Maailman mittakaava – Juttuja järkenne ylläpitoon

Muusikko Ville Kankaan kolumneista kirja

Kustannusosuuskunta Länsirannikko julkaisi perjantaina 27.10.2023 kaustislaisen Ville Kankaan teoksen Maailman mittakaava – Juttuja järkenne ylläpitoon. Kirjaan on koottu Kankaan paikallislehti Perhonjokilaaksoon vuosina 2015-2023 kirjoittamia kolumneja ja lyhyitä juttuja.

Ville Kangas (s.1977) on kaustislainen kulttuurialan sekatyöläinen: säveltäjä, kirjoittaja, tuottaja ja multi-instrumentalisti sekä valokuvaaja. Kaustislaisesta pelimannisuvusta polveutuva Kangas on soittanut ja säveltänyt niin kansanmusiikkia, elektronista musiikkia kuin musikaalinkin. Hän on julkaissut kaksi soololevyä ja on soittanut mm. Ismo Alanko Säätiössä ja Jarkko Martikaisen Mierolainen-soololevyllä, jonka hän myös tuotti. 

Kirjoittajana Kankaan työkaluina ovat huumori ja maalaisjärki sekä loputon uteliaisuus ihmiselon ihmeellisyyksiä kohtaan. Maailman mittakaava -kirjan teksteissä hän pohtii maailmaa niin avaruuden suuressa kuin mikroskooppisen pienessä koossa.

Teksteissä liikutaan yhtä lailla arkisissa sattumuksissa kuin eri kulttuurien aikakäsityksissäkin. Kangas testaa sanontojen uskottavuutta, selvittää uskontunnustuksen sanamuotoja, tarjoaa lukijalle viisi ehdotusta uusiksi kesäpuuhiksi ja kysyy, voisiko internetin sammuttaa pysyvästi, mielellään heti. Tutuiksi tulevat esimerkiksi sellaiset termit, kuin B-sika, nysvö ja ak-vaario.

”Tosissaan pitää olla, muttei vakavissaan – sanotaan. Minä en jaksa oikein aina olla kovin tosissanikaan. On niin paljon kaikenmoista, että jos olisi vielä koko ajan tosissaan, niin järkihän siinä lähtisi”, Ville Kangas toteaa. ”Kukaan ei tiedä mitään kokonaan. Asioilla on aina toinenkin puoli. Luulenpa, että myös kolmas ja neljäs. Mutta pohtiminen on kivaa!”

Kirjan kuvituksen on tehnyt kenties parhaiten musiikistaan tunnettu taiteilija Jarkko Martikainen.

127 s., pehmeäkantinen
ISBN 978-952-7255-18-6
Kustannusosuuskunta Länsirannikko 2023

 

Kustannusosuuskunta Länsirannikko