Kirjastot.fi-koordinaatioryhmän muistio 2.11.2021

klo 13-16, Teams-kokous

Paikalla:

Katri Vänttinen, pj.
Matti Sarmela, varapj.
Minna Abrahamsson-Sipponen (yliopistokirjastot)
Tiina Helamaa (erikoiskirjastot)
Juha Hälinen (yleiset kirjastot, Jyväskylä)
Mira Juppi (AMKIT-konsortio, Susanna Kinnarin sijaisena)
Leena Kinnunen (yleiset kirjastot, Rovaniemi, klo 14 jälkeen)
Lassi Lager (Kansalliskirjasto)
Rauha Maarno (Suomen kirjastoseura)
Mika Mustikkamäki (Avi)
Tuomas Pelttari (Suomen musiikkikirjastoyhdistys r.y.)

Nina Granlund, siht. (VAKE)
Anna-Maria Malm (VAKE)
Päivi Litmanen-Peitsala (VAKE)

Poissa:
Mikael Gros (FSBF)

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 13.

2. Kuulumiskierros

Koordinaatioryhmän jäsenet kertoivat sektoriensa ajankohtaiset kuulumiset.

Erityisesti kirjastojen tilastojen tilanne puhutti. Sekä tieteellisten että yleisten kirjastojen tilastot ovat siirtymässä vanhalta alustalta pois. Uuden yhteisen tilastoinnin kohtalo erityisesti tieteellisissä kirjastoissa on vaakalaudalla. Koordinaatioryhmässä todettiin, että yhteiset tilastot ovat tärkeä kehittämis- ja tiedotusväline, joten yhteisen toiminnan jatkuminen olisi erittäin tärkeää. Keskusteltiin myös avoimen julkaisemisen kustannuksista. Yleisesti iloittiin siitä, että ensi kesänä kirjastoväki voi tavata pitkästä aikaa kirjastopäivillä. Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen kuulumiset tulevat esille asialistan kohdassa 5.

3. VAKE-katsaus

Matti Sarmela esitteli toimintaa vuodelta 2021. Matti avasi ryhmälle tilastoja, toiminntaa sekä kehittämisen painopisteitä. Vuoden 2021 aikana on palattu toiminnassa tasaiseen vaiheeseen vuoden 2020 koronapandemian alkamisen aiheuttamien aaltoliikkeiden jälkeen. Kirjastot.fi-emon uudistus on vielä kesken ja valmistuu ensi vuoden alkuun. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun kysymysten määrä on noussut paljon, samoin Kirjastokaistan videoiden katselumäärät. Vuoden aikana on tehty useita kyselyjä: Fono.fi- ja Webkake-käyttäjäkyselyt sekä Asiakkaita vartenhan me täällä ollaan- haastattelukysely yleisten kirjastojen henkilöstölle. Lisäksi luotiin silmäys tulevan vuoden suunnitelmiin. Niihin sisältyvät niiden palvelujen uudistukset, jotka eivät täytä saavutettavuuskriteerejä. Joitain palveluja suunnitellaan suljettaviksi ensi vuoden lopulla. Näitä ovat Frank-monihaku ja Aparaattisaari-mediakasvatuspeli.

VAKE/Kirjastot.fi 2021/2022 (pdf)

4. Osallistuminen Kysy kirjastonhoitajalta -vastaamiseen ja Makupalat.fi:n ylläpitoon

Nina Granlund kertoi, että Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun saatiin lisää erikoiskirjastoja vastaajiksi edellisessä koordinaatioryhmän kokouksessa esitetyn kutsun jälkeen. Uusia kirjastoja otetaan mukaan edelleen. Lisäksi nyt toivotaan, että yleiset kirjastot tiedottavat siitä, että uusia vastaajakirjastoja kaivataan ja koulutetaan. Myös pienten kirjastojen panos on merkitävä.

Nina esitteli myös lyhyesti Makupalat.fi:n toimintaa ja esitti toivomuksen, että sekä erikoisaloilta että yleisistä kirjastostoista saataisiin mukaan sisällön ylläpitäjiä. Erikois-, ammattikorkeakoulu- ja korkeakoulukirjastot voisivat kirkastaa omien erikoisalojensa sisältöjä, yleiset kirjastot omien alueidensa tietoa koskevia sisältöjä. 

Makupalat.fi-osallistuminen

5. Fono.fi

Tuomas Pelttari puhui Fono.fi:n tilanteesta ja suunnitelmista. Fono.fi:n taustalla on pitkä historia kirjastojen ja YLE:n välillä. Entinen Keskuskirjasto neuvotteli nykyisen Fono.fi-sopimuksen ja tilasi palvelun toteuttamiseksi selvityksen 2005-2006 ja Fono.fi julkaistiin 2007. Fono.fi on uusittava, mm. tekniikan vanhenemisen ja saavutettavuuden puuttumisen takia. Nyt tutkitaan vaihtoehtoja, miten se tehdään. Vaihtoehtoina ovat ottaa käyttöön Fonolle oma Finna-käyttöliittymä, tehdä VAKEssa uusi käyttöliittymä tai sulkeminen. Kahta ensimmäistä tutkitaan. Sulkemista vastaan puhuu se, että Fono.fi:n käyttäjäkunta on hyvin valikoitunutta, vakiintunutta ja aktiivista. Fono.fi-palveluun tulee esimerkiksi säännöllisesti käyttäjäpalautetta.

Koordinaatioryhmä kommentoi tähän, että palvelu on sisällöltään hyvä ja tarpeellinen. Esitettiin kysymys, miksi Yle ei tarjoa sisältöä yleisölle suoraan. Todettiin, että Ylellä ei ole velvoitetta tarjota suoraa käyttöliittymää arkistojensa sisältöön. Fono.fi:n sisällöt ovat merkittävät myös musiikin tiedonhaussa.

Fonon käyttäjäkyselyssä kävivät ilmi seuraavat Tuomaksen kirjaamat asiat: miehet, myös iäkkäämmät miehet ovat kiinnostuneita Fono.fi:n palveluista (tervetullut käyttäjäryhmä, jota ei välttämättä muuten kovin hyvin tavoiteta kirjastopalveluiden pariin verkossa). Hyvin erikoisetkin ääniteyksityiskohdat ja muistelu kiinnostavat. Tieto kiinnostaa enemmän kuin jatkolinkki esimerkiksi Spotify-striimipalveluun. 

Fono.fi-selvitys (ei saavutettava)

6. Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisu Maagisessa paikassa - musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus

Tuomas kertoi ryhmälle musiikkikirjastoyhdistyksen tuoreesta julkaisusta Maagisessa paikassa. Teos käsittelee monipuolisesti musiikkikirjastotoiminnan historiaa, käytäntöjä ja tulevaisuutta. Kirja on jo loppuunmyyty, joten vastaanotto on ollut hyvä. Saavutettava pdf-julkaisu teoksesta valmistuu vuonna 2022.

Maagisessa paikassa-esittely (ei saavutettava)

7. Muut asiat

Päivi Litmanen-Peitsala antoi lyhyen raportin YKN:n laatimasta lausunnosta uuden Tekijänoikeuslain lausuntopyyntökierrokselle. Siinä todettiin, että tulisi määritellä DSM-direktiivin mukaisesti käsite kulttuuriperintölaitokset, jotka jakavat kulttuurisisältöjä kansalaisten käyttöön. Näihin kuuluvat kirjastot. Määritelmä: Kulttuuriperintölaitoksella tarkoitetaan yleisölle avointa kirjastoa tai museota, arkistoa tai elokuva- tai äänitearkistoa.

Toiseksi tulisi tarkemmin selvittää tiedonlouhinnan asema. Kirjastoilla on palveluja, jotka perustuvat muiden tuottaman datan louhintaan, esim. Annif. Käyttöön tulisi ottaa tiedonlouhintaa koskeva rajoitus, joka kieltää rajoittamasta kulttuuriperintöorganisaation oikeutta laillisesti hankitun, käytössä olevan tai avoimesti saatavissa olevan aineiston sisällön louhintaan.

Kolmanneksi toivotaan, että kulttuuriorganisaatioiden oikeudet tiedonlouhintaan turvataan myös sanoma- ja aikakauslehtien lähioikeussuojan mahdollisesti ulottuessa kahteen vuoteen julkaisun ilmestymisestä.

Neljänneksi kirjastojen tulisi kuulua opetuspoikkeaman piiriin. Näin turvattaisiin, että sisältöjä voitaisiin käyttää tilaisuuksissa ja opastuksissa, esim. vaikkkapa satutunneilla ja mediakasvatuksessa.

Lausunto on luettavissa Lausuntopalvelu-sivustossa.

8. Seuraava kokous

Sovittiin, että päätetään seuraavan kokouksen päivämäärä myöhemmin.

9. Kokous päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 15.57.