Minna Salamis bok "Aistien viisaus" finns nu på svenska med förord av Jonna Bornemark

"Jag vill leva i den värld som träder fram i Minna Salamis text."

Så skriver den svenska stjärnfilosofen Jonna Bornemark i sitt förord till Andra sidan bergen: en svart feministisk väg till sensuös kunskap för alla av Minna Salami och som nu finns svensk översättning av Bitte Wallin.

Boken belyser hur dagens samhällssynen på kunskap är alltför ensidig. Den europeiska traditionen av förnuft, rationalitet och vetenskap är nog så viktig. Men det finns mer att upptäcka - på andra sidan kunskapsberget. Minna Salami lyfter fram hur afrikansk filosofi, myter och populärkultur säger något väsentligt om mänsklig kunskap genom att väva in känslor, kroppen och konsten. Sammantaget är detta vad Salami kallar för "sensuös kunskap" (sensuous knowledge). Genom att vidga berättelsen om kunskap kan vi sätta människan i en sundare relation till naturen, till andra människor och till sig själv.

På ett personligt och poetiskt sätt tar Minna Salami upp frågor om identitet, svarthet, makt och skönhet som är nytänkande och visionära. Hon verkar i traditionen av bland andra bell hooks och Audre Lorde. Andra sidan berget bidrar till en vackrare och visare värld - för oss alla.

Minna Salami (f. 1978) är en finsk-nigeriansk och svensk författare och bloggare, uppvuxen i Lagos och i Malmö. Idag är Salami bosatt i London och verksam i Hamburg. Hon är enligt tidningen Elle utnämnd som en av tio kvinnor jämte Michelle Obama som kan förändra världen.

Minna Salami infoblad.pdf