Kommentoi vastausta

Eksyin kyselysivustolle, koska kiinnostuin sparre aiheesta ja mahdollisesta sukuyhteydestä nuolen ja jousen kanssa, joissa yhteistä sparre.
Jos ymmärsin kysymyksesi oikein, niin sparre (ranskaksi chevron) tarkoittaa ylösalaisin näyttävältä V-kirjaimelta, joka on sukumme vaakunassa "Bjälkvis silfver båge öfver gyllene sparre öfver röd fält" (Arche argentée rayonnée sur chevron coupé doré sur champ rouge) Hopeinen jousi kultaisen sparren päällä poikillain (vaakatasossa) punaisella pohjalla". ( stolpvis - vastakohta - bjälkvis ).
Heraldiikassa Chevron Coupét = katkaistu sparre, eli ei ylety kilven reunoihin.
Sparre (Chevron) heraldiikassa tarkoittaa suojelua (kattorakennelmaa), joka esiintyy mm. sotilaiden arvomerkeissä.
Sukunimemme Husgafvel (ett hus och en gavel - vanha kirjoitusasu gafvel = Talonpääty - vertaa kaavelipuu - päätyparru) on otettu 1300-1400 lukujen vaihteessa eläneen eri-isän sinetti/kilpikuviosta 1600 luvulla, eli ns. puhuva-vaakun- nimi.
Olet ehkä jo saanut paremman vastauksen kysymykseesi muualta.
"sparre över en stolpvis ställd pil" on harhaan johtava, kun on lyhennetty tuohon muotoon. Pitäisi olla => En sparre och över den en stolpvis ställd pil, tai sitten "En stolpvis ställd pil over en sparre". Pystyssä oleva nuoli sparren päällä. Saattaa olla, että Sparrea (laajempi sparre aiheinen klaani) on pidetty merkityksellisempänä, kuin lisäkuviota (yksilöivä nuoli) ja siksi mainittu ensin.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.