Koulun ja kirjaston yhteistyöhön: uusi Finna.fi Luokkahuone

Finna.fi on suosittu valtakunnallinen hakupalvelu, joka on tuonut jo kuuden vuoden ajan yhteen osoitteeseen digitaalisia aarteita suomalaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta. Nyt Kansalliskirjasto avaa Finna.fi-palvelussa Finna Luokkahuone -sivuston opettajien käyttöön.

Luokkahuoneesta peruskoulun ja lukion opettajat voivat valita opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen.

Aineistojen ja valmiiden tehtäväideoiden kautta oppilaat pääsevät perehtymään esimerkiksi esihistorian aikaisiin mysteeriesineisiin, kolttasaamelaisten historiaan tai tutkimaan karhua suomalaisessa kuvakulttuurissa. Finna Luokkahuoneessa oppilaat pääsevät suoraan lähteiden äärelle ja kokemaan omakohtaisesti kulttuuriperinnön merkityksen.

FINNA.FI tarjoaa turvallisen paikan tiedonhaun opetukseen

Finna.fi on aineistoltaan rikas ja turvallinen hakupalvelu opetukseen, sillä sen aineistot ovat valikoineet ja kuvailleet ammattilaiset yli 350 arkistosta, kirjastosta ja museosta. Kuvien, kirjojen, elokuvien ja monien muiden lähteiden hyödyntäminen yhtä aikaa parantaa oppilaiden monilukutaitoa ja lähdekriittisiä valmiuksia.

Finna Luokkahuoneesta löydät vinkkejä, videoita ja opettajien laatimia valmiita tehtäviä tiedonhaun opettamiseen.

”Aivan mahtavaa, että tällainen palvelu ja aineisto on käytettävissä”

Finnan jo löytäneet opettajat ovat arvioineet palvelun erinomaiseksi: vuoden 2019 asiakaskyselyssämme opettajat antoivat sille arvosanan 9 asteikolla 0-10.

Löydät Luokkahuoneesta palauteosion, jossa voit kertoa mielipiteesi ja toiveesi. Palautteen perusteella kokoamme sivustolle uusia aineistopaketteja.
Nyt julkaistavalle sivustolle ovat tuottaneet sisältöjä Espoon kaupunginmuseo, Kansalliskirjasto, Kansallismuseo, Saamelaismuseo Siida, Sotamuseo, Svenska Litteratursällskapet ja Työväen arkisto. Pääosa aineistoista on merkitty CC-lisensseillä, jolloin voit hyödyntää niitä ei-kaupalliseen opetukseen.

Lämpimästi tervetuloa Finna Luokkahuoneeseen ja sen ainutlaatuisten aineistojen pariin!

Yleiset kirjastot voivat tuottaa yhdessä opetuksen kanssa Finna Luokkahuoneeseen paketteja, joiden laatimisesta tulee ohjeita myöhemmin.

finna.fi/luokkahuone

Lisätietoja:
johtava käytettävyyssuunnittelija Riitta Peltonen, Kansalliskirjasto, puh. 029 414 4031, riitta.peltonen(at)helsinki.fi
suunnittelija Taru Kuhalampi, Kansalliskirjasto, puh. 029 414 4376, taru.kuhalampi(at)helsinki.fi