Kirjastot.fi-koordinaatioryhmän muistio 11.5.2022

Klo 9-12, Teams-kokous

Paikalla:
Katri Vänttinen, pj.
Matti Sarmela, varapj.
Minna Abrahamsson-Sipponen (yliopistokirjastot)
Tiina Helamaa (erikoiskirjastot)
Juha Hälinen (yleiset kirjastot, Jyväskylä)
Jaska Järvilehto (Suomen musiikkikirjastoyhdistys r.y.)
Susanna Kinnari (AMKIT-konsortio)
Lassi Lager (Kansalliskirjasto)
Juha Manninen (Suomen kirjastoseura)
Jonna Toukonen (AVI)

Nina Granlund, siht. (VAKE)
Anna-Maria Malm (VAKE)
Päivi Litmanen-Peitsala (VAKE)
Antti Sauli (VAKE)
Riitta Taarasti (VAKE)

Poissa:
Mikael Gros (FSBF), 
Leena Kinnunen (yleiset kirjastot, Rovaniemi)

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9.

2. Sektorien kuulumiset

Koordinaatioryhmän jäsenet kertoivat sektoriensa ajankohtaiset kuulumiset. Kuulumisten yhteydessä uudet jäsenet, Juha Manninen Kirjastoseurasta ja Jaska Järvilehto Suomen musiikkikirjastoyhdistyksestä, esittelivät itsensä.

Sektorien kuulumiset

3. VAKE-katsaus

Matti Sarmela esitteli VAKE:n toimintaa vuodelta 2021. Matti avasi ryhmälle tilastoja, toimintaa sekä kehittämisen painopisteitä. Kirjastot.fi-emosivuston uudistus on vielä kesken ja valmistuu vuoden 2022 aikana. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun sivustokäynnit ja kysymysten määrä ovat nousseet paljon, kymmenisen prosenttia. Myös Kirjastot.fi:n, Biblioteken.fi:n sekä Kirjastohakemiston käytöt kasvoivat. Digi.kirjastot.fi:hin tallennettiin runsas määrä uutta materiaalia, joka on saavutettavissa myös Finna-haun kautta. Vuoden aikana on tehty kyselyjä. Erityisesti Asiakkaita vartenhan me täällä ollaan -haastattelukysely yleisten kirjastojen henkilöstölle sai kiitosta myös koordinaatioryhmältä. Samoin uusi uutispalvelu, Kirjastouutisia maailmalta.

Vuoden 2022 alkua on leimannut Ukrainan sota. VAKE on luonut kirjastoille kriisiviestinnän avuksi sivun, johon on koottu suositeltavaa materiaalia. Lisäksi aihetta on käsitelty Tiedonhaun uutiskirjeessä, Makupalat.fi- ja Kysy kirjastonhoitajalta -kokoelmissa sekä Kirjasammossa. Kriisinkestävyys ja henkinen hyvinvointi ovat nousseet avainalueiksi kirjastojenkin työskentelyilmapiirissä. Myös informaatiotilan turvallisuus on erityisen tärkeässä asemassa. 

Kirjasampoon tallennettujen teosten kuvailuiden yhteydessä näytettävien kansikuvien sekä takakansitekstien tekijänoikeuksista on neuvoteltu tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Kansikuvien osalta päästiin sopimukseen Kopioston kanssa. Yleisten kirjastojen tilastojen uudistamisen selvityshanke on meneillään AVI:ssa. Tilastojen uusi visualisointiliittymä julkaistiin huhtikuussa. Kirjastohakemiston uusi käyttöliittymä julkaistaan vuoden 2022 aikana. Frank-monihaku ja Aparaattisaari-mediakasvatuspeli suljetaan vuoden 2022 lopussa.

Koordinaatioryhmä totesi, että yhteistyö eri sektorien välillä tilastotietokantojen uusimisessa on tärkeää. Minna Abrahamsson-Sipponen toi esiin Polar Libraries Colloquy:n 
käsittelemän sisällönkuvailun dekolonisaation. Ryhmässä keskusteltiin, ketkä ovat oikeita tahoja käsittelemään asiaa. Hyviä tahoja ovat: Saamelaiskirjasto, Kansalliskirjaston sisällönkuvailun asiantuntijaryhmät sekä YKN:n metatyöryhmä.

Matin esitys 

4. Kansainvälisen viestinnän ja toiminnan katsaus

Antti Sauli esitteli kirjastojen kansainvälisen toiminnan muotoja ja viestintää. Erityisesti hän kertoi Kirjastouutisia maailmalta -palvelusta. Kirjastouutisia maailmalta kehitettiin auttamaan kirjastoja kansainvälisen kirjastomaailman tapahtumien, kehittämisprojektien sekä apurahojen seuraamisen avuksi, koska monessa kirjastossa näiden seuraaminen koettiin vaikeaksi tai vieraaksi. Kirjastouutisia maailmalta toimitetaan parin viikon välein ja ne sisältyvät Kirjastot.fi:n uutisiin, jotka voi tilata sähköpostiosoitteeseensa.

Koordinaatioryhmässä kiitettiin uutisia ja luvattiin viedä tietoa niistä myös muille sektoreille. Lisäksi todettiin, että Suomen kirjastojen uutiset maailmalle julkaistaan Libraries.fi:n News-osassa.

Antin esitys
Kirjastot.fi-uutisten tilaus
Libraries.fi

5. Kirjastokaistan koulutusvideot ja yhteistyö muiden sektorien koulutustallenteiden välittämisessä

Riitta Taarasti kertoi Kirjastokaistan koulutusvideoiden tuotannosta sekä tallenteiden välittämisestä. Kirjastokaistan ohjelmat ovat avoimesti käytettävissä, upotettavissa ja jaettavissa olevaa materiaalia eikä niillä ole rajoitettua julkaisuaikaa. Sisältöjä onkin nostettu monien kirjastojen sivuille. Koulutuskanava tarjoaa koulutusstriimejä ja -tallenteita valtakunnallisesti. Striimien seuraaminen ei edellytä rekisteröitymistä tai ilmoittautumista. Tallenteet kuvaillaan ja jaotellaan helposti katsottaviin ja hahmotettaviin kokonaisuuksiin. Ohjelmat sopivat niin kirjastoammattilaisille kuin alan oppilaitostenkin käyttöön. Monet ohjelmista käsittelevät aiheita, jotka soveltuvat koulutusmateriaaleiksi muillekin kuin kirjastoalan ammattilaisille. Koulutuskanavalta löytyy sekä Kirjastokaistan että kirjastojen ja muiden yhteistyötahojen tuottamia videoita.

Sisällöntuotannon lisäksi Kirjastokaista on tärkeä tukipalvelu kirjastojen julkaisijoille: kirjastonhenkilöstöä neuvotaan ja tuetaan ohjelmien tekemisessä ja julkaisemisessa. Riitta kertoi lisäksi ohjelmien tekstityksestä, joka on saavutettavuuden vuoksi oltava julkaistavissa videoissa. Lopuksi hän esitteli lyhyesti Kirjastokaistaa käytännössä.

Koordinaatioryhmä piti Kirjastokaistaa ja sen Koulutuskanavaa erittäin tärkeinä kirjastojen yhteistyön ja koulutusten kannalta. Videoiden hyödyt ovat moninaiset, esimerkiksi Juha Manninen kertoi löytäneensä videoiden avulla sopivia keskustelun aiheita kansainvälisessä kirjastoyhteistyössä. Tekstitys puhutti myös. Myös tekstityskysymyksiin voi saada apua Kirjastokaistalta.

Riitan esitys
Kirjastokaista
Kirjastokaistan koulutuskanava 

6. Muut asiat

Juha Manninen Kirjastoseurasta otti esille eri kirjastoalan toimijoiden välisen työnjaon selkiyttämisen. Erityisesti hän kaipasi infograafia, jolla esitettäisiin VAKE:n, AVI:en, AKE:jen ja Kirjastoseuran tehtäviä ja velvollisuuksia, koska seuralle tulee usein pyyntöjä, jotka eivät kuulu sen velvollisuuksiin. Tällaisia ovat mm. koulutusasiat. Koordinaatioryhmä keskusteli työnjaosta ja totesi, että kirjastoalan toimijoiden tehtävistä löytyy useita rajakohtia, joissa tällaista selvennystä voidaan kaivata. VAKE:n, Kirjastoseuran, AKE:jen, AVI:en, YKN:n, ministeriöiden sekä Kansalliskirjaston tehtävien rajausten avaaminen on myös toisinaan tarpeellista. Koordinaatioryhmä suositteli, että asiasta järjestetään erillinen kokous.

Päivi Litmanen-Peitsala kertoi, että kriisit ovat herättäneet tarpeen luoda kirjaston työväen ja erityisesti asiakaspalvelun tueksi koko kenttää koskevia linjauksia ja ohjeistuksia. Tästä syystä on koottu tilannekuvaryhmä, joka käsittelee esimerkiksi Ukrainan sodan aiheuttamia ongelmatilanteita. Ryhmässä toimivat edustajat Helsingin kaupunginkirjastosta, VAKE:sta, Kirjastoseurasta, YKN:stä, Kuntaliitosta sekä OKM:stä.

7. Kokouksen päättäminen

Sovittiin, että syksyn kokous ajoittuu marraskuulle. Kokousajankohdasta lähetetään erillinen kysely. Mikäli marraskuussa on ajanjaksoja, jotka eivät sovi, niistä voi laittaa tiedon Koordinaatioryhmän Teamsiin. Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.