Kommentoi vastausta

Plutokratia tarkoittaa rahavaltaa, ei kapitalismi. Kapitalismi tarkoittaa yksityisomistukseen perustuvaa talousjärjestelmää (vs. sosialismi/antikapitalismi). Pohjoismaissa on maailman kapitalistisin järjestelmä omaisuudensuojaindeksillä mitattuna (Suomi 1.) ja joka tapauksessa Pohjoismaat ovat kärkipäätä (esim. taloudellisen vapauden indeksi, koska verotus ei rajoita yhtä paljon kuin sääntely, joka on Pohjoismaissa lähes maailman vähäisintä).

Kapitalismi ei ole ristiriidassa demokratian kanssa. Sosialismi sikäli on, että siellä ihmiset ovat riippuvaisia vallanpitäjien armeliaisuudesta, kun taas kapitalismissa on lukemattomia riippumattomia tahoja, joiden kanssa voi ansaita elantonsa. Sosialismissa ei myöskään ole yksityisiä tiedotusvälineitä, kirjapainoja, kustantamoja tai muitakaan yksityisiä yrityksiä, vain valtionyhtiöitä. Myös käytännössä sosialismi tuppaa johtamaan diktatuuriin, sitä pahemmin mitä enemmän sosialismia.

Kapitalismin ansiosta Pohjoismaissa talous toimii jopa raskaan verotuksen ja suurten tulonsiirtojen kera. Ne ovat sääntelyä tehokkaampi tapa auttaa tarvitsevia. Verotuksen optimitasosta riidellään.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.