiin vuosien 2007–2008 toimintasuunnitelma. (Liite 2, .doc)

10. EU:n komission vaatima lainauskorvausjärjestelmä

Opetusministeriö järjesti 24.8.2006 kuulemistilaisuuden suunnitelmasta luoda suomeen EU:n komission vaatima lainauskorvausjärjestelmä. Keijo Perälä on laatinut asiasta Suomen kirjastoseuralle muistion, jonka seura on antanut neuvoston tutustuttavaksi.

Ehdotus: Keskustellaan asiasta

Käsittely: Asian pääkohdat käytiin läpi Keijo Perälän muistion pohjalta. Erityisenä huolen aiheena kirjastojen kannalta nähtiin tarvittavan seurantajärjestelmän luominen kirjastoissa ja sen aiheuttamat lisäkustannukset.

Päätös: Lainauskorvausjärjestelmän toimeenpanon seuraaminen, kirjastojen edun valvominen seurantajärjestelmän toteutuksessa päätettiin lisätä neuvoston toimintasuunnitelmaan.

Liite 3 (.doc)

11. Suomen kirjastoseuran julkilausuma 9.9.2006

Suomen kirjastoseura päätti vuosikokouksessaan 9.9.2006 Lohjalla kulttuuriministeri Tanja Saarelalle toimitettavasta julkilausumasta Kirjastoalan virat säilytettävä opetusministeriön viestintäkulttuuriosastolla. Julkilausuma on toimitettu tiedoksi neuvoston jäsenille.

Päätös: Yleisten kirjastojen neuvosto yhtyy Suomen kirjastoseuran julkilausumaan ja toimittaa kannanottonsa tiedoksi ministeri Saarelalle.

12. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 17.30

Maija Berndtson
puheenjohtaja

Hannu Taskinen
sihteeri

Pöytäkirja tarkastettu

Terttu Lehtola
Ulla Packalén