Kommentoi vastausta

Kysymys reseptin eli ruoanvalmistusohjeen mahdollisesta teosluonteesta ja sen myötä tulevasta suojasta on mielenkiintoinen, joten sallittaneen pieni jatkokommentti.

Tekijänoikeus ei tosiaankaan suojaa ideoita, vaan idean esitystapaa. Uskoakseni resepti on lähtökohtaisesti idea, joka koostuu ainesosista ja valmistusprosessista. Näiden kirjaaminen julki ei ainakaan automaattisesti muuta ideaa itsenäiseksi kirjalliseksi teokseksi, vaikka lopputuote voi saada muunlaista oikeudellista suojaa feta-juuston tapaan.

Mutta yhtä selvää on, että myös kirjallisessa muodossa esitetty resepti voi täyttää itsenäisen teoksen ehdot olemalla ilmaisutavaltaan niin omaperäinen, ettei kukaan toinen olisi juuri samanlaista reseptiä kyennyt kirjoittamaan. Olennaista ei tällöin olisi ainesosien valikoima vaan kirjallinen ilmaisu (esim. tyyliin "Kepeällä kädellä / sormilla soreilla / kuppiin mittaa minttua / kevättuulen henkäyksen verrran vain").

Useimmat reseptit tuskin saisivat oikeudessa tekijänoikeuden suojaa senkään takia, että käytännössä lienee vaikea todistaa, kuka jonkin tietyn ohjeen on ensimmäisenä muistiin merkinnyt tai julkistanut. Pääosin reseptit ovat kuitenkin perinteen kierrätystä erilaisin poistoin ja lisäyksin.

Heikki Poroila 25.2.2013 klo 23.32

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.