Koulutus ja seminaarit

Nepsy: Näin huomioit neuropsykiatriset pulmat kirjastossa

Seurattavissa verkossa

Kirjastossa kohtaamme päivittäin monenlaisia asiakkaita. Osalla kohtaamistamme asiakkaista saattaa olla neuropsykiatrisia pulmia, jotka vaikuttavat käyttäytymiseen, kirjaston tiloissa oleskelemiseen tai osallistumiseen ryhmäkäynneille.

Sana nepsy viittaa neuropsykiatrisiin haasteisiin, ja käsitteen alle kuuluvat niin ADHD, autismin kirjo kuin erityisherkkyyden erilaiset muodot. Nepsy-pulmat voivat ilmetä mm. tarkkaavaisuuden ja keskittymisen haasteina, sosiaalisten tilanteiden kuormittavuutena, aistisäätelyn pulmina tai toiminnanohjauksen vaikeuksina.

  • Millaisia nepsy-pulmat ovat? Miten ne kannattaa huomioida kirjastossa?
  • Millainen on aistiystävällinen tila?
  • Mitä nepsy-lainaamon valikoimaan kuuluu?

AKE Porvoon järjestämässä webinaarissa kuulemme tarkemmin erilaisista neuropsykiatrisista pulmista.

Ohjelma

9-9.45 Erilaiset asiakkaat kirjastossa – asiaa nepsy-pulmista. Hanna Hannukainen
KM, lehtori, työnohjaaja, neuropsykiatrinen valmentaja, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Diginepsy-hanke
9.45-10.30 Nepsy-Nurkka: Aistiystävällisen tilan luominen kirjastoon, Paula Hellberg, aistiesteettömän sisustuksen suunnittelija
10.30-11 Nepsy-lainaamo Nokian kirjastossa, Teija Ruuhikorpi, kirjastovirkailija, Nokian kirjasto

Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtori ja neuropsykiatrinen valmentaja Hanna Hannukainen avaa puheenvuorossaan neuropsykiatrisia pulmia ja niiden ilmenemistä esimerkkien kautta. Hän kertoo myös SAMK:n DigiNepsy-hankkeesta, jonka tavoitteena on tukea neuropsykiatrisia pulmia omaavien henkilöiden työ- ja toimintakykyä teknologian keinoin.

Hankkeen yhtenä toteutusmuotona on ollut Nepsy-Nurkka, josta saa tietoa ja vinkkejä arjen nepsy-pulmiin. Pilotteja Nepsy-Nurkasta on toteutettu viime vuonna Porin ja Kankaanpään kirjastoissa. Nurkan suunnittelussa on ollut mukana aistiystävällisen sisustuksen suunnittelija Paula Hellberg, joka kertoo puheenvuorossaan tarkemmin aistiesteettömyydestä ja aistiesteettömän nepsy-nurkan luomisesta kirjastoympäristöön.

Lopuksi kirjastovirkailija Teija Ruuhikorpi kertoo Nokian kirjaston Nepsy-lainaamosta, josta voi lainata neuropsykiatrisia apuvälineitä.

Kohderyhmä ja ilmoittautuminen

Koulutus sopii kaikille kirjastolaisille, jotka kohtaavat päivittäisessä työssään erilaisia asiakkaita kirjastossa. Koulutuksesta on hyötyä myös tiloja suunnitteleville ja ryhmiä kohtaaville kirjastolaisille.

Webinaariin mahtuu mukaan 70 osallistujaa.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 21.3. tästä linkistä. Saat teams-linkin ilmoittautumisajan päätyttyä.

Tuleeko tallenne?

Tallenne on saatavilla koulutuksen jälkeen 14 vuorokauden ajan Uudenmaan alueen Liboppi-alustalla. Jos et ole vielä rekisteröitynyt Liboppiin, se onnistuu helposti omalla sähköpostisoitteella osoitteessa liboppi.fi.

Kaupunki
Porvoo
Sijainti
Teams
Alkaa
Päättyy
Organisaatio
Porvoon kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä
Yhteyshenkilö
Tiina Rajala
Puhelin
040 539 6368