Alena Mornštajnován uusin suomennos saatavilla maaliskuun lopussa

Toinen suomennos kriitikoiden ylistämän Hanan kirjoittajalta.

 

Alena Mornštajnová: Hiljaiset vuodet (Kairaamo 2024, 312 sivua, kirjastoluokka 84.2, kovakantinen, ISBN 978-952-65206-1-2)

Saatavuus: 27.3.2024 lähtien

Hätkähdyttävä yhteiskunnallinen perheromaani, jossa menneet teot eivät jätä rauhaan ja julma sattuma muuttaa kaiken.

13-vuotias Bohdana asuu jurottavan isänsä Svatoplukin ja kollaaseja kyhäävän äitipuolensa Bělan kanssa Meziříčín pikkukaupungissa. Tytär ei ymmärrä, miksi isä käyttäytyy kuin häntä ei olisi olemassakaan. Sitten kuolinvuoteellaan makaavan isoäidin sanat saavat Bohdanan tajuamaan, ettei hän tiedä perheensä menneisyydestä mitään.

Tarinan toisessa aikatasossa Svatopluk kasvaa isäänsä ihaillen vannoutuneeksi kommunistiksi. Hän haluaisi oppia soittamaan pianoa, mutta päätyy töihin puolueeseen. Työn paineista ja sosialismin horjumisesta huolimatta hän on onnellinen; hän rakastaa perhettään ja etenee urallaan. Kunnes tapahtuu jotain peruuttamatonta.

Isän ja tyttären näkökulmia vuorotellen Hiljaiset vuodet kertoo suvun traagisen tarinan läpi toisen maailmansodan, kommunismin ajan ja sitä seuranneiden vuosien. Teos kuvaa perhesuhteita säälimättömän tarkasti ja näyttää, miten vaietut salaisuudet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Se kysyy, onko menneitä tekoja mahdollista hyvittää ja antaa anteeksi. Voiko yhteyden löytää vuosien vaikenemisen jälkeenkin?

 

Teoksesta sanottua

"Jälleen yksi korkealaatuinen saavutus kenties suurimmalta tšekkiläiseltä nykykirjailijalta. Intensiivinen tarina perheestä kohtalon arvaamattoman pelin keskellä.” – Simona Fischerová, Bohemist

”Alena Mornštajnovan romaanit selitettävät modernin historiamme monimutkaisia tapahtumia inhimillisellä perustasolla. [--] Jos tšekkiläinen nykybestseller näyttää tältä, minulla ei ole mitään ongelmaa sen kanssa.” – Jan Bělíček, Alarm A2

”Huikea ammattitaidolla rakennettu tšekkiläinen romaani, jossa ei ole jälkeäkään kirjailijan ja hänen sanojensa välisestä kamppailusta. Samaan aikaan se on yksi älykkäimmistä kaunokirjallisista yhteenvedoista Tšekin käsittämättömästä 1900-luvusta.” – David Klimeš, toimittaja, Vuoden kirja -äänestys 2019

”Alena Mornštajnovalla on taito kertoa tarina niin, että sen käänteet paljastuvat vähitellen. Hän vangitsee lukijansa huomion ja samalla järjestää hänelle yllätyksiä.” – Zdenko Pavelka, Mezi řádky, Kosmas

 

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová (s. 1963) on tšekkiläinen kirjailija ja kääntäjä. Mornštajnová on kirjoittanut kuusi romaania ja kolme lastenkirjaa, ja hänen teoksiaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle ja myyty pelkästään Tšekissä lähes 700 000 kappaletta. Mornštajnová on syntynyt ja asuu Valašské Meziříčín pikkukaupungissa, johon hänen neljäs romaaninsa Hiljaiset vuodet osittain sijoittuu.

Alena Mornštajnová tunnetaan mukaansatempaavasta ja arkisen kauniista kerronnasta, joka huokuu ymmärrystä ihmisyydestä ja hänen kotimaansa historiasta. Mornštajnová kuvaa hahmojaan tarkasti ja tuomitsematta: pieniä eleitä, kauniita hetkiä ja julmuutta, väärinymmärryksiä ja puhumattomuutta; sitä, miten ihmiset voivat elää yhdessä vuosikausia tuntematta toisiaan. Hiljaiset vuodet kysyy, onko menneitä tekoja mahdollista hyvittää ja antaa anteeksi. Voiko yhteyden löytää vuosien vaikenemisen jälkeenkin?

 

Kustantaja: Kairaamo

Suomentaja: Susanna Räty

Kustannustoimitus: Daniel Pajunen

Kansi ja graafinen suunnittelu: Risto Viitanen