E-kirjastohankkeessa rakennettava kuntien yhteinen e-kirjasto antaa kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä.

- Yhteystiedot projektiryhmälle
- Ajankohtaista e-kirjastohankkeessa
- Ohjausryhmä ja asiantuntijaryhmät
- Tilaa e-kirjastohankkeen uutiskirje ja katso uutiskirjearkisto
- Seuraa hanketta Twitterissä
- E-kirjastoinfoa kuntapäättäjille, päivitetty 10/23 (pdf)
- 10 näkökulmaa e-kirjastoon -video
- e-biblioteksprojektet på svenska (ruotsiksi)
- e-library project in English (englanniksi)
E-kirjastohankkeessa toteutetaan Suomen yleisille kirjastoille ja kunnille yhteinen e-kirjasto.
Miksi yhteinen e-kirjasto tarvitaan?
- E-kirjasto tukee kirjastojen yleistä sivistystehtävää
- E-kirjasto auttaa ylläpitämään yleisten kirjastojen merkitystä yhteiskunnassa
- E-kirjasto lisää asiakkaiden yhdenvertaisuutta aineiston saavutettavuuden kautta
- Yhteisellä e-kirjastolla edistetään e-kirjojen käyttökokemusta ja yhtenäistetään nykyisillään hajanaista kenttää
Suomalaiset rakastavat kirjastojaan, ja yksi kirjastojen olennaisimmista tehtävistä on tarjota tarinoita, tietoa ja elämyksiä jokaiselle tasavertaisesti. Uusi e-kirjasto antaakin kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä.
Uusi e-kirjasto myös helpottaa asiakkaiden käyttökokemusta ja kirjastojen työtä. Tällä hetkellä kirjastojen e-aineistokokoelmat ovat jakautuneet usealle eri alustalle, joita on hankalaa käyttää ja joihin pääsy riippuu asuinkunnasta.
Hankkeessa suunnitellaan yhdessä kirjastokentän kanssa uutta organisaatiota, neuvotellaan ja luodaan uutta lisenssimallia aineistojen tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa ja kehitetään alustaa, jonka kautta e-kirjastoa tulevaisuudessa käytetään.
Tavoitteena on, että yhteinen e-kirjasto on asiakkaiden käytössä 23.4.2024 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa yhteiseen e-kirjastoon on tarkoitus ottaa mukaan e-kirjoja, sähköisiä äänikirjoja ja e-lehtien näköisversioita. Teknologia suunnitellaan niin, että muita aineistoja voidaan tarvittaessa ottaa myöhemmin mukaan.
Hankkeen taustalla on vuonna 2021 päättynyt digimediahanke, jonka yhteenvetoon ja selvitystöiden suosituksiin voi tutustua osoitteessa kirjastot.fi/digimediahanke. E-kirjastohanke vie eteenpäin digimediahankkeessa suositeltuja toimenpiteitä.
E-kirjastohankkeen kesto on noin kaksi vuotta välillä 1.9.2021–31.12.2023. Hanke toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön projektirahoituksella.