Kommentoi vastausta

Pysyvä linkki

Yhdistelmätaulukko silmienvärin periytyvyydestä:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/minka-variset-silmat-lapsesi-voi-sa…

Taulukko yksinkertaistaa; mutta siinä lienee silti huomioitu vallitsevan ja väistyvän alleelin osuus jollakin tasolla, koska prosentit tarkoittavat todennäköisyyksiä.

Ellei tapahdu geenimutaatiota juuri silmien väriin vaikuttavassa tekijässä, ei kaksi sinisilmäistä vanhempaa voi saada ruskeasilmäistä lasta. Lapsikin on sinisilmä, ehkä 1 %:n osuudella vihreäsilmäinen. Jos yksi vanhempi on sini- ja toinen vihreäsilmäinen, voi tulla kumpi vain yhtäläisellä todennäköisyydellä.

Ruskea- ja vihreäsilmäinen vanhempipari voi saada pienellä todennäköisyydellä sinisilmän. Myös jos molemmat ovat ruskeasilmäisiä, on sinisilmän mahdollisuus jonkinlainen. Jos molemmilla on tosi tummanruskeat silmät, ilmeisesti mahdollisuus sinisilmään on pienempi kuin jos silmät ovat vaaleampaa ruskean sävyä.

Kahden ruskeasilmän mahdollisuus saada sinisilmälapsi menee karkeasti jotenkin näin:
RR + RR = 0 sinisilmää (RR)
RR + Rr = 0 sinisilmää (RR, RR tai Rr). Lapsi voi periä piilevän sinisilmäalleelin Rr.
Rr + Rr = lapsi voi olla RR, Rr, Rr tai rr. RR tai Rr = ruskea, rr = sinisilmä.

Jos siis Muumipappa on Rr-ruskeasilmä, voi Muumipeikko olla pienellä mahdollisuudella sinisilmäinen. -- Mutta jos hänen perimässään on RR, Muumimammalta saatu väistyvä alleeli jää perimään muttei näy ilmiasussa, eli silloin Muumipeikon todennäköisyys olla sinisilmä on melko olematon.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.