Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän kokousmuistio 21.10.2020

Paikka:

etäkokous, Teams

Aika:

21.10.2020 klo 10-15

Kutsuttu:

Salla Elo (Nurmijärvi), Kaisa Hypén (Turku), Merja Lonkainen (Lohja), Minna Männikkö (Oulu), Virva Nousiainen-Hiiri (Helsinki, Yleisten kirjastojen konsortion pj.), Eija Sjöblom (Kemiönsaari), Jarmo Tikka (Kotka), Sirkka Ylander (Somero), Pia Kontio (Mikkeli), Hanna Martikainen (JKL), Tuija Sirviö-Lappalainen (Iisalmi), Kai Sormunen (Joensuu), Marja Hjelt (sihteeri, Yleisten kirjastojen konsortio) Matti Sarmela, Aija Laine (Valtakunnallinen kehittämistehtävä), Katri Vänttinen (Helsingin kaupunginkirjasto).

Paikalla:

Salla Elo, Eija Sjöblom, Virva Nousiainen-Hiiri, Minna Männikkö, Kai Sormu-nen, Kaisa Hypén, Jaana Sopanen, Sirkka Ylander, Katri Vänttinen, Merja Lonkainen, Tuija Sirviö-Lappalainen, Kai Sormunen, Marja Hjelt, Hanna Martikainen Aija Laine.

Poissa: Pia Kontio, Jarmo Tikka.

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen 10.02.

2. Työjärjestyksen hyväksyminen

Työjärjestys hyväksyttiin.

3. Ohjausryhmän jäsenen vaihto

Laura Tyysteri siirtynyt muihin tehtäviin, tilalle Sirkka Ylander, varalla jatkaa Eija Kopponen.

4. Ajankohtaista kirjastoista

Lukki-kirjastot

  1. Suomi-fi –verkkomaksamisen käyttöönotto loppuvuodesta.
  2. Koronavirustilanteen myötä e-kirja- ja e-äänikirjamäärärahat täysin riittämättömät. Biblion käyttöä on jouduttu rajoittamaan.
  3. Lohjalla parin vuoden sisään toinen talouden tasapainottamisohjelma saatu päätökseen. Kirjastoon kohdistuu aineistomäärärahan karsintaa sekä henkilöstösäästöjä. Vihdissäkin suunnitellaan säästöjä, jotka tulevat kohdistumaan myös kirjastoon, mutta sitovia päätöksiä ei vielä ole tehty. 
  4. Karkkilan kirjaston kirjastonjohtaja Sirkka Ylander on siirtynyt kirjastonjohtajaksi Somerolle.

Keski-kirjastot

  1. Keskissä on otettu käyttöön Finna-verkkokirjasto syyskuusta alkaen ja luovuttu Arenasta. 
  2. Kirjastokirjallisuuden kilpailutus on valmisteilla. Käymme markkinavuoropuhelut ennen sitä. Jyväskylä perustaa hankintarenkaan Keski-kirjastoille, yhteishankintaan ilmoittautuminen käynnissä. 
  3. Keski-ohjausryhmä päätti, että elokuvapalvelua ei osteta vuonna 2021, mutta lisäsi e-kirjojen ja e-lehtien rahoitusta. (Keskissä on siis yhteiset e-kokoelmat.) 
  4. Jyväskylän kulttuuriopsin (Kulttuurikompassi) kirjavinkkauksille ollaan kehittämässä etävinkkauskonseptia. 
  5. Olemme miettimässä AI-tekstityssoftan hankintaa Saavutettavuusasetuksen vuoksi. 
  6. Käynnissä on Shokkiuutinen-hanke, jossa selvitään mahdollisuudet järjestelmäriippumattomaan Varastokirjastotilaukseen. 
  7. Jyväskylän Pääkirjastossa on tehty asiakaspalvelu-uudistus ja siirrytty koko talon osalta yhteen vuorolistaan ja siihen, että kaikki asiakaspalveluun osallistuvat tekevät pääkirjastossa kaikkia vuoroja. Vuorot: palvelupiste, jalkautuva asiakaspalvelu, chat-vuoro, puhelin- ja sähköpostivuoro, hyllyvarausvuoro ja automaattivuoro. Tällä tavoitellaan joustavuutta talon sisäisissä sijaistuksissa korona-aikana ja varaudutaan myös tulevaisuudessa henkilöstön vähenemiseen, sillä Jyväskylässä on käynnissä laaja talouden säästöohjelma ja meiltä eläköityy väkeä vauhdilla.

Ratamo-kirjastot

  1. Koronakevään jälkeen oltu auki normaalien kesä- ja nyt talviaukiolojen mukaan toistaiseksi. Kaiketi kaikissa kimppamme kirjastoissa. Nurmijärvellä ainakin trendi on noudatellut sitä valtakunnallista eli kävijöitä vähemmän mutta lainoja sama tai vähän enemmän kuin ennen koronaa.
  2. Taloushan se hirvittää joka kunnassa paitsi Hausjärvellä taitaapi mennä aika hyvin. Nurmijärvellä kiristetään Nuuka-ohjelmaa, Hyvinkäällä mennään niin miinuksella, että yt-neuvottelut on käyty ja voipi olla että irtisanomisiakin kaupungilla tulee, muttei vissiinkään suoraan kirjastoon kohdistuvia. Eläköityvien tilalle ei palkata uusia jne. Paavolan sivukirjasto näki pari kolme viikkoa sitten viimeiset päivänsä ja kirjastonhoitaja sieltä jäi eläkkeelle.
  3. Loppi liittyy Ratamo-kimppaan lokakuun viimeisellä eli ensi viikolla ja kaikki Ratamo-kirjastojen järjestelmät ovat tietenkin alhaalla. Osa kunnista kuten Nurmijärvi ja Riihimäki tai Hyvinkää pitävät kirjastotilat rajoitetusti kuitenkin auki: lehtisali, asiakastietokoneet jne. Kirkesin ja Ratamon yhdistymissuunnitelmat etenevät.
  4. Nurmijärvellä on toteutumassa 10 vuotta odotettu pääkirjaston peruskorjaus. Kuten aina, pitkän suojaamisen ja huopaamisen jälkeen rytinällä etenee ja korjaus pitäisi näillä näkymin alkaa elo-kuussa 2021. Paljon tarttis sitä ennen saada vielä aineistoa poistettua....  Hyvinkäällä on meneillään vanhimpien alkuperäishyllyjen remontti aikuisten kaunopuolella.
  5. Korona-aikana palvelut pelaavat kirjastotilojen mukaan. Pienissä tiloissa opastetaan vahvemmin automaatille ja ohjataan palautukset etäällä olevaan kärryyn tai palautuskärryyn, jotta vältetään "turhat" asiakastiskille tulot ja jonot asiakkaiden kesken. Samaten tilojen mukaan suojapleksit on toisissa kattavammat kuin toisissa. Hankalaa se joillekin asiakkaille on ollut asioida pleksin läpi. Kova hinku etenkin vielä kesällä ja elokuussa oli pyrkiä puhumaan pleksin sivuitse. Nyt on alkanut sujua suht hyvin, ainakin Nurmijärvellä. Maskeja näkyy asiakkailla kohtalaisesti. Työntekijät pitävät aspassa visiiriä tai maskia.
  6. Tapahtumia on pyritty järjestämään koronatilanteesta huolimatta. Tilat ovat rajalliset, joten 20 henkilöä on ollut maksimi joka tilaisuudessa ja kaikkiin tapahtumiin on jaettu liput etukäteen. Kävijöitä on ollut jonkin verran, läheskään kaikissa ei kuitenkaan edes sitä maksimia 20 vaikka kaikki liput olisikin jaettu.
  7. Kirjavinkkarit saavat toimia Nurmijärvellä ainakin kouluissa, Lopella on ollut tiukempi linja, siellä ei sallita vierailijoita kouluihin ollenkaan. Eli koronavarotoimet heittelevät Ratamo-kimpan alueella aika lailla. Nurmijärvellä kirjastoauto kiertää ja koulut ovat alkaneet käyttää palvelua uuden normaalin puitteissa, tällä hetkellä ohje on, että autoon saa kerrallaan tulla 4 henkilöä asioimaan.

Outi-kirjastot

  1. Korona-aika: syksy menty pienin rajoituksin, esim. omatoimiaikoja rajoitettu niin, että ovat käytössä vain arkisin klo 7-20, jotta valvonta ja puhdistus voidaan taata. Kirjaston järjestämät tapahtumat rajoitettu minimiin, muut tahot voivat järjestää tapahtumia terveysturvallisuusohjeita noudattaen. Kokoontumista ja oleskelua kirjastotiloissa pyritty vähentämään mm. istumapaikkoja vähentämällä. Tekeillä valmiussuunnitelmat eri vaiheisiin; perusvaihe, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
  2. Tiimiuudistus keväällä 2020: Oulun kaupunginkirjastossa on nyt seitsemän tiimiä, joista johonkin jokainen kirjaston työntekijä kuuluu; kehittämistiimit: asiakaskokemus, digi- ja opastuspalvelut, elämykset ja lukemisen edistäminen, tukitiimit: kokoelmat, ict ja henkilöstö. Organisaatiomuutos ja pandemia yhtä aikaa ovat tehneet ajasta raskaan.
  3. E-aineistojen etäkäytössä ollut viime aikoina ongelmia, liittyvät mm. selainten päivityksiin. E-aineistojen määrärahoja lisättiin kevään aikana kirjastojen sulun vuoksi.
  4. Julkaistu Oulun kaupunginkirjaston Kestävä kirjasto 2030 -tiekartta (Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä -hankkeen tuotos).

Vaski-kirjastot

  1. Ei lomautuksia ainakaan tänä vuonna, henkilökunta töissä myös sulkuaikana. Tehtiin paljon rästitöitä, mm. varastojen läpikäyntiä, poistoja ja siirtoja. Ei myöskään rekrytointikieltoa, avoimiin vakansseihin on ainakin tähän asti saatu täyttöluvat.
  2. Kesäkuun alusta pyritty pitämään palvelut mahdollisimman laajana rajoitusten puitteissa, mutta tapahtumia on karsittu, samoin niihin osallistuvien määrää. On jatkettu sulkuaikana käyttöönotettuja uusia palveluita, kuten tapahtumien striimausta ja tallennusta.
  3. (Hylly)varausten määrä on jatkanut kasvuaan, näyttää siltä, että asiakkaat tekevät täsmävalintoja verkkokirjastossa ja käyvät nopsaan poimimassa ne varaushyllystä. Hyllyjen välissä ei haahuilla entiseen malliin, osittain varmaan myös koronan pelosta. Varmaankin samasta syystä myös uusintojen osuus lainoista on kasvanut (tähän on vaikuttanut sekin, että Vaskissa uusintojen määrä nostettiin kolmesta viiteen).
  4. Pääkirjastossa on meneillään kokeilu, jossa koiran saa tuoda pika-asioinnille (esim. varausten nouto) kirjastoon ❤
  5. Kohan testaaminen käynnistynyt, suunniteltu käyttöönotto toukokuussa 2021.
  6. e-aineistoista:
  • Kirjastokinosta luovuttiin heinäkuun alusta (oli käytössä 1.10.19 - 30.6.20), saatu paljon palautetta, jossa harmitellaan palvelun loppumista. Vieläkin saattaa tulla kolme valistusta päivässä.
  • otetaan käyttöön etäkäyttöinen eMagz vuoden alusta. Suurin osa Vaskeista tarjoaa edelleen myös paikalliskäyttöistä eMagz-palvelua, tästä neuvottelut meneillään.
  • Promentor käyttöön ensi vuoden alusta
  • muuten tarjonta pysynee pitkälti samana kuin aiempina vuosina, ensi vuoden e-aineistot Vaski-joryn käsittelyssä 20.10.
  • e-kirjojen lainaus kasvanut syyskuun loppuun mennessä 32 %, sulkuaikana (maalis-toukokuu) kasvua oli 57 % eli kysyntä oli hurjaa, ja siihen pyrittiin vastaamaan omalla hankinnalla, valtakunnallinen kokoelma tuli todella tarpeeseen.
  • tässä vielä Maija Suoyrjön yhteenvetoa pilotista:

Vaskissa Ellibsin varausmäärät vähenivät:
11.3.2020 tilanne: 2920 varausta, jotka kohdistuvat 631 nimekkeen 950 lisenssiin.
21.4.2020 tilanne: 3887 varausta, jotka kohdistuvat 1011 nimekkeen 1480 lisenssiin.
13.5.2020 tilanne: 3637 varausta, jotka kohdistuvat 887 nimekkeen 1350 lisenssiin.
10.6.2020 tilanne: 2932 varausta, jotka kohdistuvat 726 nimekkeen 2383 lisenssiin.
13.7.2020 tilanne: 2142 varausta, jotka kohdistuvat 540 nimekkeen 1398 lisenssiin.
14.8.2020 tilanne: 1832 varausta, jotka kohdistuvat 486 nimekkeen 1086 lisenssiin.
11.9.2020 tilanne: 1748 varausta, jotka kohdistuvat 487 nimekkeen 885 lisenssiin.
15.10.2020 tilanne: 1788 varausta, jotka kohdistuvat 459 nimekkeen 691 lisenssiin.

Lainat alkaen 18.5.2020 (jolloin ensimmäiset testilisenssit) – 22.9.2020
  Vaskin Ellibs Valtakunnallinen kokoelma
e-kirjat 16 298 1 812
e-äänikirjat 16 435 1 074

Kuopion kaupunginkirjaston kuulumiset

  1. e-kirjoissa nousua +62,7% viime vuodesta, ePress + 35%, Naxos +32%  ja Viddla peräti 123,2%.  
  2. Biblioon on saatu uutuuksia miltei päivittäin ja uutuuksia menee tosi paljon lainaan (ja kyllä niitä klassikoitakin yllättävän paljon). Nyt ollaan myös laajennettu vieraskielisten tarjontaa, kun pay per use -malli sen hyvin mahdollistaa.
  3. Hankintapäivä oli mielenkiintoinen, meiltä valitettavasti ei muut kuin minä päässeet seuraamaan. Valtakunnallisen palvelukonseptin esittely oli vaan kovin Ellibs-painotteinen, toivottavasti jatkossa huomioidaan muitakin…
  4. eKirjasto ei toimi Biblion aineiston osalta moitteettomasti, mutta tästä olen ollut suoran yhteydessä Laineen Aijaan.
  5. Muita kuulumisia sen verran, että omatoimikirjastot palaavat normaaleihin aukioloaikoihin, oletetaan että laajat aukiolot vä-hentävät samanaikaisten asiakkaiden määrää. Ollaan myös lisätty omatoimiajalle koronaturvallisuuskuulutuksia sekä viikonlopulle siivousta.

Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko

  1. Rutakon kokoelmassa on noin 7000 e-kirjaa ja e-äänikirjaa, joista e-kirjoja 5000 ja e-äänikirjoja 2100. Vieraskielisien osuus on 1700 kpl. Aineistoa on lainattu 7 000 kertaa, vaikka nousua edelliseen vuoteen on roimasti e-aineistojen osuus kokonaislainauksesta jää noin 2-3 %. E-äänikirjojen lainaus olisi vahvassa kasvussa, mutta tarjontaan vaikuttaa aineiston saatavuusongelmat.
  2. Viddla-elokuvapalvelun käyttöä ei voida verrata edellisen vuoden käyttöön, koska palvelu on käytössä ensimmäistä kokonaista vuotta. Epress- ja Naxos-palvelujen käyttö näyttäisi olevan hieman vähäisenpää kuin edellisinä vuosi. Epress-sanomalehtipalvelun käyttöön vaikuttaa kirjaston sulkuaika ja muut rajoitukset kirjaston käytössä. Omatoimikirjasto ei toimi vielä normaalin aukioloajoin, joten sekin vaikuttaa sanomalehtipalvelun käyttöön.
  3. Muina kuulumisina voisi kertoa, että kirjastoverkko on päivittänyt tämän vuoden alkupuolella verkkosivut. Uudella ilmeellä ilmestynyt verkkokirjasto löytyy osoitteesta https://rutakko.verkkokirjasto.fi/#/. Chat-toiminto on osa uudis-tettua verkkokirjastoa ja se otetaan Rutakossa käyttöön syksyn aikana. Rutakko-mobiilikirjasto ehdittiin ottaa käyttöön kevään aikana ennen kirjaston sulkuaikaa ja asiakkaat ovat ottaneet sovelluksen innolla vastaan.

Kyyti-kirjastot

  1. Tutkailimme vähän tilastoja ja e-aineistojen käyttö näyttää kevään sulkujen jälkeen normalisoituneen nopeasti. Sulku oli voimakas piikki erityisesti etäkäytettävien e-aineistojen kävijämäärissä, mutta sen jälkeen käyttö on palautunut suunnilleen vanhalle tasolle. Minkään palvelun käyttö ei vaikuta jääneen koholle.
  2. Uusia palveluita emme ole tässä välillä ottaneet käyttöön, eikä suunnitelmiakaan uusista palveluista tällä hetkellä ole. Keväällä käynnistynyt eMagzin etäkäyttö on ollut niin suosittua, että sinne varmaankin loppuvuonna lisätään lisenssejä, mutta muuten jatketaan entisellään.

Blanka-kirjastot

  1. Blanka-kirjastot avattiin 1.6. ja asiakkaita oli kesällä suurin piirtein saman verran kuin vuotta aiemmin. Rajoituksia vähennettiin pikkuhiljaa kesän kuluessa, nyt niitä ollaan taas tiukentamassa. Paraisilla on saatu kaikki saaristokirjastot muutettua omatoimikirjastoiksi, Kemiönsaarella vielä odotellaan kunnan investointirahaa. Kaikissa Blanka-kirjastoissa aloitettiin RFID-projekti kevään sulkuaikana, projekti on nyt suurin piirtein valmis.
  2. Budjetin valmistelu on molemmissa Blanka-kunnissa ollut kirjastoille ikävää, aiemmin myönteisesti kirjastoihin suhtautuneet poliitikot ovat nyt asettaneet suuria säästötavoitteita.
  3. Keskustelut kirjastoista ovat olleet jopa myrskyisiä. Henkilökuntaa joudutaan vähentämään.
  4. E-aineistojen käyttö on lisääntynyt, Biblio n. 60% tammi-syyskuussa (verrattuna 2019), lainaus melkein kaksinkertaistui maalis-toukokuussa (verrattuna 2019). Sulkuajalle lisäsimme meillä käytössä olevaan pay per view -malliin budjettia, jotta kaikille riittäisi lukemista. Ellibs on meillä kovin pieni verrattuna Biblioon, siinäkin kasvua edellisvuoteen n. 30%. Valtakunnallisen kokeilun (VRK) tulos Blanka-kirjastoissa on aika mielenkiintoinen, kasvua on hiukan, vajaa 15%. VRKn lainat olivat melkein pelkästään e-kirjoja, VRKn äänikirjoja Blankan asiakkaat eivät lainanneet (liit-teenä pari taulukkoa). Lainaus on palautumassa alkuvuoden tasolle.
  5. Otimme Viddlan käyttöön tammikuussa 2020, sen käyttö on ollut tasaista.
  6. Blankan aineistot saatu vihdoinkin valtakunnalliseen eKirjastoon.
  7. On ollut antoisaa ja mielenkiintoista olla mukana konsortion ohjausryhmässä! Toivotan ohjausryhmälle jaksamista ponnisteluissa paremman ja helppokäyttöisemmän e-aineiston eteen.

Helmet-kirjastot

  1. e-aineistot kasvussa, koronan sulkuaikana kasvu oli huima, mutta sulkuajan jälkeen käyttö tasaantunut, jäänyt kuitenkin korkeammalle tasolle, kuin ennen sulkuaikaa.
  2. Kirjakilpailutus tulossa ensi vuoden alussa. Digimediahanke työllistää kaikkia.
  3. Helmet-kirjastoissa ollaan työstetty Helmet.fi -uudistusta. Ollut laaja osallistaminen ja työryhmä. Mitä eniten käytetään ja mitä toiveita asiakkailla on, palvelumuotoilu, miten digi saataisiin käyttöön suoraan Helmet.fi:n kautta.

Lumme-kirjastot

  1. Lisätään e-aineistojen hankintamäärärahoja.
  2. Hankintaportaali (kirjavälitys) käyttöön.
  3. eMagz etäkäyttöön, 32 lehteä.
  4. Rahat tiukoilla, yhteen kirjastoon ei edes hankintamäärärahaa.
  5. Kävijät ja lainamäärät vähentyneet. 

Vaara-kirjastot 

  1. Omatoimikirjastoihin rajoituksia, auki vain arkisin, lukupiireissä rajoitus 8 hlö.
  2. eMagz etäkäyttöön Vaara-kirjastoille noin 20 lehteä, jännityksellä odotetaan miten kysyntä kehittyy.
  3. Etäjuttuja suunnitellaan, yhteistyössä Suomen tietokirjailijoiden ja Marttojen kanssa keittokirjaraati, myös gastro-lukupiiri (kokkaillaan ruoka, joka kirjassa mainitaan).

Somero

  1. Forssassa tehdään seutukirjastoselvitystä. Harkitaan hallinnollista seutukirjastoa. Forssa ja Tammela hankkii yhteisen kirjastoauton.

VAKE 

  1. Valtakunnallisten verkkopalvelujen käyttö nousi kevään aikana tuntuvasti. Resursseja keskitettiinkin verkkopalveluiden ylläpitoon ja viestintään. Nyt palvelujen käyttöaste osittain tasaantunut.
  2. eKirjasto on uudistunut. Suurin muutos on, että myös Biblion kirjat ja äänikirjat ovat mukana palvelussa. Toistaiseksi eKirjasto pidetään vielä beta-leimalla auki, koska kehitystyötä jatketaan edelleen, erityisesti Biblion aineistojen osalta. 

5. Konsortion ohjausryhmän toimintakausi päättyy

  • Uuden ohjausryhmän valinta vuosille 2021-2022.
  • Ehdotukset jäsenistä varajäsenineen 8.11. mennessä Marja Hjeltille, muistakaa kysyä esitetyn suostumus.

6. Yleisten kirjastojen yhteistyösopimus

  • Hankintayksikköhaaste/yhteistyö?
  1. Mitä YKK tekee: aineistojen kilpailutus, kunnilla ei ole yhteistä hankintayksikköä, asiaa on nyt selvitetty ja Konsortiolle ei ole löytymässä yhteishankintayksikköä.
  2. Käytiin keskustelua, miten yhteistyöselvitystä jatketaan, kyseltiin halukkaita mukaan keskusteluun hankintayksiköstä.

7. Ajankohtaista e-aineistoista

  • Koko kansa lukee
  1. Konseptin uudistamisen tilanne: mennään vanhalla mallilla.
  2. Toteutetaan kaksi kertaa vuodessa.
  3. Yksi-kaksi kertaa markkinoinnin kannalta tehokkaampi, joka kuukausi työllistää KiFin viestintää. Myös Kirjastokaistaa työllistää.
  4. Viestintää kevennettävä, jos tehdään useammin.
  5. Joskus vanhan konsepti on parempi kuin uusi.
  • E-aineistojen tilastoinnin uudistaminen
  1. Uudistuksesta ohjeet ennen vuoden loppua, uusi tilastointi vuonna 2021? Uudistuksesta ei ole kuulunut mitään. Asia on pahasti vielä kesken.
  • Lasten ja Nuorten digimedian lisenssit.

8. Ajankohtaista kilpailutuksista ja puitesopimuksista

  • VoD palvelut ja kilpailutus 
  1. Työryhmä selvittämään tilannetta?
  2. Elokuvien rooli kirjastoissa
  3. e-aineistojen työpajat? FinElibin hyödyntäminen?
  • Tapaamiset Axiellin, Ellibsin ja Kuntahankintojen kanssa syksyllä 2020
  1. Puitesopimuksesta otettu käyttöön optiovuosi ja suositeltu asia-kassopimusten pidennystä.

9. Konsortion koulutuspäivä 13.10.2020

  • Ylen osuus oli mielenkiintoinen.
  • Esitykset katsottavissa tekstitettynä Kirjastokaistalla.

10. Valtakunnallinen yhteinen e-kirjasto

  • Virvan/Suvin katsaus
  1. Suvi Sivulainen esitteli hankkeen vaiheen. Tarvittavat sopimukset ja kilpailutukset tehty. Hankkeen jatkoajan hakeminen ministeriöltä. Esitys katsottavissa Kirjastokaistalla: https://www.kirjastokaista.fi/suvi-sivulainen-kuntien-yhteisen-digitaal…
  2. Rinnakkaisten kokoelmien testaus Aiheesta on esitys katsottavissa Kirjastokaistalla: https://www.kirjastokaista.fi/marja-hjelt-rinnakkaisten-kokoelmien-test…

11. TNS – Gallup -kysely ”kansalaiset ja e-aineistot”

  • Tehty parittomina vuosina, saatu jo hyvää pitkittäistutkimusta.
  1. Tehdään jälleen kevättalvella -21.
  2. Teemana äänikirjat.

12. Jäsentilanne

  • Ei uusia jäseniä kevään jälkeen.
  • 277 manner Suomen kuntaa.

13. Muut asiat

  • Overdrive ostanut RBdigitalin, Economist saatavilla Overdriveen.

14. Kokouksen päättäminen

  • Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12.31.