Kommentoi vastausta

Ehdotan, että tarkistaisitte, mitä sanotaan 1945 voimassa olleissa laissa ja säädöksissä ulkomaalaisten valvonnasta Suomessa. Yritin hakea Finlexistä, mutta en tähän hätään löytänyt. Veikkaan, että säädöksessä sanotaan, että ulkovaltojen passilla liikkuvia ihmisiä/vieraiden valtioiden kansalaisia on valvottava jollain tavalla ja että heistä on pidettävä kirjallista luetteloa tms.

Kyseessä ei siis mielestäni ole mikään erityinen "kirja", vaan lain ja asetusten määräämä ulkomaalaisten valvonnasta ylläpidetty luettelo, joka on sattumalta Helsingin poliisilaitoksella ollut fyysisesti kirjan muotoinen. Erilaisia luettelojahan usein pidettiin kirjaksi sidottuina, sivut tarkkaan numeroituina, jotta kukaan ei voisi huomaamatta repäistä sivua pois. Ts tiedot kirjoitettiin käsin valmiiksi viivoitetun kirjan sivuille käyttäen arkistokelpoista mustetta.

Finna-palvelusta (netissä) löytyy useiden eri kuntien poliisilaitosten, myös Helsingin, laatimia ulkomaalaisluetteloja ja -kortistoja.

Tuonkin luettelon, "kirjan" pitäisi olla fyysisesti tallella jossain, todennäköisimmin Kansallisarkistossa, Sisäministeriön osastossa, koska sisäministeriön arkistossa säilytetään vain 1984 vuotta uudempaa arkistoainesta.

Teoriassa maininnan "ulkomaalaisten ilmoituskirjasta" pitäisi löytyä myös Finna-palvelusta, jossa on sivukaupalla Helsingin poliisilaitoksen arkistoluetteloja:ulkomaalaislistoja, lupia, passijuttuja yms. Kokotekstejä siellä siis ei ole, vaan arkistoluettelot.

Ongelmana kuitenkin on asian tapahtumisaika. Kyseisenä aikana Suomen poliittisen tilanteen vuoksi on asiakirjoja saatettu hävittää, piilottaa tai poistaa arkistoista eri syistä. Tapauksesta riippuen laatikkokaupalla asiakirja-ainesta toimitettiin sodan jälkeen liittoutuneille/Neuvostoliitolle. Itse valvontasäädöksiäkin on voinut tulla valvontakomissiolta tai Neuvostoliitosta, jolloin niitä ei ehkä löydykään enää lainkaan, tai ei ainakaan varsinaisesta lainsäädännöstä.

Itse tapauksen asiakirjakulku on todennäköisesti ollut seuraava: kyseinen henkilö on muuttanut seurakunnan alueelle. Seurakunta on tehnyt kyselyn poliisiviranomaiselle saadakseen selville, onko esteitä henkilön ottamiselle seurakunnan jäseneksi. Poliisi on tarkistanut "ulkomaalaiskirjansa" ja ilmoittanut, ettei estettä ole.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.