Kommentoi vastausta

Pysyvä linkki

Lisäystä ja tarkennusta vielä tähän elokuvien katselu -asiaan:

Kysyttyäni asiasta erikseen tässä palvelussa ja tekijänoikeus.fi-sivuilla sain vastauksen, että elokuvia EI SAA katsoa yleisen kirjaston tarjoamilla välineillä ellei katseltaville elokuville ole hankittu esitysoikeuksia (lainausoikeudet eivät riitä). Elokuvan katseleminen kirjaston välineillä tulkitaan Suomessa julkiseksi palveluksi (esittämiseksi), johon tarvitaan lupa tekijänoikeuksien haltijoilta. Näin myös siinä tapauksessa, että elokuvaa katseltaisiin suljetussa tilassa "yksityisesti". Syy dvd-elokuvien katsomiskieltoon ei siis olisi ainoastaan tekninen vaan myös tekijänoikeudellinen.

Varmaankin tämän takia yleisissä kirjastoissa harvemmin on "elokuvahuoneita", joihin voisi mennä katselemaan hyllystä ottamiaan dvd-elokuvia. Olemassaolevia av-tiloja markkinoidaan pikemminkin pelihuoneina, sillä konsolipelejä voidaan pelata kirjaston välineillä. Musiikin kuuntelu on myös sallittua, koska ilmeisesti kirjastoilla yleensä on siihen oikeuttavat lisenssit tekijänoikeusjärjestöiltä.

Jostain syystä kysymykseni ja siihen saamani vastaus ei ole enää tässä palvelussa julkisesti näytillä. Kirjoitin vastauksen tähän nyt siltä varalta, että jotakuta toistakin tämä katselukielto vielä ihmetyttää. Suoraa vastausta juuri tähän asiaan ei oikein muualta internetistä löydy, ja vastaus muutenkin perustuu laintulkintaan eikä lakitekstiin itsessään.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.