Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta sekä siinä kehitettyjä ympäristötyökaluja ja koulutusmateriaaleja. Hanke ylläpitää sivuja tällä hetkellä. 

Samalla sivustosta muodostetaan alustaa, jossa jaetaan koko kirjastokentän ympäristötietoa sekä edistetään ympäristötyötä kirjastoissa. 
Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä materiaalia Työkalut -osioon.

Yhteystiedot

Kirjastofillarointi edistää ympäristötietoisuutta

Mitä saadaan, kun yhdistetään joukko kirjastoista ja pyöräilystä innostuneita ihmisiä? Kirjastofillarointi, tietysti! Kirjastofillarointi-tapahtuma on järjestetty Uudellamaalla kaksi kertaa, ja seuraavan kerran pyöräillään elokuussa Oodista Fyyriin Kirkkonummelle.

Ekohyllyt Helsingin kaupunginkirjaston kelluvassa kokoelmassa

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden kaventaminen, luonnonvarojen ylikulutus - miten yleiset kirjastot voisivat ottaa aktiivista roolia ilmasto- ja ympäristökysymysten edistämisessä ja kulttuurisessa muutoksessa? Yksi tapa vaikuttaa on nostaa teemaa esille asialle omistetun teemahyllyn avulla.

Oulun kaupunginkirjaston ympäristöprojekti saavutti finaalipaikan IFLA Green Library Award 2021 -kisassa

IFLA Green Library Award jaetaan tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Kilpailun tarkoituksena on löytää ja palkita projekteja tai tekoja, jotka kertovat kirjaston sitoutumisesta ympäristötyöhön sekä tällä tavoin samalla rohkaista kirjastoja esittelemään ympäristötekojaan myös kansainvälisesti.

Kirjastojen pihoista ekologisesti kestäviä olohuoneita

Lohjan kaupunginkirjaston hankkeen tavoitteena on muokata ja uudistaa Sammatin ja Karjalohjan lähikirjastojen pihapiirejä kumpaakin omalla tavallaan viihtyisiksi kaikkien kuntalaisten ulkoilmaolohuoneiksi. Uudistetuilla pihoilla toteutetaan erilaisia kirjaston tapahtumia yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Kulttuuriperintö osana kestävän kehityksen ratkaisuja

OKM:n webinaari ja työpaja, jossa kuullaan strategiatyön kuulumisia ja keskustellaan kulttuuriperinnön ja kestävän kehityksen kysymyksistä.

Asiakasnäkökulma: Onko kirjasto ympäristötoimija?

Mitä kirjasto käyttäjilleen tarjoaa ja miten se näyttäytyy ympäristönäkökulmasta?