Esiintyjät tulosten julkistustapahtumassa

Yleisten kirjastojen digimediahankkeen etätapahtuma 28.4.2021: valmiiden selvitysten esittely

Tilaisuuden esitykset Kirjastokaista.fi:n tallenteina 

Maria Ritola, Teknologiavaikuttaja ja perustaja, Iris.ai

Maria Ritola on palkittu teknologiavaikuttaja ja yksi teknologiayritys Iris.ai:n perustajista. Iris.ai:ssa hän on rakentanut tekoälypohjaisia sovelluksia auttamaan tutkijoita hyödyntämään tiedeartikkeleita entistä nopeammin ja monipuolisemmin. Ritola on käynyt Piilaakson tulevaisuuskoulu Singularity Universityn ja hän on Eisenhower Fellow. Ritola keskustelee säännöllisesti Ylen aamutelevision Jälkidigi-ohjelmassa teknologian ilmiöistä, ja hänet on valittu muun muassa vaikutusvaltaisimpien teknologianaisten joukkoon Pohjoismaissa.

Virva Nousiainen-Hiiri, Kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö, Helsingin kaupunginkirjasto

Virva Nousiainen-Hiiri on  toiminut Kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkönä Helsingin kaupunginkirjastossa vuodesta 2009, ja hän johtaa yleisten kirjastojen digimediahanketta. Aiemmin Nousiainen-Hiiri on työskennellyt BTJ Finlandilla, Akateemisessa kirjakaupassa ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa. 

Katja Kallio, Kirjailija

Katja Kallio on kiitetty kirjailija, joka on romaaniensa lisäksi kirjoittanut muun muassa elokuvakolumneja, lastenkirjan ja romaaneihinsa pohjautuvia menestyselokuvia.

Olli-Poika Parviainen, Kaupunginvaltuutettu, valtiosihteeri

Olli-Poika Parviainen on kolmannen kauden kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja sisäministeriön valtiosihteeri. Aiemmin Parviainen on toiminut muun muassa kansanedustajana ja Tampereen kulttuuri- ja elinvoimapalvelujen apulaispormestarina.

Kristiina Markkula, Kirja- ja kustannusalan ja digitaalisen liiketoiminnan konsultti

Kristiina Markkulalla on pitkä kokemus media-alan kehitys-, tutkimus- ja johtotehtävistä. Markkula on toiminut kirjankustannusalalla mm. Suomen Kustannusyhdistyksen kehitysryhmän projektitehtävissä, Tekesin mittavassa Next Media -hankkeessa koordinaattorina sekä työryhmässä, jossa kehitettiin e-kirjojen nykyisinkin käytössä olevat lisenssimallit. Lisäksi hän on toimeksiantoina kehittänyt luovien alojen digitaalisia liiketoimintamalleja ja mm. laatinut niistä selvityksiä.

Joakim Schonert, Johtava muotoilija, Futurice Oy

Joakim Schonertilla (Design Principal, Futurice Oy) on 25 vuoden kokemus digitaalisesta suunnittelusta, uusista teknologioista, strategiasta ja mainonnasta. Schonert on työskennellyt lukuisissa projekteissa kotimaisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa (mm. VR, Wolt, Helsingin kaupunki), ja hän on myös ollut mukana perustamassa ja johtamassa start-upeja suunnittelu- ja mainosalalla.
https://schonert.co

Tommi Rissanen, KTT, liiketoimintamallit/DMF Business Oy

Tommi Rissanen on digitaalisen median konsultti (Digital Media Finland Oy) ja liiketoimintamalleista väitellyt kauppatieteiden tohtori. Digitaalisen liiketoiminnan arvonmuodostus alustatalouden ja ekosysteemien reunaehdot huomioiden on Rissasen erikoisosaamisaluetta. Rissasella on laaja kokemus yhteistyöstä erilaisten organisaatioiden kanssa startupeista julkisiin toimijoihin ja yliopistoihin.

Harri Heikkilä, TaT, VTM, yliopettaja, käytettävyys- ja käyttökokemusasiantuntija

Harri Heikkilällä on yli 30 vuoden kokemus visuaalisesta suunnittelusta, ja 15 vuotta hän on lisäksi työskennellyt käytettävyystutkimuksen ja käyttöliittymäsuunnittelun parissa. Heikkilä on valtiotieteen maisteri Helsingin yliopistosta ja taiteen tohtori Aalto-yliopistosta, ja hänen väitöskirjansa käsitteli sähkökirjan valtavirtaistumisen haasteita (Tämä ei ole kirja, 2017). Heikkilä pyörittää myös HabLab-nimistä luovaa toimistoa: haplab.fi

Laura Tyysteri, FT, informaatikko, alueellinen kehittämistehtävä, Turun kaupunginkirjasto

Laura Tyysteri toimii tällä hetkellä alueellisen kehittämisen informaatikkona Turun kaupunginkirjastossa. Alueellisella kehittämisellä luodaan edellytyksiä yleisten kirjastojen toiminnan vahvistumiselle ja tuetaan kirjastojen kehittymistä. Aiemmin Tyysteri on työskennellyt mm. kirjastonjohtajana Somerolla ja Padasjoella, joten hän ymmärtää kokonaisvaltaisesti eri kokoisten kirjastojen arkea. Tyysteri on hankkeen ohjausryhmän jäsen.

Mikko Vihonen, TkM, johtava ratkaisuarkkitehti, Nitor Oy 

Mikko Vihonen on teknologia-arkkitehtuurien vanhempi asiantuntija (Nitor Oy), joka on teknisen tietotaidon ohella kokenut projekti- ja henkilöstöjohtaja. Vihosen työkokemus kattaa B2C- ja B2B-kaupalliset palvelut, asiakkaan SaaS-tuotteiden käyttöönoton ja siirtymisen vanhoista järjestelmistä pilvipalveluihin. Vihonen on myös ollut mukana liiketoiminnan kehittämisessä, joten hänellä on laaja ymmärrys ohjelman tai projektin taustatavoitteista.

Emilia Hjelm, FM tietojenkäsittelytiede, profilointi- ja suosituskonsultti

Emilia Hjelm on tietojenkäsittelytieteen maisteri, jonka meneillään oleva tutkimus käsittelee automaattista suosittelua ja profilointia lukemisen palveluissa. Hjelm työskentelee sekä ohjelmistokehityksen että tietoturva- ja tietosuojasuojakysymysten parissa Elisa Oyj:llä. Hän on ollut myös mukana Helsingin kaupungin innovaatiorahaston Sähköinen asiointi ja henkilötieto -projektissa Open Knowledge Finlandilla ja toiminut tuottajana ensimmäisessä MyData-konferenssissa vuonna 2016. 

Suvi Sivulainen, Projektipäällikkö, FM digitaalinen kulttuuri

Suvi Sivulainen toimii yleisten kirjastojen digimediahankkeen projektipäällikkönä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus erilaisista taiteen ja kulttuurin projektien ja tuotantojen suunnittelu-, koordinointi- kuin toteutustehtävistäkin. Sivulainen on työskennellyt luovan alan lisäksi myös teknologian parissa mm. erilaisissa mediataiteen ja tietokonekulttuurin tapahtumissa. Hän on erityisen kiinnostunut digitaalisen teknologian vaikutuksista yhteiskuntaamme ja yksilöiden kokemusmaailmaan. Sivulainen on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan digitaalinen kulttuuri.