Tapahtuma- ja ideapankki

Lukuiloa: Perinneporinoita Iin kirjastossa

Kategoriat
kirjallisuus
historia
luennot
asiakkaiden osallisuus ja yhteistyö
Kohderyhmä
aikuiset
ikäihmiset
Kesto
0-2h
Lisätietoa hinnasta
200
Kuvaus ja tavoite

Perinneporinoita Iin kirjastossa järjestettiin ensimmäistä kertaa 18.4.2016. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Iin kotiseutuyhdistyksen, Ii-Seura ry:n kanssa. Tavoitteena oli järjestää tapahtuma jossa yhdistyisivät kotiseutu, kuntalaisten osallistuminen muisteluun kotiseudusta ja kirjallisuus paikallisista aiheista. Ensimmäisenä aiheena 18.4. oli:  Tuli on irti - tulipaloja ja palontorjuntaa Iissä.
Keskustelun sytykkeenä oli Iin palokunnan 100-vuotishistoriikin kirjoittajan Pentti Puolakan tarinointia. Lisäksi kirjastonhoitaja oli tehnyt power point -esityksen vanhoista valokuvista, joita löytyi kirjoista ja kunnan arkistosta. Kirjastonhoitaja myös esitteli lyhyesti aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Alustuksen jälkeen yleisö osallistui keskusteluun ja muisteluun aiheeseen littyen. Tapahtumassa oli kahvitarjoilu. Perinneporinoita tapahtumasarjaa on tarkoitus jatkaa syksyllä 2016 uusilla aiheilla. Tapahtuma on Lukuiloa kaikille -hankkeen satoa. 

Suositeltava ajankohta
ilta
Toimijat ja yhteistyötahot
Kotiseutuyhdistys
Tarvittavat materiaalit ja niiden käyttötarkoitus
Power point -esitys: valokuvia elävöittämässä alustusta ja keskustelua.
Lupalomakkeet, sopimukset ja tekijänoikeusasiat
Ei tarvittu. Valokuvia käytettiin kunnan arkistosta ja kirjoista.
Miten tapahtuma tai idea toteutetaan

Aluksi otettiin yhteyttä kotiseutuyhdistykseen. Pidettiin palaveri ja mietittiin sopivia aiheita ja henkilöä alustajaksi. Sovittiin ensimmäinen aihe tapahtumaan ja päätettiin ajankohta. Kirjastonhoitaja valmisteli oman osuutensa. Tutustui kirjallisuuteen ja etsi sopivia valokuvia power point -esitykseen kirjoista ja kunnan arkistosta. Mainos laitettiin paikallislehteen ja siitä aiheutuikin suurin osa tapahtuman kustannuksista. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin kirjaston ilmoitustaululla, kotisivuilla ja facebookissa. Kotiseutuyhdistys vei ilmoituksen myös eläkeläisjärjestön kokoukseen. 

Tapahtumaan järjestettiin kahvitarjoilu. Pullaa, kahvia ja teetä.

Missä vaiheessa järjestelyt tulee aloittaa, perustelut
Suunnittelu on syytä aloittaa vähintään 3kk ennen ensimmäistä tapahtumaa. Jatko ei varmasti vaadi aivan niin pitkää aikaa, 1kk riittää jatkossa.
Tiedotus
Mainos laitettiin paikallislehteen ja siitä aiheutuikin suurin osa tapahtuman kustannuksista. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin kirjaston ilmoitustaululla, kotisivuilla ja facebookissa. Kotiseutuyhdistys vei ilmoituksen myös eläkeläisjärjestön kokoukseen.
Kirjaston muuhun toimintaan vaikuttavaa, esim. melu
On varmistettava, että tila on sopiva. Järjestimme pöytäryhmiä auditorioon, että keskusteleva ilmapiiri syntyisi helpommin. Tapahtuma kiinnosti iäkkäämpiä kuntalaisia ja pöydät olivat kahvitarjoilunkin kannalta hyvä ratkaisu.
Kuvauksen laatinut kirjasto ja Yhteystiedot
Iin kirjasto
Minna Halonen p. 0503106802