Kommentoi vastausta

Kyllä tsuudeilla saamelaisissa tarinoissa tarkoitetaan saamelais alueelle ajan laskun ensimmäisellä vuosituhannella tunkeutuneita suomalaisia, virolaisia, vepsiä, karjalaisia, bjarmeja ehkä komeja eli ylipäätään viron ja läntisen volgan seudulta tulleita maan viljelys uudisasukkaita.
Noin koko suomi etelää myöten oli saamelais väestöä ajanlaskun alussa.
Tsuudi tarkoittaa ryöstelijöitä ja vieraita vihollisia saamelaisille.
Komit ovat tsuudien siis bjarmien jälkeläisiä varmaan osittain itse siksi heille tsuudi merkitsee esi isä kansaa. Olen jostain lukenut että komit ovat kahden kansan sekoitus. Jonkin ehkä saamelaista vastaavan porukan pohjoisempana ja volgalta tulleiden tunkeilijoiden.
Jotain vanhoja komi kuvia katsellessa tullut "neljäntuulen" hattu päisiä komeja vastaan. Onkohan nykyiset komit sittenkin kaikkien itäisimpien saamelaisten ja tsuudi tunkeilijoiden risteymä vähän niinkuin jos saamelaiset olisi kadonnut assimiloitumalla suomalaisiin. Komit tunnetusti ajoivat läntiset mansit itään.
No suomalaiset ei itseään tsuudeiksi kutsu sen mahdollisten negatiivisten merkityksien takia kun suomalainen ei vielä 2022 vuonnakaan pysty myöntämään tunkeutuneensa aika röyhkeästi ja ahneesti metsästäjä keräilijä kansan maille maan viljelyksineen tuhoten edellisen väestön elin keinon.
Veikkaan että saamelaisia oli idässä kuolankin takana. He katosivat bjarmien toimesta.
Bjarmit katosivat myöhemmin slaavien tullessa venäjälle.
Veikkaan siis että saamelaisten ja hanti/mansi kansan alueen välillä on ollut heitä vastaava luonnosta elävä kansa joka kadonnut bjarmien/komien toimesta.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.