Kirjastot.fi-sisältöjen käyttö verkkosivuilla

Kirjastot.fi tuottaa palveluja, joiden sisältöjä voi käyttää kirjastojen, kirjastokimppojen ja muiden toimijoiden verkkosivuilla. Osasta palveluja on saatavissa syötteitä tai upokkeita tai sisältöä omille sivuille voi tuoda rajapinnan kautta. Tekstien, kuvien ja videoiden käyttö on mahdollista esimerkiksi oppimisympäristöissä. Sisältöjen käytöstä osana omaa palvelua saa tietoa osoitteesta toimitus@kirjastot.fi.

Automaattisesti päivittyvää sisältöä

Kirkanta / Kirjastohakemisto

Oman kirjaston aukioloajat, palvelut ja lyhyen kuvauksen saa rajapinnan tai upokkeen avulla omille sivuille Kirjastohakemistosta. Tietoa näistä löytää Kirjastohakemiston sivulta. Sisällön päivittämisestä huolehtivat kirjastot itse.

Esimerkki: Kirkannan upoke Kirjastot ja aukioloajat Vaarakirjastojen etusivulla

 Kirjastokaista.fi

Kirjastokaistan toimintojen avulla saa tietoa uusimmista videoista, blogitekstejä, videoupokkeen ja räätälöityjä, automaattisesti päivittyviä videosisältöjä omille sivuille. Kirjastokaistan videoista, Kirjasampo.fi:n kirjavinkeistä ja Makupalat.fi:n sivustovinkeistä toimitetaan Kirjallisuusupoketta, jonka aihe vaihtuu ajankohtaiseksi automaattisesti. Kirjastokaistan videoita voi käyttää omilla sivuilla myös suoraan Youtubesta tai Vimeosta sekä jakaa alustalle sopivassa muodossa Kirjastokaistan Facebook-sivulta.

Kirjastokaista on käytettävissä WordPress Core Rest -rajapinnan välityksellä ja sitä on laajennettu wpml-wp-rest-api-adapter pluginilla sekä muutamalla muulla lisäyksellä.

Kirjastokaistan videot ja radio-ohjelmat siirtyvät Vimeosta, YouTubesta ja SoundCloudista. Myös näitä palveluita varten on saatavilla lukuisia rajapintoja ja widgettejä.
Lisää tietoa ja upokekoodit Kirjastokaistan sivuilla.

Esimerkki: Kirjallisuusupoke ja muuta Kirjastokaistan videosisältöä löytyy esimerkiksi Lapin kirjastojen etusivulta

 Kirjasampo.fi ja Boksampo.fi

Kirjasammon asiasanoitus on avointa dataa. Vanha datasetti katsottavissa Linked Data Finlandin sivuilla. Uudemman dumpin voi saada käyttöönsä pyytämällä. Kysymykset tähän liittyen: kirjasampo@kirjastot.fi

Sivustoille automaattisesti päivittyvää sisältöä:

  • Päivän täky RSS
  • Sivupiirin Päivän täky (lasten täyt / nuorten täyt) RSS
  • Kirjahyllyt RSS
  • Suomalaisten kirjablogien uusimpia päivityksiä RSS
  • Lisäksi kaikki kirjahyllyt ovat erikseen jaettavissa yhdellä linkillä

Boksampo.fi

  • Tipset RSS
  • Sidospårets Tips (tips för barn / tips för unga)
  • Bokhyllor
  • Senaste uppdateringar på bokbloggar 

Tietoa Kirjasampo.fi:n ja Boksampo.fi:n upokkeista ja RSS-syötteistä Kirjasammon sivuilla.

Esimerkki: Kirjasammon sisältöjä on hyödynnetty Vaski-kirjaston kirjallisuussivulla

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu

Kysy kirjastonhoitajalta tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa omille sivuille kysymyslomakkeita, joiden kautta tulleet aiheen mukaiset vastaukset voidaan tuoda myös omaan palveluun.

Upotettavat Kysy kirjastonhoitajalta -lomakkeet

Vastaus-syötteet:

Fråga bibliotekarien

Esimerkki: Kysy kirjastonhoitajalta kysymyslomake ja vastaussyötteitä Keski-kirjastojen tiedonhakusivulla.

 Makupalat.fi ja Länkbiblioteket.fi

Makupalat.fi tarjoaa syötteenä palveluun liitetyt uudet sivustot sekä palvelussa olevien tiedonlähteiden temaattisia, yhdellä linkillä toteutettavia kokonaisuuksia.

Makupalat-syötteet:

Länkbiblioteket-syötteet:

Esimerkki: Makupalojen ja Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun sisältöjen hyödyntämistä Outi-kirjastojen tiedonhakusivulla

 Musiikkikirjastot.fi

Musiikkikirjastot tarjoaa mahdollisuuden liittää Levyhyllyt- ja Musiikin ytimessä blogeja sivujen sisällöksi. Musiikkiaiheita löytyy myös sosiaalisesta mediasta sekä syötteistä.

Musiikkiaiheiset syötteet:

  • Kysy kirjastonhoitajalta -vastausten RSS (musiikki)
  • Levyhyllyt
  • Musiikin ytimessä
  • Musiikki kuuluu kaikille (Musiikkikirjastolaisten blogi)
  • Musiikkikirjastolaiset vinkkaavat RSS

Tietoa musiikkiaiheisista RSS-syötteistä Musiikkikirjastot.fi:n sivuilla.

 Digi.kirjastot.fi

Digi.kirjastot.fin aineistot haravoidaan rajapinnan kautta Finnaan. Finna-kirjastot voivat halutessaan määritellä oman verkkokirjastonsa asetusten kautta aineistot metatietoineen näkymään myös paikallisissa Finna-verkkokirjastoissa. Finna-tietueet yhdistyvät suoraan kyseisiin aineistoihin.

Logoja, bannereita,syötteitä ja markkinointimateriaalia Kirjastot.fi:n Materiaalipankissa

Kirjastot.fi:n eri palvelujen sijoittaminen verkkosivuille käy myös linkityksen avulla. Tätä varten on Kirjastot.fi:n materiaalipankissa valmiiksi tehtyjä elementtejä. Emosivuston tiedotteet voi tuoda omille sivuille myös syötteiden avulla (pdf). Kaikista sisältöjen käyttötavoista voi kysyä osoitteesta toimitus@kirjastot.fi.