Kirjastojen valtakunnallista Kirkanta-hakemistoa uudistetaan

Kirjastot.fi:n Kirjastohakemisto uudistuu kevään aikana ja samassa yhteydessä selkeytetään Kirkannan palveluvalikkoa. Uudistuksen tavoitteena on kirjastopalvelujen kuvaaminen Suomi.fi-yhteensopivasti ja uuden kirjastolain mukaisesti sekä aikaisempaa helpompi palveluhakemiston käyttö. 

Uudistus aloitetaan Kirkanta-palveluvalikon termien tarkistuksella. Kevään aikana myös valtakunnallinen Kirjastohakemisto-käyttöliittymä muutetaan uudelle alustalle, jolloin hakemisto voidaan toteuttaa saavutettavuusvaatimusten mukaisesti myös mobiilisti. 

Palveluvalikon termien uudistus

Kirjastot.fi:n Kirkanta toimii Finna.fi:n ja useiden kirjastojen kirjastokohtaisten tietojen tietokantana. Jatkossa on mahdollista, että myös Suomi.fi hyödyntää sen tietoja. Palveluiden kuvailu on tapahtunut vapaalla tekstillä, jolloin samaa palvelua kuvaavat sanat ovat vaihdelleet. Näin tietokantaan on kertynyt yli 600 palvelua, joista suuri osa on rinnakkaistermejä tyyliin ”asiakastietokoneet”, ”tietokoneet asiakkaiden käytössä”, ”yleisöpääte”,  ”asiakaskone” tai ”tietokone”. Nyt  päällekkäiset termit yhdenmukaistetaan Finto-ontologioiden mukaisiksi, jotta palvelutieto on siirrettävissä kansallisiin tietovarantoihin ja automaattinen käännös eri kielille tulee mahdolliseksi. Ontologioiden ulkopuoliset Kirkanta-termit toimitetaan Kirjastot.fi:n ehdotuksena Finto-työryhmälle. 

Palveluhakemiston uudistus tehdään Kirjastot.fi:ssä. Yhtenäistetyt termit tulevat ylläpidon puolelle valikoksi. Sieltä termi poimitaan ja lisätään kirjaston palvelulistaan. Termiuudistuksessa karsitaan yhteisestä palveluvalikosta pois brändinimet ja erisnimet, kuten digitalkkari, Teuvo Pakkala –sali tai Café Sirius. Tilalle tulevat yhtenäistetyt termit eli esim. ”salit” ja ”kahvilat”. Kirjasto voi halutessaan täyttää ylläpidon puolella palvelulleen oman nimen (esim. Café Sirius), jolloin kirjaston tiedoissa näkyy tuo oma nimi, mutta Kirjastohakemiston aakkosellisessa palveluhakemistossa on vain yksi yhtenäistetty termi (esim. kahvilat). Samassa yhteydessä luodaan myös ryhmänimiä ”Muut palvelut” ja ”Muut laitteet”, jotta harvinaisetkin palvelut saadaan näkyviin.

Kirjastot.fi ylläpitää jatkossa palvelutermien valikkoa. Kirjastot voivat lähettää ehdotuksia uusista termeistä Kirjastot.fi-toimitukseen 

Uudistuksen etenemisestä tiedotetaan kirjastoille 

Kirjastohakemiston uudistus ja teknisen alustan vaihto tehdään niin, ettei se vaadi kirjastoilta muuta kuin omien tietojen tarkistuksen myöhemmin keväällä, kun valikkouudistus on valmis. Muutos ei koske Kirkannan rajapintoja tai upokkeita eli niihin ei tule muutoksia tässä vaiheessa. Käyttöliittymän muutos vaikuttaa vain valtakunnalliseen Kirjastohakemiston näkymään Kirjastot.fi:n sivuilla.

Lisää tietoja:


Suunnittelija Mia Nikula, mia.nikula@kirjastot.fi
Viestinnänsuunnittelija Päivi Litmanen-Peitsala, plp@kirjastot.fi